İzmir'den dünyaya 'Kadına yönelik şiddet bitsin' çağrısı

Gediz, Dokuz Eylül, Indiana ve Cambridge üniversiteleri, “Uluslararası Cinsiyet ve Hukuk Konferansı” düzenledi. Bu amaçla 52 ülkeden çoğu kadın 86 akademisyen, kadın hakları için İzmir’de buluştu. Kadınların şiddete uğramadığı...

Google Haberlere Abone ol
İzmir'den dünyaya 'Kadına yönelik şiddet bitsin' çağrısı

Gediz, Dokuz Eylül, Indiana ve Cambridge üniversiteleri, “Uluslararası Cinsiyet ve Hukuk Konferansı” düzenledi. Bu amaçla 52 ülkeden çoğu kadın 86 akademisyen, kadın hakları için İzmir’de buluştu. Kadınların şiddete uğramadığı ve cinayetlere kurban gitmediği bir dünya çağrısı yapılarak, “İnsanlık bu ayıptan kurtulsun artık.” denildi.

Londra Sosyal Bilimler Merkezi’nin ana organizasyonunu ve Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel Safi’nin koordinatörlüğünü üstlendiği konferans, “Sınırlar, Tartışmalar ve Ötesi” alt başlığıyla yapıldı. Dokuz Eylül’de başlayıp Gediz’de sona eren üç günlük konferansın konuşmacıları arasında, bu alanda yaptıkları çalışmalarla dünya çapında bilinen Indiana Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sarah Friedman, İsviçre Bern Üniversitesi’nden Prof. Dr. Julia Eckert, İngiltere Kraliyet Akademisi’nden Prof. Dr. Robert Wintemute, Swansea Üniversitesi’nden Prof. Dr. Heaven Crawley ve Londra Westminster Üniversitesi’nden Prof. Dr. Lisa Webley de yer aldı.

MUTLU ANNELER, MUTLU YARINLAR

Büyük bölümü kadın olan konuşmacılar, cinsiyet eşitsizliğini ve kadın haklarını bütün yönleriyle masaya yatırdı. Her katılımcı, kendi ülkelerinden örnekler verdi. Kadın erkek ilişkilerinde ve hukuk uygulamalarında ülkelere göre değişen yönler ele alındı, gelenek, töre gibi toplumsal değerlerin bunlara etkileri tartışıldı. Kadın haklarında notu zayıf olan ülkelerin yöneticileri, bu yönde süratle olumlu adımlar atmaya davet edildi. Kadınların şiddete, eşitsizliğe uğramadığı, cinayetlere kurban gitmediği bir dünya için çağrıda bulunuldu. “İnsanlığı bu ayıptan kurtarmanın zamanı çoktan geldi. Kadınlar öldürülmesin ve ezilmesin, hayata birkaç adım geriden başlamak zorunda kalmasın, eğitim hakları ellerinden alınmasın. Eğitim hakkından mahrum bırakılmayan, şiddete maruz kalmayan kadınlar mutlu anne olurlar ve mutlu evlatlar yetiştirirler, böylece toplumlar da daha huzurlu olur.” denildi.

Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, misafir bilimadamlarına plaket vererek teşekkür etti. İzmir’in dünyaya ışık tutan tarihî bir konferansa sahne olduğunu belirten Çevik, bu önemli organizasyonun paydaşı olmaktan gurur duyduklarını dile getirdi: “Kadınlar eşleri tarafından öldürüldükçe, töre cinayetlerine kurban gittikçe, aile içi şiddete uğradıkça yüreğimiz yanıyor. Ne yazık ki bu acı tablolar, dünyanın her yerinde sergileniyor. İnsanlık, kadını zayıf gören anlayıştan maalesef henüz kurtulabilmiş değil. Uluslararası Cinsiyet ve Hukuk Konferansı, işte bu karanlık anlayışa bir ışık yaktı. Böyle platformlar aracılığıyla bilgiler paylaşıldıkça ve evrensel değerler yaygınlaştıkça daha iyi noktaya gelineceğine inanıyoruz. İzmir’den tüm dünyaya iletilen mesajların da yerini bulmasını diliyoruz.”

Uluslararası Cinsiyet ve Hukuk Konferansı, bir yıl sonra Gediz, Indiana ve Michigan State üniversiteleri işbirliğiyle ABD’de düzenlenecek. CİHAN

Yorumlar