Kadınlarda saç kaybının sebebi erkeklik hormonu

Estecenter Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Erkut Özdamar, kadınlarda saç kayıplarının yüzde 80’nin nedenin erkeklik hormonundan kaynaklandığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Kadınlarda saç kaybının sebebi erkeklik hormonu

Estecenter Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Erkut Özdamar, kadınlarda saç kayıplarının yüzde 80’nin nedenin erkeklik hormonundan kaynaklandığını söyledi. Kadınlarda saç kaybının sebebini teşhis etmenin zor olduğunu belirten Özdamar, doğum, stres, tiroid bezi salgı bozukluklarının da saç dökülmelerine neden olabileceğini vurguladı.

Op. Dr. Erkut Özdamar, kadınlarda saç kaybının nedenlerine ilişkin bilgi verdi. Yüzde 80’inin erkeklik hormonundan kaynaklandığını kaydeden Özdamar, “Kadınlarda saç kaybı, 3 farklı şekilde karşımıza çıkar: Başın üst kısmı ve merkezi bölgede saç tellerinde incelme. Başın üst kısmı ve merkezi bölgede daha geniş alanlarda saç tellerinde incelme ve yer yer saç kaybı. Başın üst kısmı ve merkezi bölgede geniş alanlarda saç kaybı, bu alanın ön ve arkaya doğru ilerlemesi veya ön saç çizgisinin kayıpları.” dedi.

Menapozun kadınlık hormonlarındaki azalmaya bağlı olarak saçlarda incelme veya dökülmeye neden olabileceğini açıklayan Özdamar, “Stres de bazı durumlarda yaygın saç dökülmesine neden olabilir. Bu tür saç dökülmesi androgenetik alopesiden farklıdır. Stres sebebi ortadan kaldırılırsa, dökülen saçlar yaklaşık bir yıl içinde yeniden çıkar. Gebelik süresince kadınlarda östrojen hormonu normalden fazla salgılandığı için saçlar gürleşir ve güzelleşir. Doğum sonrası östrojen miktarı azaldığı için saç dökülmeleri başlar. Bu durum tehlike yaratmaz, saçlar 1-6 ay arasında tekrar büyür. Tiroid bezi hastalıkları hiçbir neden yokken kilo alıp verme, ateş basması ya da üşüme gibi sorunlara yol açtığı gibi, saç dökülmesine de neden olur. Tiroid bezinin aşırı ya da az çalışmasından kaynaklanan bu durum tiroid tedavisiyle ya da saç ekimi ile önlenebilir.” şeklinde konuştu.

Bazı hastalıkların da saç kaybına neden olabileceğine dikkat çeken Özdamar, "Anemi; kadınların yüzde 18’inde tedavi gerektiren demir eksikliği anemisi mevcuttur. Demir eksikliği durumunda anemi ortaya çıkmadan önce depo demir ve doku demiri azalmaktadır. Bazı araştırmacılar, saç dökülmesinin, aneminin en erken bulgusu olduğunu ve aşikar anemiden önce ortaya çıktığını ileri sürmektedirler.

Trichotillomania: Belirgin saç kaybıyla sonuçlanan patolojik, saplantılı saç çekme hastalığı.

Alopecia Areata: Belirti vermeden sınırları belirgin küçük dairesel yamalar şeklinde oluşan saç dökülmesi.

Kazalar: Geçirilmiş operasyonlar, kimyasal madde yanıkları vb.nedenlerle gelişen skar alanlarında ortaya çıkan saç kayıpları.

Kimyasal nedenler: Bilinçsiz kullanılan kozmetik ürünler.

İlaçlar: Doğum kontrol hapları, kortizon ve bazı antidepresanlar da saç dökülmesi nedenleri arasında.” açıklamasında bulundu.
CİHAN

Yorumlar