Japonya ile ortak üniversitenin imzası ocak ayında atılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ile Japonya’nın ortaklaşa kuracakları Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile ilgili olarak mutabakat muhtırasını ocak ayı içinde imzalayacaklarını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Japonya ile ortak üniversitenin imzası ocak ayında atılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ile Japonya’nın ortaklaşa kuracakları Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile ilgili olarak mutabakat muhtırasını ocak ayı içinde imzalayacaklarını belirtti. Taner Yıldız, ayrıca, ‘Nükleer Santral Projesi Ev Sahibi Ülke Anlaşması’nın da bu yılın haziran ayına kadar TBMM’den geçeceğini söyledi.

Üç milyon tirajlı Japon gazetesi Nikkei, 1 Ocak 2014 tarihli sabah baskısında Bakan Taner Yıldız ile yaptığı röportajı yayımladı. Türkiye ile Japonya’nın ortaklaşa kuracakları Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile ilgili mutabakat muhtırasını imzalayacaklarını belirten Taner Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 6-8 Ocak tarihleri arasında Japonya’ya yapacağı seyahat esnasında iki ülke hükümeti arasında konu hakkında anlaşmaya varılacağını bildirdi.

NÜKLEER PROJESİ HAZİRAN’A KADAR MECLİS’TE ÖNGÜRÜSÜ

Yıldız, ayrıca, Japonya’nın lideri olduğu konsorsiyumun, Karadeniz kıyısındaki Sinop’ta inşa edeceği nükleer santral projesinin ticari sözleşmesi olan ev sahibi ülke anlaşmasının Haziran ayına kadar Meclis’ten geçeceği yönünde öngörüsünü paylaştı. Başbakan’ın Japonya seyahatine eşlik edecek olan Yıldız, Japon gazetesine verdiği demeçte, “Know how transferi önemli,” diyerek Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin kurulmasıyla insan kaynağının yetiştirilmesi konusundaki beklentisini dile getirdi.

TÜRK JAPON ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL ASYA YAKASINA KURULACAK

Bakan Yıldız, Japon akademisyenleri Türkiye’ye davet ederek, nükleer mühendislik alanı dışında kimya, elektronik gibi birçok mühendislik anabilim dalları kurulması planlarını da aktardı. Bakan, üniversite arazisi için de İstanbul’un Asya yakasında 120 bin metrekarelik bir alanın tahsis edilmesinin planlandığını açıkladı.

ÇALIŞMALAR ARALIK’TA BAŞLADI

Türkiye’nin, söz konusu üniversite ile ilgili değerlendirme komitesi üyeleri, Aralık ayında Japon üyelerle Tokyo’da bir araya gelerek içerik üzerinde çalışmalara başladı. Yıldız, “Değerlendirme komitelerinin yapacağı toplantılarda üniversitesinin kuruluş zamanı da belirlenecek.” dedi.

NÜKLEER SANTRAL PROJE ŞİRKETİ

Haziran ayına kadar, yatırım yapacak Japon, Fransız ve Türk şirketlerinin nükleer santral proje şirketini kurmayı planladıklarını da açıklayan Yıldız, Türkiye tarafının hisse oranı ile ilgili olarak “Yüzde 35-49 arasında düşünülüyor.” bilgisini verdi. Yıldız, nükleer santralin işletmesini üstlenecek Fransız GDF Suez’in de yatırım yapması öngörüsünü iletti.

FRANSA VE TÜRKİYE OCAK AYI SONUNDA GÖRÜŞECEK

Yıldız, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile Başbakan Erdoğan’ın, ocak ayı sonlarında Türkiye’de gerçekleştirecekleri ikili görüşmelerde Japon-Fransız konsorsiyumunun üstleneceği nükleer santral projesi üzerinde de fikir alışverişinde bulunacaklarını dile getirdi.

JAPON ŞİRKETLERE ELEKTRİK ÇAĞRISI

Bakan Yıldız, nükleer enerji santrali dışında da elektrik altyapısı sektöründe yer almaları için Japon şirketlere çağrıda bulundu.
Kahramanmaraş’ta ülkenin linyit rezervlerinin yaklaşık yüzde 40’ının bulunduğu sahalarda büyük termik santrallerin kurulması yönünde çalışmaların devam ettiğini belirten Yıldız, “Proje büyüklüğü 10 milyar dolar boyutunda ve toplam 6-7 bin megavat gücünde birçok termik santralin inşası planlanıyor. Türkiye, projeyi kazanmayı hedefleyen Katar ile müzakerelerini sürdürürken, Japonya’dan Mitsubishi Corporation ve Mitsui Co. ile Çinli şirketler de ilgilerini beyan etmiş durumda. 2-3 ay içerisinde projeyi üstlenecek şirket üzerinde karar vermek istiyoruz.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar