Kılıç: Mahkeme mensuplarını itibarsızlaştırma gayretleri iyi niyetli değil

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç, ''Verilen kararlardan hukuk dışı sonuçlar çıkararak, Mahkeme mensuplarını itibarsızlaştırma gayretleri iyi niyetle izah edilemez.

Google Haberlere Abone ol
Kılıç: Mahkeme mensuplarını itibarsızlaştırma gayretleri iyi niyetli değil

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç, ''Verilen kararlardan hukuk dışı sonuçlar çıkararak, Mahkeme mensuplarını itibarsızlaştırma gayretleri iyi niyetle izah edilemez.' dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin 52. Kuruluş Yıldönümü Töreni'nde yaptığı konuşmada 2010 yılında Anayasa’nın 148. maddesine yapılan eklemelerle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolu açıldığının altını çizerek, ''Milletimizin iradesini temsil eden Yasama organı bu değişikliklerle başta Anayasa Mahkemesi olmak üzere tüm yargı organlarına “evrensel standartları uygulayın” talimatı vermiştir. Bu nedenledir ki, yerel gerçeklerle evrensel standartları örtüştürmek zorundayız. Anayasa Mahkemesi'nin son günlerde verdiği bireysel başvuru kararlarına yapılan ölçülü eleştirileri saygı ile karşılarken, belirtilen zorunluluk nedeniyle verilen kararlarımızın arkasında olduğumuzu da ifade etmek istiyorum.'' şeklinde konuştu.

''SİYASET KURUMLARIN ÇÖZMESİ GEREK BİR SORUN''

Bireysel başvurulardan sonra gerçekleşen tahliyeler konusuna da değinen Haşim Kılıç, ''Siyaset kurumlarını çok yakından ilgilendiren ve onların çözmesi gereken böyle bir sorunun, öncelikle yasal düzenlemelerle çözülmesini yürekten arzu ederdik.'' ifadelerinden sonra sözlerini şu şekilde sürdürdü: ''Mahkemelerde devam eden davaların bir bölümünde uzun yargılama, bir bölümünde de uzun tutukluluk nedeniyle Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvurulara ilişkin olarak ihlal kararları verilmiş, sanıkların tutuksuz yargılanmak üzere tahliyeleri sağlanmıştır. Belirtilen davalarda, şikayetçilerin kanun yollarını tüketme koşulu aranmaksızın Anayasa Mahkemesinin ihlal kararları verdiğinin altını çizmek istiyorum.''

‘SİYASAL KAYGILARLA ÖLÇÜSÜZ ŞEKİLDE ELEŞTİRİ DİKKAT ÇEKİCİ’

Anayasa Mahkemesi'nin yakın zamanda bir internet sitesine erişimin yasaklanması kararına karşı yapılan şikâyet başvurusu hakkında verdiği kararında, 'tüketilmesi gereken başvuru yolları' gözetilmediği için yoğun eleştirilerle karşı karşıya kaldığını ifade eden Haşim Kılıç, ''Gerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, gerekse Anayasa Mahkemesi defalarca verdiği kararlarında “kanun yollarının tüketilmesi” koşulunun mutlak olmadığını ifade etmişlerdir. Uzun yargılama, uzun tutukluluk ya da şikâyete konu hakkın yeterli ve etkili hukuk yolları ile korunup korunmadığı yönünde yapılan değerlendirmeler ise bunun istisnalarını teşkil etmektedir. Anayasa Mahkemesinin uzun yargılama ve uzun tutukluluk şikayetlerine ilişkin olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin içtihatları doğrultusunda kanun yolları tüketilmeden verdiği ihlal kararlarına karşı hiçbir eleştiri yapılmamasına rağmen, bir internet sitesine erişimin yasaklanması kararına yönelik verdiği ihlal kararının siyasal kaygılarla ölçüsüz bir şekilde eleştirilmesi dikkat çekicidir.'' dedi.

''MAHKEME MENSUPLARINI İTİBARSIZLAŞTIRMA GAYRETLERİ İYİ NİYETLİ DEĞİL''

Hukuk devletinde mahkemelerin emir ve talimatla çalışmadığı gibi, dostluk ve düşmanlık duyguları ile de yönlendirilemeyeceğinin altını çizen AYM Başkanı Kılıç, ''Mahkemeler verdikleri kararların sonuçlarının doğurduğu üzüntü ve sevinçlerle de ilgilenmez. Bu duyguları gayet doğal kabul eder. Ancak, verilen kararlardan hukuk dışı sonuçlar çıkararak, Mahkeme mensuplarını itibarsızlaştırma gayretleri iyi niyetle izah edilemez.
'' sözlerine yer verdi.

''AYM’Yİ MİLLİ OLMAMAKLA SUÇLAMAK SIĞ ELEŞTİRİDİR''

Amacın sorun üretmek değil, sorun çözmek olması gerektiğini belirten Haşım Kılıç, ‘‘Bir eylemin, işlemin veya yasama tasarrufunun, siyasi bir belge olan anayasaya göre, denetlenmesi nedeniyle ortaya çıkan Anayasa Mahkemesi kararının siyasi sonuçlar doğurması doğal bir zorunluluktur. Bu sonuçlara bakarak Anayasa Mahkemesi’nin siyasi amaçlarla hareket ettiğini söylemek ya da milli olmamakla suçlamak içeriği ve derinliği olmayan sığ eleştirilerdir. Mahkeme mensuplarımız, verdiği kararlarından siyasi ya da sosyal bir rant elde etme iddialarını onurlarına yapılmış bir saldırı olarak kabul ederler.’’ değerlendirmesinde bulundu.

''GÜCÜN ETKİSİYLE GÖMLEK DEĞİŞTİREN BİR KARAKTERE SAHİP OLAMAYIZ''

Yeni gerilimler yaşatacak meydan okuma çağrılarını cevapsız bırakmaya kararlı olduklarının altını çizen Haşim Kılıç, ''Bireylerin hak ve özgürlük alanını genişleten, önündeki engelleri kaldıran, evrensel standartları hayata geçiren bir anlayışa dönüşmüş olan mahkeme kararlarından rahatsızlık duymalarını yaşadıkları garip bir çelişki olarak görüyoruz. Bizler adil olmayı kutsal bir görev kabul eden bir medeniyetin mensupları olarak, gücün ve şartların etkisiyle gömlek değiştiren bir karakterin sahibi olamayız. Dün hak ihlaline uğrayanların nasıl yanında yer alınmışsa, bugün de kimliği, kişiliği, gücü ve rütbesi ne olursa olsun, hak ihlaline sebep olan herkesin karşısına, aynı adalet gömleğiyle çıkmaya devam edeceğiz.'' dedi.

CİHAN

Yorumlar