Kale pideciliği kurslarla yeni nesillere aktarılıyor

Denizli’nin Kale ilçesinde İş-Kur, Kale Belediye Başkanlığı ve Halk Eğitim merkezinin katkılarıyla pide ustaları yetiştiriliyor.

Google Haberlere Abone ol
Kale pideciliği kurslarla yeni nesillere aktarılıyor

Denizli’nin Kale ilçesinde İş-Kur, Kale Belediye Başkanlığı ve Halk Eğitim merkezinin katkılarıyla pide ustaları yetiştiriliyor. 600 saatlik dersin yanısıra uygulamalı eğitim de gören yeni pide ustaları, ilçenin damak zevkini gelecek kuşaklara aktararak bir kültürü yaşatmış olacak. Halk Eğitim Müdürlüğü'nde yapılan sınavda başarılı olan kursiyerler sertifika alacak. Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Serap Yener, yıllardan beri açmış oldukları kurslar arasına Kale yemek kültürüne ait pideciliği de eklemekten dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.

Kurs öğretmeni olan pide ustası Mehmet Akyağcı ise ilçelerinden ülkenin dört bir tarafına göçen vatandaşların çoğunun bu işle uğraştıklarını ifade etti. Akyağcı, “Büyük bir çoğunluğu bu sektörde başarılı olarak, Kale pidesinin adından söz ettirmişler fakat günümüzde usta azlığından dolayı birçok sıkıntılar meydana gelmiştir. Pidecilik sektörü, ciddi anlamda eleman ve usta sıkıntısı çekmektedir. Bundan dolayı Belediye Başkanımız İsmail Yarımca başta olmak üzere ortak bir çalışma gerçekleştirilerek, pideciliğin gelişmesi ve istihdam sağlamak için bu kursu organize ettik. Kursiyerlerimizin tamamı, başarılı olarak pideciliği yeni kuşaklara aktaracaktır. Önümüzdeki günlerde ise Kale’nin yöresel tatlarının konu alınacağı yöresel yemek kursu açacağız. Kursa desteklerinden dolayı İş-Kur İl Müdürlüğü'ne, Kale Belediye Başkanımız İsmail Yarımca ve Halk Eğitim Müdürlüğü'ne teşekkür ediyorum.” dedi.

Başkan Yarımca da pideciliğin Kale ilçesine özgü bir meslek olduğunu belirterek, “Ege Bölgemiz başta olmak üzere çeşitli bölgelerde, ilçemizde yetişmiş vatandaşlarımız Kale pidesini farklı yörelere başarıyla tanıtarak adından söz ettirmeyi başardı. Yıllar sonra pidecilik, kıymetli meslek haline geldi. Pideciliği yeni nesillere aktarmak amacıyla kurs açarak, gençlerimizin meslek edinmesini sağlayıp bu sektöre katkı yapmak istedik. Eğitimlerin ardından kursiyerlerimizin hepsi, başarılı olarak sertifika almaya hak kazandı. İlçemize has pidemizin daha da tanıtılması ve eleman sıkıntısını ortadan kaldırmak için pidecilik kurslarımızı devam ettirmeye çalışacağız. Yine ilçemize özgü yöresel yemeklerimizin kursunu da yaparak, ilçemizin değerlerini korumaya çalışacağız.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar