'Kalitesiz uyku depresyona sebep olabilir'

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, orta ve şiddetli apne varlığında depresyonun sık görülen bir belirti olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Kalitesiz uyku depresyona sebep olabilir'

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, orta ve şiddetli apne varlığında depresyonun sık görülen bir belirti olduğunu söyledi. Baykal, uyku apnesinin kalp hastalğından reflüye, cinsel fonksiyon bozukluğundan beyin kanamasına kadar pek çok hastalığa neden olduğunu belirtti.

Bahadır Baykal, uyku apnesi hakkında, “Uykuda nefes kesilmesi olarak tarif edilebilir, solunum ani olarak durur ve bir süre öyle kalır. Sonra büyük bir eforla tekrar nefes alma çabasına girer kişi. Bu durum uykuda o kadar sık tekrarlanır ki; kişinin uykusu sürekli bölündüğünden ertesi gün yorgun kalkar. Yani sıkıntılı bir uyku durumu var öyle mi? Öncelikle şunun altını çizelim; iyi bir gece uykusu bir lüks değil, zorunluluktur. Keşke uyku apnesi sadece sıkıntılı bir uyku durumu olsa, ama yapılan araştırmalar, bu hastalığın hayatı tehdit eden bir duruma geldiğini göstermektedir.” şeklinde konuştu.

Gece nefes alamayan hastada oksijen düzeyi düşerken karbondioksit düzeyinin yükseldiğini kaydeden Baykal, “Beyin adrenalin salgılar ve zamanla tansiyon yükselir, Kalp de bu durumdan etkilenir ve ritm bozukluğu gelişebilir, bir müddet sonra kalp yetersizliği gelişir. Akciğer genişlemesi sonrasında meydana gelen reflü de günlük hayatta sık karşılaştığımız bir sorun. Dengesiz hormon salgılanması beyin kanamasına, damar tıkanıklığına yol açabilir. Felç ve kalp krizi riski artar.” ifadelerini kullandı.

Baykal, uyku apnesinin belirtilerini de şöyle sıraladı: “Bu kişiler uyku bölünmesi yaşadığından yorgun uyanırlar. Gün içinde buldukları her an uyumak isterler, özellikle iş yerinde ve direksiyon başında uyumamak için mücadele veriyorsanız hemen uyku apnesi ile ilgilenen bir doktora başvurun. Bunun dışında dikkat bozukluğu, unutkanlık ve konsantrasyon güçlüğü başlamıştır. Özellikle orta ve şiddetli apne varlığında depresyon sık görülen bir belirtidir.”

Uyku apnesinin beklenen ömür süresini dörtte bir oranında kısalttığını açıklayan Baykal, “Tedavi edilmeyen şiddetli uyku apnesi hastalarında ise beklenen yaşam süresi 10-15 senedir. Ölüm uyku apnesine bağlı ortaya çıkan komplikasyonlardan dolayı, kalp krizi, beyin kanaması vb. olmaktadır.” dedi.
CİHAN

Yorumlar