Kars'ta ihmal edilen sel kapanı 1 cana mal oldu

Kars'ta dün öğle saatlerinde başlayan sağanak yağış ve ardından oluşan sel sonucu Merkez Alçılı köyünde 1 kişi hayatını kaybetti. Muhtar, sel kapanı yapmayan yetkililere seslenerek, "İlla bir cenaze mi lazım." dedi.Can kaybının yaşandığı...

Google Haberlere Abone ol
Kars'ta ihmal edilen sel kapanı 1 cana mal oldu

Kars'ta dün öğle saatlerinde başlayan sağanak yağış ve ardından oluşan sel sonucu Merkez Alçılı köyünde 1 kişi hayatını kaybetti. Muhtar, sel kapanı yapmayan yetkililere seslenerek, "İlla bir cenaze mi lazım." dedi.

Can kaybının yaşandığı merkeze bağlı 156 haneli Alçılı Köyü Muhtarı Vural Bekinkaya, iki buçuk ay önce Devlet Su İşleri'ne (DSİ) köylerinden akan dere için sel kapanı yapılması için müracaat ettiğini ama dilekçesinin göz ardı edildiğini söyledi. Muhtar Bekinkaya, "İki buçuk ay önce ben bu selin olacağını biliyordum. Devlet Su İşleri'ne, köyüme sel kapanı yapılsın diye dilekçe vermiştim. Ama her şeyi göz ardı ediyorlar. İşte olay bu duruma geldi. İlla bir cenaze, bir can, bir mal kaybı olması mı lazımdır. Üç tane arıcıyı da çadırda uyurken çıkardık. Zor kurtardık. Lütfen yetkililer bir dilekçe verdiğimiz zaman bizi kale alsınlar. Biz boş dilekçe vermiyoruz. Okulumuz şu anda kullanılamaz vaziyette. Bunu özelikle milli eğitim müdürümüzün görmesini istiyorum. Seneye burada nasıl eğitim verilecek." diye konuştu.

Bekinkaya, onlarca evin kullanılmaz hale geldiğini ve yüzlerce hayvanın da telef olduğunu aktardı. Kanaldan taşan suyun ise 'Batutaki' ailesini ve köylerini yasa boğduğunu ifade eden Muhtar, "Yağan yağmur nedeniyle taşan dere yatağı kenarında hayvanlarını kurtarmak isteyen 78 yaşındaki Seyfettin Bututaki hayatını kaybetti." diye ifade etti.

Olayı anlatan Ufuk Dağbat, "Köyümüzde büyük bir felaket yaşandı. Köyümüzün saygın büyüklerinden Seyfettin Bututaki amcamızı kaybettik. Burada hayvanlarını selden kurtarmak için toplarken ansızın sele kapıldı. O anda bulamadık. Suyun azalmasıyla geldik ve ağaca takılı bir şekilde bulduk. Suyun yüksekliği 5 metreyi aşmıştı. Sel arabayı, römorkları, ağaçları, taşları her tarafı aldı gitti. Seyfettin amcanın 6 tane çocuğu vardı. Eşi yaşıyor. Doğma büyüme bu köylü. Seyfettin amcamız 78-80 yaşlarındaydı."

Köylü Akın Beki ise "Köyümüzde böyle bir afet görülmemişti. İki buçuk metrelik kanal taştı. İki köprü yıkıldı. 50 yaşındayım daha önce köyümüzde böyle bir şey görmedim. Aşağıda arılar vardı. Adamın yüz elli tane arısı gitti. Arıcı da kendi canını bir dakika içinde kurtardı. Geçen yıl kanallarımız yapıldı. Kanallarımız çok uygunsuz oldu. Kanalları çok aşağıdan koydular. Eğer keseyi köyün üst başından koysaydılar belki bu kadar zararımız olmazdı. Kanallarımız çok düşük."dedi.

"DEVLETİN YAPTIĞI KÖPRÜLER 1 YIL DAYANMIYOR"

Devletin yaptırdığı köprülerin bir yıl dayanmadan yıkıldığını, malzemeden çalınarak setlerin birbirlerine yakın yapıldığını ve bentlerin uygun yapılmadığına, köylüler tepki gösterdi. Köylü Şaban Bekirkaya, "Devletimizde bu görüntüleri görsünler. Görsünler doğunun halini. Batıya hep hizmet etmesinler. Buraya da hizmet etsinler. Başa gelenler görsün bunları. Burada bir tane can kaybı oldu. Kolay bir şey değil. Yol yok. Bir şey yok. Burada bir tane ocak yıkıldı." diye tepki gösterdi.

AFAD MÜDÜRÜ OLAY YERİNDE

Kars İl AFAD Müdürü Oktay Aygan da saat 15.30 civarlarında gelen ihbarla merkeze bağlı Alçılı, Akdere ve Karaçoban köylerinde sel olduğunu öğrendiklerini ve ilgili alanlara gittiklerini söyledi. Aygan, şöyle dedi: "Hasar tespit çalışmalarına başladık. Daha sonra merkeze bağlı alçılı köyünde yine bir sel vakası oldu ve bir vatandaşımız da sel sularına kapılarak vefat etti. Şimdi alçılı köyündeyiz. Buradaki hasar tespit çalışmalarımıza başladık. Köy yollarında bozulmalar var. Akdere'de köy ortasında bulunan köprü çökmüş durumda. Burada da gördüğünüz gibi suyu idare eden kanallarda büyük bozulmalar var. Büyük tahribatlar var. İş makinelerimiz de bölgeye ulaştı. Çalışmalara başladılar. Üzüntümüz bir can kaybının olması. Mal kayıplar telafi edilebilir. Ama can kaybını telafi edemiyoruz. Bu konuda da üzgünüz. Şu anda 3 köy bu selde hasar gördü. Merkeze bağlı Karaçoban, Akdere ve Alçılı köyleri hasar gördü." CİHAN

Yorumlar