Kemaliye'de 500 metreden base jump ve rope jump çılgınlığı yaşadılar

Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde düzenlenen Uluslararası Kültür ve Doğa Sporları şenliklerine serbest atlayış (base jump) ve rope jump damgasını vurdu. Şenliklerde Türk ve yabancı sporcular Karanlık Kanyon’da kendilerini 500 metre yükseklikten...

Google Haberlere Abone ol
Kemaliye'de 500 metreden base jump ve rope jump çılgınlığı yaşadılar

Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde düzenlenen Uluslararası Kültür ve Doğa Sporları şenliklerine serbest atlayış (base jump) ve rope jump damgasını vurdu. Şenliklerde Türk ve yabancı sporcular Karanlık Kanyon’da kendilerini 500 metre yükseklikten boşluğa bıraktı.

Erzincan’a 173 kilometre uzaklıktaki Kemaliye İlçesinde bu yıl 36’ncısı düzenlenen Uluslararası Kültür ve Doğa Sporları Şenlikleri renkli görüntülere sahne oldu. Türkiye’nin en geniş kapsamlı doğa sporları festivaline ev sahipliği yapan Kemaliye’deki festivale, 17 ülkeden 40 sporcu base jump ve rope jump atlayışı yaparken düzenlenen şenliklere toplam 200 sporcu katıldı.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, KEMAV Başkanı İsmail Yücel başta olmak üzere çok sayıda bürokrat ve davetlinin katılımı ile gerçekleştirilen şenliğin ilk gününde dünyanın ikinci büyük kanyonu olarak kabul edilen, Karanlık Kanyon’da atlayışlar gerçekleştirildi. Atlayış yapan Türk ve yabancı sporcular, korkutucu olsa da bundan büyük heyecan ve haz duyduklarını söyledi.

Karanlık Kanyon’da 500 metre yükseklikten çekilen özel çelik hattan tekli ve ikili atlayışlar yapan sporcular izleyenlerin yüreklerini ağzına getirdi. El ele ve taklalar atarak 10-15 saniye arası boşlukta hızla düşen ve daha sonra paraşütlerini açan sporcular izleyenler tarafından coşku ile alkışlandı. İniş noktasını tutturamayan bazı sporcular ise nehre iniş yaparken, suya düşen sporcular botlara alınarak karaya çıkartıldı.

Düzenlenen şenliklerle ilgili olarak base jump ve rope jump atlayışlarının yapılacağı bölgeye gelerek bir açıklama yapan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz; “Erzincan Kemaliye ilçemizdeyiz. Burası Karanlık Kanyon. Türkiye’nin muhteşem kanyonlarından bir tanesi. Türkiye de bu tür atlamaların yapılacağı tek yer. Türkiye'den ve çeşitli ülkelerden sporcuların gelip burada atlayışı gerçekleştirdiği yer. İnşallah burada Türkiye’nin değil, dünyanın en yüksek köprüsünü inşa edeceğiz. Hem buranın hem de Türkiye’nin tanıtımına çok büyük katkıları olacak. Türkiye hep deniz kum turizmi ile tanınmış. Hükümet olarak son 10 yılda alternatif turizme önem veriyoruz. Türkiye çok iyi bir turizm ülkesi, geçen sene 35 milyonun üzerinde ziyaretçi geldi. 30 milyar dolara yakın bir gelirimiz var turizmden. Ama biz bunu daha da artırmak istiyoruz” diye konuştu.

Türk sporculardan Cengiz Koçak ise 17 ülkeden 40 sporcunun geldiğini, bunların 6'sının Türk olduğunu aktarıp, "Arkadaşlar atlayışlara başladı. Rope jump ile başladı. Rope jump Türkiye’den ilk defa yapılan bir şey. Rope jump bu tür vadilerde ve derin kanyonlarda bir ip gerip güvenlikli bir ip ortasına bir ip bağlayıp o ipi atlayıcının beline bağlayıp bir tür salıncak atlayışı. Bunu 50 metreden bir metreye kadar yapabilirsiniz. Burada yapılan atlayış dünyanın en uzun rope jump salınımını gerçekleştirmiş oldu. Bugün itibariyle bir dünya birinciliği elde etti. Sporcu atlayışını yaptı. 260 metrede bir salınım gerçekleştirildi. 260 metrelik bir salınım dünyada ilk defa yapılan bir şey. Karanlık kanyon bunun içinde çok uygun bir yer” dedi.

Yabancı sporculardan İngiltereli olan Lewis Jones da daha önce de bu tarz etkinliklere katıldığını ancak Kemaliye Karanlık Kanyonu'nun bu spor için çok iyi bir yer olduğunu ifade ederek; “Buraya ilk defa geldim. Burayı daha önce gelen arkadaşlarımdan duymuştum. Geldim ve gördüğüm manzara karşısında çok şaşırdım. Burası çok güzel bir yer. Base jump dışında başka bir şey yapamıyorum. Yükseklik, manzara çok güzel. Düşüş süresi uzun olduğu için diğer yerlere göre çok güzel” diye konuştu.

Dört gün süren Uluslararası Kültür ve Doğa Sporları etkinlikleri kapsamında kaya tırmanışı, dağcılık faaliyetleri, dağ bisikleti yarışı, dağ yürüyüşü faaliyetleri, Karanlık Kanyon’da base jump atlayışı, Karasu Nehri’nde kano ve tekne turu ile foto safari etkinlikleri gerçekleştiriliyor. CİHAN

Yorumlar