"Kazaları önlemenin, ödemekten daha ucuz olduğu bilinci aşılanmalı"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, dünyanın en zor işlerinden kömür madenciliğinde yeterli önlem alınmazsa acı olayların kaçınılmaz olduğunu belirterek,...

Google Haberlere Abone ol
"Kazaları önlemenin, ödemekten daha ucuz olduğu bilinci aşılanmalı"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, dünyanın en zor işlerinden kömür madenciliğinde yeterli önlem alınmazsa acı olayların kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Dolayısıyla ‘önlemenin de ödemekten ucuz olduğu’ bilincinden hareketle, gerekli girişimlerin kesinlikle yapılması gerekiyor. Devletin önleyici tedbir alması, denetimleri sıklaştırması ve yaptırımları olması lazım." dedi.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, Manisa’nın Soma ilçesindeki maden kazasıyla ilgili iş güvenliğine dair önemli açıklamalarda bulunu. Kaza bölgesine hareket etmeden önce Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Kampüsü'nde Cihan’a açıklamalarda bulunan Kaymakçı, insanlara madende kazaları önlemenin ödemelerden daha ucuza geldiği bilincinin aşılanması gerektiğini kaydetti.

Kaymakçı, “Bu tür kazalar, genel olarak işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine yönelik tedbir alınmamasından kaynaklanan sonuçlardır. Biz maden mühendisleri odası olarak, yıllarca bu kazaların önlenmesiyle ilgili eğitimden işçi sağlığı iş güvenliğine, denetimden yatırıma kadar bir sürü parametresi olduğunu söylüyoruz. Eğer siz ‘dünyanın en zor işlerinden birisi olarak kabul edilen kömür madenciliğiyle’ ilgili yeterli önlemleri almazsanız karşınıza bu tür olaylarla karşılaşmak çıkar. Dolayısıyla ‘önlemenin de ödemekten ucuz olduğu’ bilincinden hareketle bizim gerekli girişimlerin kesinlikle yapılması gerekiyor. Devletin önleyici tedbir alması, denetimleri sıklaştırması ve yaptırımları olması lazım. Yoksa çok acı olaylarla karşılaşmak kaçınılmaz oluyor. Kömür madenciliği denilince iş kazaları ve ölümler akla geliyor. Artık bu durumun değişmesi, bilimin söylediği gerçekleri dikkate alarak önleme çalışmalarını yapmak kaçınılmaz olmuştur.” diye konuştu.

"TRAFOYU SOĞUTMAZSANIZ PATLAR, OCAKTA YANGIN ÇIKINCA GAZDAN ETKİLENMENİN ÖNÜ ALINAMAZ"

Bir trafo patlamasının büyük ölümlere davetiye çıkarmasının, kapalı ocak ortamındaki gazdan kaynaklandığını anlatan Kaymakçı, şu bilgileri verdi: “Trafo nasıl patlar? Trafonun patlamaması için önce yeterli güvenlik önlemleri, bakım ve onarımlarının düzenli yapılması şart. Trafolarla sonuçta yeraltında kullandığınız makineler ve alet edevata enerji sağlıyorsunuz. Bu trafolar zamanla ısınıyor. Isındığı zaman soğutulması lazım. Gerekli şekilde soğutulmazsa patlama ve yangınlara sebep olabilir. Kapalı bir ortamda yangın çıkması durumunda gaz oluşuyor. Çünkü yangın gaz üretiyor. Oluşan gazın yeraltında oluşan boşluklara, kapalı ortamlara yayılmasıyla içerideki insanların etkilenmesi söz konusu. Karbonmonoksit gazından bahsediliyor. Karbonmonoksit gazı çok zehirli bir gaz biliyorsunuz. Çok büyük derecede öldürücü etkisi var. Karbondioksit de varsa onun da boğucu etkisi var. Dolayısıyla bu gazların kombinasyonu orada bulunan insanlara çok derin bir şekilde etkilemiştir. Yani bu gazlar en düşük seviyede bile olsa insanlar bu gazlara maruz kaldığında hayatta kalmaları çok zor maalesef.”

CİHAN

Yorumlar