İzmir'in su trafiğini yöneten SCADA sistemi genişletiliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Halkapınar Su Fabrikası’nda 1999 yılından bu yana işlettiği mevcut SCADA sistemini hem modernize ediyor hem de Aliağa’dan Selçuk’a kadar 21 ilçeyi kapsayacak şekilde genişletiyor.

Google Haberlere Abone ol
İzmir'in su trafiğini yöneten SCADA sistemi genişletiliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Halkapınar Su Fabrikası’nda 1999 yılından bu yana işlettiği mevcut SCADA sistemini hem modernize ediyor hem de Aliağa’dan Selçuk’a kadar 21 ilçeyi kapsayacak şekilde genişletiyor. Daha önce 937 kilometrekarelik alanda içme suyu kaynaklarını yedi gün 24 saat tek merkezden kontrol eden İZSU, bu projeyle birlikte izlediği alanı yaklaşık altı kat büyüterek, 5 bin 400 kilometrekareye çıkarmış olacak. 18 milyon 250 bin liraya mal olacak çalışmalar 2015 Ocak ayında tamamlandığında 21 ilçedeki 331 derin kuyu, 142 pompaj tesisi, 161 depo, 780 pompa ve 220 vanayla Görece, Ürkmez, Balçova Gördes ve Güzelhisar barajları, tek merkezden izlenip denetlenebilir hale gelecek.

Merkezde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Şu ana kadar SCADA merkezi yenilendi. 11 ilçe, yeni sistem üzerinden izlenmeye başlandı. Saha çalışmaları tamamlandığında Aliağa, Menemen, Foça, Kemalpaşa, Bayındır, Torbalı, Selçuk, Menderes, Seferihisar ve Urla, sisteme ilave edilerek izlenebilecek.” dedi. Sistem sayesinde, Manisa'nın Nuriye beldesi de dahil geniş bir alan üzerinde şebekeyi denetleyebildiklerini belirten yetkililer, şunları kaydetti: “Sınırların genişlemesiyle birlikte su dağıtım ağımız da büyüdü. Su trafiğinin izlenmesi ve kontrol edilmesi için en verimli yöntem olan SCADA sistemini genişletme ihtiyacı duyduk. Sistem bize etkin kontrol, dinamik işletme, bilgi paylaşımı, enerji ve personel tasarrufu sağlayacak. Bütünşehir Yasası ile ilave edilen dokuz ilçenin su altyapısını da devraldığımızda, gerekli çalışmaları yaparak sisteme almamız mümkün ol.”

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

SCADA sistemi, izleme ve kontrolün yapıldığı donanım ve yazılımdan oluşan bir merkez le sahadaki ölçüm ve kontrol cihazları, bilgi derleyen toplayan RTU (uzak kontrol üniteleri) cihazları ve iletişim sağlayan telsiz cihazlarından oluşuyor. Sistem, sahaya yerleştirilen ölçüm ve kontrol cihazlarının ürettiği verilerin RTU cihazlarına gönderilmesi, burada işlenerek telsiz haberleşme ortamı üzerinden SCADA merkezine iletilmesi biçiminde çalışıyor. Böylelikle merkezde görevli personel, 24 saat boyunca bu veriler ışığında şehrin su trafiğini yönlendirebiliyor. İhtiyaca göre merkezden bütün pompa motorları çalıştırılıp durdurulabiliyor ve dağıtım sisteminde kullanılan vanalar, istenen oranda açılıp kapanabiliyor. Pompa istasyonları, derin kuyu ve depolarda debi, basınç ve seviye ölçümleri yapılarak dengeli su dağıtımı sağlanıyor. Klor, bulanıklık, iletkenlik, pH ve çözünmüş oksijen ölçümlerine ait bilgeler de işlenerek, suyun kalitesi anlık olarak kontrol ediliyor. Tesis güvenliğine ilişkin bilgiler alınıp yetkisiz kişilerin girişi önleniyor. CİHAN

Yorumlar