'‘Kaplumbağa siğil yapar’ sözü tıbben yanlış'

Halka arasında kara kaplumbağalarını elinle tutarsan 'elinde sigil çıkar' sözünün tıbbi bir karşılığının bulunmadığı bildirildi. Doktor ve veteriner hekimler, bu sözün çocukların kaplumbağalarla oynadıktan sonra sırt üstü bırakarak...

Google Haberlere Abone ol
'‘Kaplumbağa siğil yapar’ sözü tıbben yanlış'

Halka arasında kara kaplumbağalarını elinle tutarsan 'elinde sigil çıkar' sözünün tıbbi bir karşılığının bulunmadığı bildirildi. Doktor ve veteriner hekimler, bu sözün çocukların kaplumbağalarla oynadıktan sonra sırt üstü bırakarak ölmelerini engellemek için koruma amaçlı söylenmiş olabileceğini düşünüyor.

Manavgat Sağlık Derneği(MASADER) Başkanı Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Emin Canan, 'kaplumbağaya dokunca elinde siğil çıkar' sözünün tıbbı hiç bir karşılığının bulunmadığını söyledi. Kaplumbağaya dokunma ile ellerde siğil çıkmasının hiç alakasının bulunmadığını belirten Canan, bu sözde tıpkı 'baykuş tüneyen evde uğursuzluk olur, cenaze çıkar ve geceleyin tırnak kesilirse o hanede bereketsiz olur' sözlerinin bir benzeri olduğunu kaydetti.

Günümüzde kuş bilimcilerin baykuşların uğursuz değil, evin yılan, fare, ısırıcı, zehirleyici ve kemirici hayvanlardan korunmada paratoner vazifesi gördüğünü açıkladığını belirten Canan, "Halk arasında bazı sözler 'bazı canlılara zarar verilebilir' diye söylenmiş olabilir. Biz de çocukluğumuzda da 'kaplumbağalara dokunursan elinde siğil çıkar' diye çok korkutulduk. Onun için çocukluğumda kaplumbağalara hiç dokunmadım. 'Siğil çıkar' sözünün bazı insanların 'kaplumbağayı ters çevirirsen yağmur yağar' sözü üzerine söylediğine inanıyorum. Aslında söylenen bu söz kaplumbağaların korunması için söylenmiş bir söz. Tıbda karşılığı yok. " dedi.

Manavgat Devlet Hastanesi 112 Acil Servis Doktoru Bilal Çetin, bu tür sözlerin, bilimsel bir karşılığı olmadığını 'yaramaz çocuklarının kaplumbağaları ters çevirerek ölmesinin' önüne geçmeye yönelik bir korkutma olduğunu söyledi.

Manavgat Kökçam Veteriner Kliniği Sahibi veteriner hekim Arif Kökçam de, kaplumbağalarının otla beslenen hayvanlar olduğunu elleyince siğil atma gibi bir durumlarının olmadığını kaydetti. Kökçam, siğil atma sözünün genelde, kaplumbağaları çocukların ters yatırarak ölmesini önlemeye yönelik caydırıcılık görevi gördüğünü ifade etti.

Mehmet Öztürk, tarlalarında çocukluktan ve gençlik dönemlerinde çok defa kaplumbağaları eline aldığını ve elinde hiç siğil çıkmadığını sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar