'Kadının yerel politikada güçlenmesi için kota getirilmeli'

Zirve Üniversitesi Aile ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd.

Google Haberlere Abone ol
'Kadının yerel politikada güçlenmesi için kota getirilmeli'

Zirve Üniversitesi Aile ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Derya Keskinci, kadının yerel politikada güçlenmesi için kota getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ancak bunun yanında toplumsal cinsiyet eşitliğini politikaya yerleştirecek, zihniyet değişiminin de sağlanması gerekir.” dedi.

Zirve Üniversitesi Uluslararası Politika Akademisi Kulübü ve Zirve Üniversitesi Aile ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından organize edilen “Yerel Siyasette Kadın Temsili” konulu konferans Zirve Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Zirve Üniversitesi Aile ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Derya Keskinci kadınların yerel siyasette yeterince temsil edilemediğini belirterek, bu durumun gelişmekte olan bir toplum için hoş bir durum olmadığını aktardı.

KADIN SİYASETİ ‘YOKLUK SENDROMU’ YAŞIYOR

Keskinci, yerel yönetimlerde kadının temsil yüzdesinin son derece düşük olduğunu dile getirerek, “Artık kadının yerel siyasette eksik temsilinden değil ‘yokluk sendromundan’ söz edilmektedir. Kadının yerel politikada yokluğunun önemsenmemesinin nedeni, kadının vitrin oluşturma çabası ile simgesel olarak görülmesidir.” diye konuştu.

“Kadının yerel politikada güçlenmesi için kota getirilmesi gerekmektedir.” diyen Keskinci, “Ancak bunun yanında toplumsal cinsiyet eşitliğini politikaya yerleştirecek zihniyet değişiminin de sağlanması gerekir. Toplumda cinsiyet eşitliğinin yerleşmemesi, kadına şiddetin de sebebidir. Hukukçular ne kadar fevkalade kanunlar yapsalar da kanunu uygulayanların düşünce yapısı değişmedikçe kanuni düzenlemeler tek başına yeterli olmamaktadır.” şeklinde konuştu.

KADINLAR YETERİNCE TEMSİL EDİLEMİYOR
Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selin Akyüz, ise “Ülkemizde kadınların siyaset arenasında kendilerine yeterince yer bulamaması Türkiye’deki kadın nüfusun yeterince temsil edilmesine engel oluyor.” dedi.

Akyüz, siyasete atılma cesareti gösterebilmiş kadınların pek çok zorlukla karşılaştığını söyledi.

İpek Üniversitesi’nden Senem Yıldırım de kamu ve özel alan ayrımında yerel siyasette kadın deneyimleri hakkında açıklamalarda bulundu.
CİHAN

Yorumlar