'Kalkınmışlıkta artık kadın erkek eşitliği de baz alınıyor'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, ülkeler için kalkınmışlığın sadece gayri safi milli hasıla (GSMH) ile ölçülmediğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
'Kalkınmışlıkta artık kadın erkek eşitliği de baz alınıyor'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, ülkeler için kalkınmışlığın sadece gayri safi milli hasıla (GSMH) ile ölçülmediğini belirtti. Asan, "Kadın-erkek eşitliği, çocukların, yaşlıların durumları, dezavantajlı olarak tarif edilen toplum kesimlerin hizmetlere ulaşımı gibi kriterler de artık kalkınmışlığın ölçütleri olarak baz alınıyor." dedi.


Kayseri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında uluslararası bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Kayseri Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin de desteklediği TOBB Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen “İş Dünyasında Umut Veren Kadınlar” etkinliği başladı. Türkiye’nin dört bir yanından ve İran ve İsviçre gibi ülkelerden başarılı iş kadınlarının da katıldığı etkinlikte, 2 gün boyunca sempozyum ve çok sayıda çalıştay gerçekleştirilecek.

Bir otelde düzenlenen “İş Dünyasında Umut Veren Kadınlar” etkinliğinin açılışına, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan ile Müsteşar Nesrin Çelik, Vali Orhan Düzgün ve eşi Gül Düzgün, Garnizon Komutanı Vekili Tuğgeneral Aydoğan Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve eşi Neşe Özhaseki, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak ve üniversite rektörleri başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, yurt içi ve yurt dışından iş kadınları ve çok sayıda davetli katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, ülkeler için kalkınmışlığın sadece gayri safi milli hasıla (GSMH) ile ölçülmediğini belirtti. Kalkınmışlıkta pek çok kriterin baz alındığını ifade eden Bakan Yardımcısı Asan, "Kadın-erkek eşitliği, çocukların, yaşlıların durumları, dezavantajlı olarak tarif edilen toplum kesimlerin hizmetlere ulaşımı gibi kriterler de artık kalkınmışlığın ölçütleri olarak baz alınıyor. Bu anlamda, eğitim eşitliği bizim üzerinde durduğumuz en önemli konulardan birisi. Eğitim göstergelerinin yukarı çıkması ve kadının daha iyi eğitim alması için canla başla çalışıyoruz. Bizler Bakanlığımızın kurulduğu günden bu yana eğitimi çok önemsedik. Kız çocuklarının okullaşması için ne yapılması gerekiyorsa yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. İlköğretimdeki cinsiyet farkını ortadan kaldırmak için şartlı maddi yardım projesi başlattık ve kız çocuğunu okula gönderen anneye bu parayı verdik. Bu projede çok başarılı olduk, okullaşmada yüzde 100 başarı sağladık ancak ortaöğretimde ve lisede bazı problemlerimiz vardı. Bu yüzden 4+4+4 eğitim sistemini hazırlayıp uygulamaya başlattık. Zorunlu olarak 4+4+4 eğitim alan gençlerimiz, kritik eşiği aştıktan sonra üniversite eğitiminde bir sıkıntı yok" diye konuştu.

Bakan Yardımcısı Asan, geçmişe dönük çalışmalar da yaptıklarını dile getirerek zamanında okula gidememiş ya da eğitimini yarıda bırakmış olanlar için de çeşitli projeleri uygulamaya koyarak, okumak isteyen herkesin istediği yere kadar okuyabilmesinin önünü açtıklarını belirtti. Bakanlık olarak önem verdikleri bir diğer konunun da sağlık olduğunu vurgulayan Bakan Yardımcısı Asan, "Kadınlar, erkeklerle eşit şekilde sağlık hizmeti alabiliyor mu, bunu araştırdık ve aksayan bazı konular üzerinde çalışmalar yaptık. Biz bazı projeleri uygulamaya koyarak anne ve Bebek ölümlerinin önüne geçmeye de çalıştık. Bebeğini belli aralıklarla kontrole getiren annelere şartlı yardım verdik. Bu gibi çalışmalarla anne Bebek ölümlerini azaltmaya çalışıyoruz. Bu konuda en başarılı ülkeyiz" dedi.

Karar alma konusunda da kadınların erkeklerle eşit olmadığını dile getiren Bakan Yardımcısı Asan, "Cumhuriyet tarihinde Meclis'te kadınlar hep yüzde 4'ler civarında temsil edilmiş ancak son dönemlerde bu rakamın arttığını görüyoruz. 2009 seçimlerinden sonra oluşan Meclis'te kadın milletvekili oranımız yüzde 14'e çıktı" diye konuştu. Bakan Yardımcısı Asan, kadının istihdama katılımının da önemli konulardan birisi olduğunu belirterek, "İş dünyasında kadın istihdamı konusunda yükselmeye, artmaya doğru bir trend var ama bu yükselme yavaş seyrediyor. Hükümet olarak kadın istihdamı konusunda da çok çalışmalar yaptık. Kadını istihdam edecek olan işverene, kadın işçinin 5 yıl süreyle primini biz vereceğiz, dedik. Çalışan kadının sorunlarından birisi de çocuğunu bırakabileceği güvenli bir yerdi. Bu konuda da kreşler üzerinde çalışmalar yapıyoruz" ifadelerini kullandı. İstihdamda kadın-erkek arasındaki uçurumu 3 yılda yüzde 10 azaltma gibi bir hedefleri olduğunu bildiren Bakan Yardımcısı Asan, 1 yılda bu oranı yüzde 3,1 oranında azalttıklarını ifade etti.

Vali Orhan Düzgün de, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü arefesinde, doğudan, batıdan, Akdeniz’den, Karadeniz’den, İsviçre’den ve İran’dan toplantıya katılanlara hoş geldiniz diyerek Kayseri’de böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Vali Düzgün, kadınların ticari ve sosyal hayatta nasıl kıvrak bir zekâya sahip olduğunu anlattığı bir fıkra ile özetledi. “40’lı yaşlarda, o yaşına kadar hayatın pek çok zorluklarını yaşayan, gözleri az gören bir kadına bir cin gelerek, ‘Dile benden ne dilersen. Bundan sonra gözlerinin daha iyi görmesini mi istersin, zengin olmak mı istersin yoksa evlenmek mi istersin’ der. Kadın az düşünür ve ‘Ben altın tasta su getiren torunumu görmek isterim’ cevabını verir”

Vali Düzgün, Kadın girişimciliği denilince akla ilk gelen hususlardan birinin ticaret olduğunu, Kayseri’nin ticari zekâsıyla, iş adamlarının ve iş kadınlarının dünya çapındaki girişimciliğiyle, hayırseverliğiyle ve dürüstlüğüyle bilinen bir kent olduğunu belirtti. Kayseri’nin ticari geçmişinin çok köklü bir kültüre dayandığını ifade eden Vali Düzgün, şöyle konuştu: “Günümüzden yaklaşık 6 bin yıl önce, Kültepe’de ortaya çıkarılan ticari tabletlerden anlaşıldığına göre, Asur Ticaret Kolonileri bu topraklarda ticari anlamda da hüküm sürmüştür. Ticaret tabletlerinde, iş sözleşmelerinden siparişlere kadar pek çok ticari metne rastlıyoruz. İlk organize ticaret merkezi olarak, bugün modern anlamda bazı alış veriş merkezlerine de ismi verilen Karum, 6 bin yıl öncesinden bize kalan bir terim. Alışveriş mekanları, büyük ticaret merkezleri o dönemde Karum olarak adlandırılıyor. Kayseri daha sonra da doğu ile batı arasındaki ticaretin merkezi olmuş, özellikle doğudan gelen malların Roma gibi batı şehirlerine aktarılması konusunda önemli bir merkez görevini yürütmüştür.”

Türkiye’deki bugün ticaret odaları ve borsaların temelini oluşturan Ahilik Teşkilatı’nın da Ahi Evran tarafından Kayseri’de kurulduğunu dile getiren Vali Düzgün, “Ahi Evran’ın Kayseri’ye gelerek uzun süre kaldığı ve burada evlendiği Fatma Bacı da 2007’de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin kurmuş olduğu Kadın Girişimciler Kurulu’na benzer bir teşkilatlanmayı bundan 800 yıl önce burada kurmuştur. Fatma Bacı, Bacıyan-ı Rum yani Anadolu Bacıları adı altında burada bir teşkilat kuruyor ve kadınların bir araya gelerek üretim ve ticaret yapması konusunda özellikle dokumacılık alanında Bacıyan-ı Rum teşkilatı çok önemli görevler ifa ediyor. Daha sonraki yıllarda da Ahilik Teşkilatı’nın günümüze kadar yansıyan gerek ticarette, gerek ahlakta, gerek sosyal yaşamda pek çok değerini bu topraklar yaşamış, görmüş. Sadece Fatma Bacı değil, Anadolu Selçuklu Sultanı Keykubat’ın hanımı Hunat Hatun’un yaptırdığı külliye Gevher Nesibe’nin yaptırmış olduğu dünyanın ilk Tıp Fakültesi ve Hastanesi de aslında kadınların o dönemde sosyal hayatın ne denli içinde olduklarının bir göstergesidir” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise, günümüzde kadına daha çok önem verilmeye başlandığını ancak, kadının hem iş hem de sosyal hayatta daha çok yer edinmesini istediklerini belirtti. Belediye olarak kadınlara yönelik kurs hizmeti verdiklerini anlatan Özhaseki, “Şu an 104 branşta kurslarımız devam ediyor. 8-10 kadın bir araya gelip bize başvurduğunda dilediği kursu anında açıyoruz” dedi.

Açılışta, TOBB Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Şen Piliç Üst Yönetici İpek Üstündağ, İsviçre’den Capitol Growth Üst Yöneticisi Burcu Gökay ve İran’dan Ekocci Wec Başkanı Seyideh Fatimeh’de, kadın girişimciliği üzerine birer konuşma yaparak tecrübelerini paylaştılar.

Daha sonra, istihdam ve ihracatıyla Kayseri’nin öne çıkan firmalarının sahipleri ve temsilcileri bildirgeye imza atarak kadın istihdamı konusunda eşit davranacakları sözünü verdiler. Konuşmaların ardından etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen kişi ve kuruluşlara plaket verildi.
CİHAN

Yorumlar