Kentlerin sağlık göstergeleri haritalarla kitaplaştırıldı

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından hazırlanan ve 81 ildeki demografi, eğitim, sağlık, çevre, ulaşım gibi 75 göstergenin rakamlarla değerlendirildiği ‘Türkiye Kent Sağlık Göstergeleri’ kitabı kamuoyuna tanıtıldı.

Google Haberlere Abone ol
Kentlerin sağlık göstergeleri haritalarla kitaplaştırıldı

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından hazırlanan ve 81 ildeki demografi, eğitim, sağlık, çevre, ulaşım gibi 75 göstergenin rakamlarla değerlendirildiği ‘Türkiye Kent Sağlık Göstergeleri’ kitabı kamuoyuna tanıtıldı. Başkanlığını Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yaptığı Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, 2005 yılındaki kuruluşundan buyana ilk kez kendi binasına kavuştu.

Türkiye’de 2005 yılında 10 ilin katılımıyla kurulan ve çalışmalarını bugüne kadar Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet birimleri içinde yürüten Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, 8 yıl sonra kendine ait bir hizmet binasına kavuştu. Ördekli Kültür Merkezi yanında bulunan harabe haldeki sivil mimarlık örneği yapı restore edildikten sonra Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanlık binası olarak hizmete açıldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve birliğe üye belediyelerin meclis üyelerinin de katılımıyla yapılan açılış töreni öncesinde de birlik tarafından hazırlanan Türkiye Kent Sağlık Göstergeleri Kitabı, kamuoyuna katıldı.

ŞEHİRLERİN DOKTORLARI YEREL YÖNETİCİLERDİR

Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen kitabın tanıtım toplantısında konuşan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Sağlıklı Kentler Birliği olarak 2005 yılında yola çıkarken en önemli hedeflerinin insan sağlığını korumak ve geliştirmek, insanların en yüksek sağlık seviyesine ulaşmasını mümkün kılacak ortamların oluşturulmasını sağlamak olduğunu kaydetti. Aradan geçen sekiz yıllık süreçte yerel yönetimlerin aldıkları kararların insan sağlığı üzerinde belirleyici olduğunu gösterecek pek çok çalışma yaptıklarını ifade eden Başkan Altepe şunları kaydetti: “Şehirler tıpkı insanlar gibi yaşayan, nefes alan, gelişen, sağlıklı ve sağlıksız olabilen canlı organizmalardır. İnsan sağlığı ekonomiden çevreye, şehir planlamasından sosyal hizmetlere, yaşam koşullarından eğitime, spor imkanlarından toplu ulaşıma kadar hemen hemen her alanın toplu bir sonucudur. Bu yüzden de hep söylediğimiz gibi şehirlerin doktorları yerel yöneticilerdir. Yerel yönetimler, şehirleri sağlıklı kılmak içinse her şeyden önce de mevcut duruma tam anlamıyla hakim olmak zorundadır.”

Birlik olarak Türkiye Kent Sağlık Göstergeleri kitabı ile önemli bir çalışmayı hayata geçirdiklerinin altını çizen Başkan Altepe, “Kent ve kentli sağlığını etkileyen 75 gösterge oluşturarak 81 ilimizden ilgili verileri bir araya getirdik. Elde ettiğimiz veriler ise Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı uzmanları tarafından analiz edip yorumladıktan sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi Coğrafi Bilgi Sistemlerinin altyapısını ile son derece kolay anlaşılabilir haritalar halinde tasarladık. Elde ettiğimiz sonuç sağlıkla ilişkili her sektörün kolaylıkla yararlanabileceğini düşündüğümüz ve kentlerimizin 75 göstergenin her birindeki durumunu ortaya koyan bir çalışma olmuştur. Kent Sağlık Göstergeleri çalışması kanıtlara dayanan ve değerli halk sağlığı uzmanlarımızın yorumlarını içeren ister uzman olsun ister olmasın konuya ilgi duyan herkesin anlamlı sonuçlar çıkarabileceği ve hizmetlerini, stratejilerini planlamak için kullanabileceği değerli bir kaynaktır. Katkı koyan başta Uludağ Üniversitemizin değerli akademisyenleri olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Danışmanı ve Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel İrgil ise çalışma kapsamında demografi, eğitim, sosyo-ekonomik durum, sağlık ve sağlık hizmetleri, çevre, ulaşım, kültür ve sanat gibi 107 göstergenin yeniden değerlendirildiğini ve 75 göstergenin de haritalandığını belirterek, bu çalışmanın kent sağlığına ilişkin yapılacak tüm çalışmalara önemli bir kayrak teşkil edeceğini söyledi.

Tanıtım toplantısının ardından Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin çalışmalara katkı sunan üye belediyelerin başkan ve meclis üyelerine teşekkür plaketi verildi. CİHAN

Yorumlar