Kalp hastaları Ramazan’da uyanık olmalı

Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ali Kemal Küçük, kalp hastalarını, Ramazan ayında iftardan ve sahurdan sonra uyumamaları konusunda uyardı. Doktorun iznini dikkate almalarını isteyen Küçük, geceki zaman diliminde sıvı tüketimini gün boyu ihtiyaç...

Google Haberlere Abone ol
Kalp hastaları Ramazan’da uyanık olmalı

Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ali Kemal Küçük, kalp hastalarını, Ramazan ayında iftardan ve sahurdan sonra uyumamaları konusunda uyardı. Doktorun iznini dikkate almalarını isteyen Küçük, geceki zaman diliminde sıvı tüketimini gün boyu ihtiyaç olacak açığı kapatmaya dikkat etmelerini istedi.

Kayseri Özel Tekden Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ali Kemal Küçük, Ramazan’da kalp hastalarının yalnızca doktorun izin vermesi durumunda oruç tutmaları gerektiğini söyledi. Diyabet hastası olanların, insülin kullananların ve böbrek fonksiyonu bozulmuş olan kalp hastalarının oruç tutmalarının zararlı olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Ali Kemal Küçük, "Daha önceki yıllarda tansiyon ve şeker dengesinde oynamaların olduğunu hisseden kalp hastalarının da oruç tutmaması gerekir." dedi.

SIVI ALIMINA DİKKAT

Ramazan ayında kalp hastalarını en çok rahatsız eden davranışların başında, yemek yedikten sonra uyumak geldiğini belirten Uzm. Dr. Ali Kemal Küçük, şunları söyledi: "Bunun yanı sıra uzun saatler boyunca yeterli miktarda su alınmaması, belli bir açlık döneminin ardından abartılı biçimde gıda alımı ve zengin iftar mönüleri de kalp rahatsızlığı olanlar için tehlike teşkil ediyor. Özellikle sahurdan sonra yatmak kalp hastaları için oldukça tehlikeli. Kalp hastaları hiçbir zaman tok karnına yatmamalı, iftardan sahura kadarki sürede de yeterli derecede sıvı almalı ve gündüz meydana gelen açığı kapatmalı."

KALP HASTALARI KLASİK İFTAR MÖNÜLERİNİ UNUTMALI

Kalp hastalarının Ramazan'da Akdeniz tipi beslenmeye özen göstermeleri gerektiğini kaydeden Uzm. Dr. Ali Kemal Küçük, "Kalp hastaları kesinlikler, katı yağlar ve kızartmalardan uzak durmalı; kırmızı eti, yağı, unu ve şekeri az tüketmeliler. Her türlü taze sebze ve meyve, balık, baklagillerin her türlüsü, yağsız olmak kaydıyla süt ürünlerini gönül rahatlığıyla tüketebilirler. Dolayısıyla Akdeniz mutfağı tipinde beslenmelerini öneriyoruz. Klasik Ramazan mönüsünde olduğu gibi çorbadan başlayıp eti, böreği, pilavı ve tatlı yemeyi kalp hastalarına önermiyoruz." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar