Kar ve Buzda Yürümenin Tüyoları

Vatandaşlar meydana gelen buzlanmalar sebebiyle vatandaşlar cadde ve sokaklarda yürümekte zorlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Kar ve Buzda Yürümenin Tüyoları

Kar yağışı, yurdun büyük bölümünü etkisi altına aldı. Kar yağışının yanı sıra hava sıcaklığının eksi değerlere düşmesiyle birlikte meydana gelen buzlanmalar sebebiyle vatandaşlar cadde ve sokaklarda yürümekte zorlanıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, düşmeler sırasında kemik kırıklarının oluşabileceğini belirterek, "Eller cepte yürümeyin, adımınızı küçük ve yavaş atın." uyarısında bulundu.

Cihan Haber Ajansı (Cihan) kamerasına karda yürümenin tekniklerini uygulamalı olarak gösteren Bursa Özel Medicabil Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Direktörü Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, kar kaplı kaldırımda bizzat yürüyerek düşmelerin nasıl önüne geçileceğini anlattı. Havalar soğumasıyla birlikte kar yağışının da etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Bilgen, "Çok dikkatli olmak lazım. Kar, yeri kapladığında insanlar yürürken, özellikle yaşlılar ve elinde herhangi bir şey taşıyan insanlarımız kar üzerinde veya karlı bölgelerde yürürken çok dikkat etmeleri lazım. Tedbirlerin başında; giysi geliyor. Lütfen üzerinizi kalın giyin, özellikle kalça bölgelerinizde yaşlılar için söylüyorum, azıcık kalın giysiler kullanmak lazım. Ayakkabılarımız çok önemli. Altı birazcık tırnaklı olursa, kösele olmazsa gayet iyi olur. Yere tutunan ayakkabılar tercih edilmeli. Özellikle akşam ve sabahın erken saatlerinde yerlerde buzlanma olacağı için lütfen adımınızı atarken dikkat edin, yere dikkatli bakın, attığınız adımın nereye gittiğinde dikkat edin. Ayağınız kaymasın, kaydığınız zaman, düşme tehlikesi çok önemli. Lütfen yanınıza düşmeye çalışın. Elinizi yere koymamaya çalışın. Elinizde kırıklar olabilir. Hastaların ve yaşlı insanların ve elinde bir takım eşya taşıyan insanların bu havalarda çok dikkatli olması lazım." dedi.

EN FAZLA YAPILAN YANLIŞLIK; ELLER CEPTE YÜRÜMEK

Karlı ve buzlu havalarda en çok yapılan yanlışlığın ellerin cepte yürünmesi ve elde herhangi bir eşya taşımak olduğunu hatırlatan Bursa Özel Medicabil Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Direktörü Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, şunları kaydetti: "Elinize bir baston bile alsak çok faydalı olur. Ellerimizi cebe koyarak yürümeyelim. Eldiven giyelim. Bu şekilde ellerimizi de korumuş oluruz. Düşme sırasında en kötü şeylerden birisi farkında olmadan düşüyoruz. Bu arada, adale gücü yeterli olmadığı için ani kasılma ve yere düşmenin şiddetiyle kırıklar oluşuyor. Bunlardan kendimizi korumak için her an kontrollü adım atmamız lazım. Düşmek, üşümekten daha kötüdür. Bir yerin kırılması çok daha kötü olur. Kalça kırıkları çok önemli bu düşmelerde, yere oturma halinde bile kırıklar olabilir. Lütfen yaşlı insanlarımız bu karlı havalarda sokağa çıkmamalı. Buzlu yollara kesinlikle dikkat etmek gerekir."

İŞTE UYGULAMALI TÜYOLAR

Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, karlı ve buzlu havalarda nasıl yürünmesi gerektiğini ise şöyle özetledi: "Elimiz cebimizde olduğu zaman, eğer ayağımızda bir kayma olursa farkında olmadan düşeriz. Kollarımızı ve elimizi cebimizden çıkarmadan bile kendimizi yerde buluruz. Çok önemli...Ellerimiz dışarıda hatta açık vaziyette, dengeli bir vaziyette yavaşça basarak...Ani basmalar, yere kuvvetli basmalar çok mühim. Ani bir kaymada kendimizi yerde buluruz. Ve o zaman adelemiz yeteri kadar kasılamadığı için bizi koruyamaz ve kırıklar ortaya çıkar. Ellerin birazcık açık, rahat şekilde yürümemiz lazım. Adımlarımızı biraz açık atabilmemiz önemli. Yakın atarsak kayabiliriz. Küçük adımlarla yürümemizde fayda var. Büyük adımlar attığımızda, normale yakın bir adım attığımızda kayma riskimiz yine yüksek. Ayaklarımız açık ve ellerimiz ceplerimizde olmadan yürümemiz lazım. Adımımızı yere hızlı vurmamamız lazım ." 

Yorumlar