Kazakistan Büyükelçisi, Samsunlu iş adamlarını yatırıma davet etti

Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev bir dizi etkinlik için geldiği Samsun’da KASİF ve KASİAD’ı ziyaret etti.

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan Büyükelçisi, Samsunlu iş adamlarını yatırıma davet etti

Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev bir dizi etkinlik için geldiği Samsun’da KASİF ve KASİAD’ı ziyaret etti.

Karadeniz İşadamları Derneği (KARGİD) Başkanı Ahmet Yaşar Altıntaş’ın da hazır bulunduğu ziyarette KASİF ve KASİAD Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya gelen büyükelçi Canseyit Tüymebayev, Samsun’a kasım ayında da geldiğini, Samsun’un Kazakistan için önemli bir il olduğunu belirtti. Kazakistan ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerde Samsun'un daha da büyük rol oynamasını istediklerini kaydeden Tüymebayev, “Bu sebeple Samsun'u ziyaret ediyoruz. Kazakistan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerimiz çok iyi bir durumda. Bu konuda geçen yılki ticari ilişkilerimizin hacmi 4 milyar doları geçti. Önümüzdeki yıllarda Kars-Tiflis-Bakü demir yolu tamamlandığında Türkiye ve Samsun ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin daha da gelişeceğini düşünüyoruz. Karadeniz tarafında yeni yol inşaatı bittiği zaman nakliye ve taşıma konusunda pek çok sorunlar çözülecek ve Samsun ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin hacmi daha da artacak.” dedi.

Tüymebayev, Türkiye ve Kazakistan’ın iki kardeş ülke olduğunu ve ilişkilerinin çok iyi olduğunun altını çizerek, ancak iki ülke arasındaki dış ticaret hacmini yeterli görmediklerini ifade etti.

ZAMAN KONUŞMA DEĞİL İŞ YAPMA DEVRİ ZAMANI

Samsunlu sanayicileri ülkelerine yatırım yapmaya davet eden Tüymebayev, "Artık zaman birbirimizi anlatma zamanı değil yatırım zamanıdır. Samsunlu iş adamlarını Kazakistan’a yatırım yapmaya davet ediyoruz. Kazakistan'da üretim yapanlar için Kazakistan’daki ihalelerde öncelik veriliyor. Gümrük Birliği şartlarından dolayı, Kazakistan'da üretilmiş mallar, artık gümrüksüz, vergisiz ve rahatlıkla Rusya, Belarus gibi ülkelere satılabilir. Kazakistan’dan 170 milyonluk Rusya’ya ürünlerinizi rahatlıkla satabilirsiniz." diye konuştu.

Canseyit Tüymebayev’i Samsun’da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını vurgulayan KASİAD Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu, “Geçtiğimiz ay TUSKON Dünya Ticaret Köprüsü programına katılmak için Türkiye’ye gelen Kazakistanlı iş adamlarını KASİAD olarak Samsun’da ağırladık. Kazakistanlı ve Samsunlu iş adamlarının birbirleriyle iş görüşmelerinin yapıldığı, fabrika ziyaretlerinin gerçekleştiği bir ziyaret oldu. KASİAD olarak biz de Kazakistan’a iş gezisi düzenleyeceğiz. Umut ediyorum ki Samsunlu ve Kazakistanlı iş adamları arasındaki ticari ilişkiler artarak devam eder.” dedi.

Ziyaretten dolayı mutlu olduklarını ifade eden KASİF Başkanı Osman Reis de “Türkiye ile Kazakistan arasındaki ortak tarihi, kültürel ve manevi bağlar iki ülke arasındaki ilişkilerin süratle geliştirilmesine temel oluşturmuştur. Ülkemiz ile Kazakistan arasındaki siyasi ilişkilerin ulaştığı düzeye paralel olarak Kazakistan ülkemizin bölgedeki en önemli siyasi ve ekonomik ortaklarından biri haline gelmiştir. İş dünyası olarak Kazakistan’la olan ticari ilişkilerimizin artmasını istiyoruz. Bu nedenle federasyonumuza bağlı dernekler Kazakistan’a yönelik iş gezileri düzenliyor.” şeklinde konuştu.
Ziyaret sonunda Kazakistan Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev ve KASİF Başkanı Osman Reis arasında karşılıklı hediye takdimi yapıldı. CİHAN

Yorumlar