Keyfi uygulamalar arttı, domates ihracatı yüzde 20 azaldı

Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, özellikle Ukrayna başta olmak üzere diğer ülkelerinin Tuta Absoluta ile Trips zararlılarını bahane ederek sebze ve meyve TIR’larını geri gönderdiğini söyledi. Satıcı, son 45 günde...

Google Haberlere Abone ol
Keyfi uygulamalar arttı, domates ihracatı yüzde 20 azaldı

Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, özellikle Ukrayna başta olmak üzere diğer ülkelerinin Tuta Absoluta ile Trips zararlılarını bahane ederek sebze ve meyve TIR’larını geri gönderdiğini söyledi. Satıcı, son 45 günde keyfi uygulamalar nedeniyle domates ihracatının Türkiye genelinde yüzde 5, Antalya’da ise yüzde 20 oranında düştüğünü söyledi.

Antalya Sebze ve Meyve Tüccarları Derneği’nde (ANTESE) düzenlenen toplantıda ihracatçıların sorunları masaya yatırıldı. Toplantıya Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Antalya Zirai Karantina Müdürü Ekrem Çetin, ANTESE Başkanı Adnan Özaydın ve ihracatçılar katıldı. İhracatçıların en fazla gümrükteki tarife dışı uygulamalarından dolayı mağdur olduğunu belirten Mustafa Satıcı, sera sezonun son döneminde havaların ısınmasıyla birlikte sera üretim alanlarında bir takım sıkıntıların yaşandığını, bunların temelinde Trips ve Tuta Absoluta zararlılarının geldiğini söyledi.

Yaş meyve ihracatında Rusya başta olmak üzere Ukrayna ve diğer ülkelerden uzun zamandır ilaç kalıntısı konusunda her hangi bir bildirim almadıklarını belirten Satıcı, “İlaç konusunu büyük oranda çözdük. Özellikle Ukrayna bu dönemde hem kendi üretiminin başlamasını da göz önüne aldığımızda bizim ürünlerimize bir takım haksız bildirim yapıyor. Kalıntı konusunda yapamadığı için bunu Tuta ve Trips konusunda yapıyor. Bu tamamen tarife konusunda bir engel olarak karşımıza çıkıyor. Bizim ürünlerimizde problemler yok Ukrayna’nın tarife dışı uygulamalarından kaynaklanan bir sıkıntı var. Zaten Tuta insan sağlığına zararlı bir unsur değil. Meyvenin üzerine fiziki görüntüsünde bir takım darbeli görüntü yaratan bir yapı. İlaç gibi meyvenin içine işleyen bir şey değil. Bir çok ülke de zaten bu toleranslı oluyor.” ifadelerini kullandı.

Gümrükte yaşanan sorunlar başta olmak üzere ve üretimin artıp, talebin azalmasından dolayı Antalya bölgesinden domates ihracatında son 45 günlük süreçte ihracatta yüzde 20 oranında bir azalma olduğunu belirten Satıcı,Türkiye genelinde bu oranın yüzde 5 olduğunu ifade etti. Bu durumun üretici fiyatları üzerinde bir baskı oluşturduğunu anlatan Satıcı, “Geçen sene de üretimde bir miktar artış söz konusu. Hem arzda bir artış hem de talepte bir azalmak olunca ister istemez bu fiyatlara yansıyor. Fiyatlar geçen seneye göre yüzde 25 civarında düşük seyrediyor. Çok iyi bir sezon geçmiyor.” dedi.

Satıcı ayrıca, ihracat noktasında Antalya’dan giden ürünlerin daha fazla sorun yaşanması nedeniyle ihracatçıların diğer illeri tercih ettiğini söyledi. İhracatın Antalya dışına kaydığını belirten Satıcı, “İllere göre uygulamalar bazı farklılıklar gösterebiliyor. Toleranslar biraz değişebiliyor. Biz bunun doğru olmadığını düşünüyoruz. Özellikle Antalya bölgesi biraz daha göz önünde olduğu için ve sera üretim merkezi olduğu için denetimler çok sıkı bu da ister istemez ihracatçı üzerine baskı oluşturuyor. Çalışma ortamları rahat olmadığı için diğer illere gidiyor.” dedi. CİHAN

Yorumlar