'Kış Uykusu' filmine soruşturma başlatıldı

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın Altın Palmiye ödüllü filmi Kış Uykusu’nda hayvanlara işkence edildiği gerekçesiyle yapılan suç duyurusu sonucu soruşturma başlatıldı. Prof. Dr. Orhan Kural, hayvanları koruma kanununa muhalefet ve kanun...

Google Haberlere Abone ol
'Kış Uykusu' filmine soruşturma başlatıldı

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın Altın Palmiye ödüllü filmi Kış Uykusu’nda hayvanlara işkence edildiği gerekçesiyle yapılan suç duyurusu sonucu soruşturma başlatıldı. Prof. Dr. Orhan Kural, hayvanları koruma kanununa muhalefet ve kanun dışı avcılığa özendirdiği gerekçesiyle Ceylan ve film ekibinin cezalandırılmasını istedi. Popüler olmak için şikayetçi olduğu yönündeki ifadeleri reddeden Kural, “Şikayetçi olmasaydık ‘sizin gücünüz sadece diğerlerine geçiyor Nuri Bilge Ceylan’a dokunamıyorsunuz’ derlerdi. Onun için bunu açmak zorundaydık.” dedi.

İTÜ Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, Kış Uykusu filmini yargıya taşıdı. İstanbul Adalet Sarayı’na gelen Kural, film hakkında suç duyurusunda bulundu. Kural dilekçesinde filmde yılkı atına işkence edildiğini, avcılıkla ilgili görüntülerin avcılık yasalarına aykırı olduğunu iddia etti. Kural, hayvanları koruma kanununa muhalefet ve kanun dışı avcılığa özendirdiği gerekçesiyle Ceylan ve film ekibinin cezalandırılmasını istedi.

Adliye önünde açıklama yapan Kural, “İfademi de vermek üzere savcılığa müracaat ettim. Anında ifademi de aldılar. Ben hayatımda kimseye küfür etmedim. Kimseyi tehdit etmedim. Ben yasal yollardan mücadelemi sürdürüyorum.” dedi.

Kendisine yönelik en büyük eleştiri olarak ‘ödül aldığı için popüler olmak amacıyla dava açıldı’ dediklerini kaydeden Kural, “Biz daha önce Saddam’ın askerleri, aynı şekilde at sahnesinden dolayı bir çok diziye davalar açtık. Bu sadece Nuri Bilge Ceylan için açılmış bir dava değildir. Bunu açmasaydık şunu derlerdi, ‘sizin gücünüz sadece diğerlerine geçiyor Nuri Bilge Ceylan’a dokunamıyorsunuz’ derlerdi. Onun için bunu açmak zorundaydık ve açtık. Kimseden korkum yok. Kendileri beni dün aradı. Kendilerine de izah ettim gerek Zeynep Özbatur’a gerek Nuri Bey’e davanın açılacağını haber verdim.” diye konuştu.

Ceylan’ın neden aradığı sorulan Kural, “İzahat vermek istediler herhalde, ben de bu izahatı kabul etmedim.” cevabını verdi.

Ata işkence sahnesiyle ilgili film ekibinin açıklamasına inanmadığını kaydeden Kural, “Kendilerinin açıklaması Zeynep Özbatur’un tesadüfen giderken bu atı görmüşler, ne büyük tesadüf ki ellerinde de malzemeleri varmış, filmde de böyle bir senaryo varmış ve çekmişler. Ben de şöyle dedim, o zaman neden ata yardım etmediniz de filmi çekip bu hayvanın bu duruma düşmesine sebep oldunuz. Bunun cevabını veremediler.” şeklinde konuştu.

“Kimse kendisini ilah sanmasın, herkesin ayağı toprağa değsin” ifadelerini kullanan Kural, “Bu yaşımda ben bir çok ünvanım var ama ikinci el kıyafet giyiyorum. Her yerdeyim, halkla birlikteyim. Kendisi herhalde kendisini çok çok yüksekte görüyor. Kendisini kutlarız. Güzel bir başarı bütün Türkiye olarak ben de iftihar ederim. Film hakkında yorum da yapamam sinema eleştirmeni değilim.” dedi.

Filmde avcılığın teşvik edildiğini söyleyen Kural, “Haluk Bilginer oyunda ‘her hafta ava giderim’ diyor. Bu kaçak avcılıktır. Her hafta ava gidilmez, yasalar gereğince avcılık yapılabilir. Bana ‘Oskar alacaksın şu karıncayı öldürün’ deseler öldüremem. Hayvanları kullanmak çok kolay. Ama onların hayatları benim için insan dışındaki hayatlar da çok önemli. Yıllardır bunu savundum, savunmaya devam edeceğim. Bir rejisörün ve bundan sonra geleceklerin bu şekilde yapmalarına hiçbir şekilde müsaade etmeyeceğim.” diye konuştu.

Her hayvan sahnesi çekiminde veteriner bulundurmanın zorunlu olduğunu belirten Kural, “Bu hayvanın ne olduğunu belirtmek zorundalar. Bana ‘raporumuz var’ dediler. Ben inanmıyorum samimi bulmuyorum. Samimi olsalar herhalde ‘biz tesadüfen bunu çektik’ demezlerdi diye düşünüyorum.” şeklide konuştu.

Kendisine ‘Siz Nuri Bilge Ceylan’a yardım ediyorsunuz, filmi popüler yapacaksınız’ dediklerini kaydeden Kural, “Öyle bir katkım olacaksa bilemiyorum, onu kendisi bilir. Ama ben o amaç için yapmıyorum. Sadece bundan sonra gelecek filmler için hayvanların kullanılmaması için bunu yapıyorum. Bundan sonra bilsinlerki kullanmaya devam ederlerse biz hepimiz karşılarında olacağız.” dedi.

Kural’ın avukatı Ekrem Çatalkaya da Nuri Bilge Ceylan ve film ekibi hakkında hayvan hakları kanununu ihlal etme suçlamasıyla suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti. Şu aşamada filmi durdurma taleplerinin olmadığını ifade eden Çatalkaya, “Fakat bu tip ihlaller devam ettiği zaman bu tür taleplerimiz olacaktır. Bunları da kendilerine ihtar etmiş oluyoruz bu şekilde.” dedi.

Avukat Çatalkaya, “Daha önce Cem Yılmaz da sigara içmişti bir filminde. Biz şikayetçi olunca o sahneleri koymamıştı. Biz insanlara kötü örnek teşkil etmesin diye kendilerinden ricada bulunuyoruz. Bu sahneleri filmden çıkarılmasını talep ediyoruz. Ama maalesef fragmanında bu geçmiş durumda geri çekmek mümkün değil gözüküyor.” ifadelerini kullandı.

Suç duyurusundan sonra savcılık tarafından Kural'ın müşteki olarak ifadesi alındı. Kural, işkence sahnelerinin toplumu olumsuz etkilediğini ve kaçak avcılığın teşvik edildiği gerekçesiyle şikayetçi olduğunu kaydetti.

CİHAN

Yorumlar