"Kalan son 2-3 madenci yeni başlayan yangın söndürüldükten sonra çıkarılacak"

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden ocağında önceki gece çıkartılan 15 madenci ile birlikte ölenlerin sayısının 299'a ulaştığını söyledi. Bakan Yıldız, yeni başlayan lokal bir yangın nedeniyle içeride kalan...

Google Haberlere Abone ol
"Kalan son 2-3 madenci yeni başlayan yangın söndürüldükten sonra çıkarılacak"

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden ocağında önceki gece çıkartılan 15 madenci ile birlikte ölenlerin sayısının 299'a ulaştığını söyledi. Bakan Yıldız, yeni başlayan lokal bir yangın nedeniyle içeride kalan 2 yada 3 kişinin yangının söndürülmesinin ardından çıkartılacağını ifade etti.

Bakan Yıldız, maden ocağında düzenlediği basın toplantısında, dün gece yapılan çalışmalarla 15 işçinin daha dışarı çıkartıldığını ifade etti. Toplam 299 işçiye ulaşıldığını ve 286 işçinin ailesine teslim edildiğini belirten Yıldız, şu bilgileri verdi: "13 işçimizin ailesine teslim edilmesi amacıyla işlemleri yapılıyor. 3-4 saat içerisinde büyük bir bölümü, belki hepsi olmasa da, çünkü DNA testini bekleyenler, sonuçlarla karşılaştırılanlar var, ondan dolayı belki 4-5 işçimiz biraz daha gecikebilir. Ama hedefimiz bugün itibariyle ailelerine teslim etmek. Şuanda en fazla 3 işçinin yer altında olacağını değerlendirdik. Arama faaliyetlerine devam edilecek."

"ÖNEMLİ KARARLAR VERMEK DURUMUNDAYIZ"

Farklı bir gelişme yaşandığını vurgulayan Bakan Yıldız, şöyle devam etti: "Şuana kadar ocak içinde çıkan yangından bağımsız olarak, bir yerde lokal olarak tekrar yangın başladı. Önceki yangınla bağlantısı olmayan ama metan seviyesinin yükselmiş olmasından dolayı da bunu önemsiyoruz. Tabi üretim yapılmadığı taktirde bunun farklı yerlerde çıkabileceği söz konusu. Ocak şuanda hem denetlenmeye hem kontrole muhtaç, ocağı kendi haline bırakamayız. Şuanda önemli kararlar da vermek durumundayız. İşçi kardeşlerimizi çıkartmamız lazım. Bir yandan denetim işlemlerinin sürmesi lazım. En önemlisi de, bunların sıhhatli şartlarda ve herhangi biri kişiyi riske etmeden yapılması gerekiyor."

Bu yangının önceki yangından bağımsız olduğunu altını çizen Yıldız, "Yaklaşık 250-300 metre kadar ilerde oluyor bu yangın. Daha lokal ama önemli, dikkate almamız gereken ve işlem yapmamız gereken bir durum. Ocağı kendi haline bırakamazsınız, üretim üzerine kurguludur. Bütün maden ocakları üretime dönük, üretim durduğu anda onunla alakalı bir kısım komplikasyonlar çıkabiliyor. Bunların tedbirleri ile alakalı arkadaşlarımızla davranıyoruz." diye konuştu.

YANGINI KONTROL ALTINA ALMAMIZ LAZIM

Bakan Yıldız, bir gazetecinin, "Önemli kararlar almamız gerekiyor dediniz, nedir o önemli kararlar?" şeklindeki sorusu üzerine, şunları ifade etti: "Hem işçilerimizin çıkartılmasının sonuna gelince en fazla 3 işçimiz var. DNA testine göre belki iki olacak. Çıkarttıktan sonra biz hızlıca denetimlere başlayacağız. Bu arada bu yangın yeni başladı. Yaklaşık yarım saat 45 dakika civarında oldu, onu da kontrol altına almamız lazım. Bu maden ocağının hem denetlenmeye hem de kontrol edilmeye ihtiyaç var."

MADEN OCAĞI KAPATILACAK MI?

"Bu maden ocağı kapatılacak mı?" şeklindeki soruya ise Bakan Yıldız, "Yok arkadaşlar. Etmediğimiz her cümle üzerinden yapılacak yorumlar olayı farklı bir noktaya götürür. Başından beri söylüyor, olanı doğru bir şekilde aktarmak lazım. Biz bütün gelişmeleri birebir aktaracağız, kamuoyu ile paylaşacağız." diye cevap verdi.

"NE GEREKİYORSA YAPILACAK"

Yaşam odaları ile ilgili düzenleme yapılıp yapılmayacağı sorusuna ise Yıldız, şu karşılığı verdi: "Bu sıra dışı ve hepimizi çok derinden yaralayan önemli bir kazadır. Bu kazanın yalnızca bir kuruma değil, bütün bu yapı ile alakalı tekrar değerlendirmemiz gereken bir yanı olacaktır. O yüzden ne varsa alternatif, ne varsa yapılması gereken, onlar yapılacaktır."

CİHAN

Yorumlar