Kılıçdaroğlu: Türkiye’de bağımsız medyadan söz etmek mümkün değil

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı seçimine yönelik sivil toplum kuruluşları ziyaretlerine Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu (DİSK) ile devam etti. Kılıçdaroğlu, Türkiye’de basının tam bağımsız olmadığını...

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu: Türkiye’de bağımsız medyadan söz etmek mümkün değil

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı seçimine yönelik sivil toplum kuruluşları ziyaretlerine Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu (DİSK) ile devam etti. Kılıçdaroğlu, Türkiye’de basının tam bağımsız olmadığını belirterek, seçilecek cumhurbaşkanının, devletin organları arasında uyumu sağlamaya yönelik çalışmalar içinde olması gerektiğini belirtti.

Kemal Kılıçdaroğlu, 'Nasıl bir cumhurbaşkanı adayı?' konusunda görüş alışverişi yapmak için DİSK'i ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, toplumun her kesimini kucaklayan bir cumhurbaşkanına ihtiyaç olduğunu vurgulayarak başladığı değerlendirmesinde, ‘‘Çağdaş demokrasilerde güçler ayrılığı ilkesi vardır. Bütün yetkiler bir kişide toplanmamıştır. Bizden daha ilerde olan toplumlarda (yasama, yargı ve yürütmeden sonra) bir dördüncü güç daha vardır, o da halkın gözü, kulağı ve sesi olan medya. Bizde medya maalesef büyük ölçüde iktidarın kontrolüne girdiği için bağımsız bir medyadan söz etmek mümkün değil. Ama yasama, yargı ve yürütme arasında da sağlıklı bir ilişkinin olduğunu ifade edemeyiz. Seçilecek cumhurbaşkanı bütün bu dengelerin sağlıklı çalışması için çaba harcayacak birisi olmalıdır.’’ şeklinde konuştu. Seçilecek cumhurbaşkanının, devletin sağlıklı işleyen bir saat gibi çalışmasına ön ayak olması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, gelinen aşamada herhangi bir isimlendirmenin söz konusu olmadığını kaydetti.

"ERDOĞAN, DÖNÜŞÜM SÜRECİNİ BAŞKANLIK İLE TAÇLANDIRMAK İSTİYOR"

DİSK Genel Başkanı Kani Beko da Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin Başbakan Erdoğan tarafından ‘başkanlık seçimine’ dönüştürüldüğünü ifade ederek, ‘‘(Erdoğan) Yasama, yürütme ve yargı tamamen tek bir kişinin sokmayı hedefleyen dönüşüm sürecini başkanlık ile taçlandırmak istemektedir. İşte bu nedenle Ağustos ayında sadece bir aday tercihi yapılmayacak. Sandıktan ya bir başkan ya da bir cumhurbaşkanı çıkacaktır.’’ diyerek, DİSK olarak başkanlık sistemine karşı olduklarını vurguladı.

CİHAN

Yorumlar