Kalıp tasarım toknolojisi çalıştayı Bursa'da yapılacak

Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB), 2014 Türk-Alman Bilim Yılı kapsamında kalıpçılık sektöründe teknolojik gelişmelerin ele alınacağı iki günlük çalıştay düzenliyor.

Google Haberlere Abone ol
Kalıp tasarım toknolojisi çalıştayı Bursa'da yapılacak

Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB), 2014 Türk-Alman Bilim Yılı kapsamında kalıpçılık sektöründe teknolojik gelişmelerin ele alınacağı iki günlük çalıştay düzenliyor. Mayıs ayında Uludağ Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilecek, ‘Türk-Alman Endüstriyel Kalıp Tasarım ve İnovativ İmalat Teknolojileri Paylaşım Çalıştayı’ etkinliğine TÜBİTAK da maddi destek verecek.

UKUB Başkanı Şamil Özoğul, Türkiye ile Almanya arasında bilim, teknoloji ve yenilik alanlarında işbirliği potansiyelinin yüksek olması nedeniyle 2014 yılının Türk-Alman Bilim Yılı ilan edildiğini, bu kapsamda TÜBİTAK’ın toplantı, seminer, çalıştay gibi bilimsel etkinliklere maddi destek kararı aldığını dile getirdi. Uludağ Üniversitesi ile işbirliği içerisinde düzenleyecekleri çalıştay için TÜBİTAK’a başvuru yaptıklarını ve destek taleplerinin kabul edildiğini belirten Özoğul, 8-9 Mayıs tarihleri arasında Bursa’da düzenlenecek çalıştaya yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerden akademisyenlerin katılarak, kalıpçılık sektöründeki teknolojik gelişmeleri ve yenilikleri anlatacağını kaydetti.

UKUB’un 3 yıldır sektörel gelişmeleri ve sorunları ortaya koymak üzere Ulusal Kalıpçılık Semineri düzenlediklerine de değinen Başkan Şamil Özoğul, 4. Ulusal Kalıpçılık Semineri’ni bu yıl çalıştayla eş zamanlı yapmayı planladıklarını vurguladı. Özoğul şunları kaydetti: "Çalıştayda, kalıpçılık sektöründeki teknolojik gelişmeler, uzman akademisyenler tarafından ortaya konulacak. Çalıştay, Türk kalıpçılık sektörünün dünyadaki yeri konusunda da bize fikir verecektir."

Dünya pazarında rekabetçi bir ruhla kendisine yer edinmeye çalışan kalıp sektörünün teknolojiyi yakında takip etmek ve uygulama alanlarında yenilikçi olmak zorunda olduğunu belirten Başkan Özoğul, bu açıdan bakıldığında, çalıştayın kalıpçılık sektörüne çok faydalı olacağını söyledi. İki gün süreli çalıştayda, plastik enjeksiyon kalıpçılığında kullanılan üretim teknolojilerindeki gelişmeler, endüstriyel kalıpçılıkta kullanılan üretim teknolojilerindeki gelişmeler, inovatif ve esnek ürün yönetimi, matematiksel modelleme yaklaşımı ile talaşlı imalatta verimin arttırılması konuları ele alınacak. Akademisyenler ayrıca, modern hızlı prototipleme teknolojilerinin endüstriyel kalıpçılıkta kullanılması, ileri imalat teknikleri ile kalıp elemanları üretim hızının artırılmasında değişken ilerlemeli tornalamanın kullanılması ve kalıplarda ısıl işlem sonrası ortaya çıkan kalıntı gerilmelerinin FEM simülasyonlarla öngörüsü, kalite kontrol ve metroloji faaliyetlerindeki gelişimlerin endüstriyel kalıpçılığa etkileri, kalıpçılıkta hassasiyet, maliyet ve zaman kazandıran ileri işleme teknikleri konularında da sunum gerçekleştirecek. CİHAN

Yorumlar