İzmir'de hem yas hem protesto

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası nedeniyle 3 günlük yas ilan edilmesi üzerine ülke genelinde olduğu gibi İzmir’de de bayraklar yarıya indirildi. Konak meydanında toplanan bir grup vatandaş ise facianın bile bile geldiğini söyleyerek...

Google Haberlere Abone ol
İzmir'de hem yas hem protesto

Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası nedeniyle 3 günlük yas ilan edilmesi üzerine ülke genelinde olduğu gibi İzmir’de de bayraklar yarıya indirildi. Konak meydanında toplanan bir grup vatandaş ise facianın bile bile geldiğini söyleyerek oturma eylemi yaptı.

    Soma'daki maden faciası ile ilgili İzmir Valiliği'nden yapılan açıklamada, “Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan ve aziz milletimizi hüzne boğan maden faciası nedeniyle Başbakanlık tarafından 13 Mayıs 2014 tarihinden itibaren ülkemizde üç günlük milli yas ilan edilmiştir. Yas alameti olarak bugün tüm yurtta ve dış temsilciliklerimizde bayraklar yarıya indirilecektir.” denildi.

     Tüm Türkiye’de olduğu gibi İzmir’de de resmi kurumlar, meydanlar ile Boğaz'daki gemilerde bulunan Türk bayrakları yarıya indirildi.

    Konak meydanında toplanan bir grup vatandaş ise facianın göz göre göre geldiğini söyleyerek yaşananları protesto etti. Grup, “Kömür müdür, yürek midir ocaklardaki? Ağıt mıdır, figan mıdır bacalardaki?” Kaza değil katliam” yazılı bir pankart açarak oturma eylemi başlattı.

    Gruptaki vatandaşlar şöyle konuştu: "Milli yas’tan ziyade yapılması gerekenin henüz yapılmadığını düşünüyoruz. Bunun bir defa iş kazası olarak görmüyoruz. Bu bir katliamdır iş cinayetidir. Yıllardır ülkemizdeki özelleştirmeler nedeniyle zaten iş güvenliği tamamen bir tarafa bırakılmıştır. Biz bunu protesto ediyoruz. Onun için buradayız. 15 gün önce Soma’daki maden kazalarıyla ilgili mecliste soru önergesi verilmişti. Bu soru önergesini reddedenler bugün milli yas ilan ediyorlar, böyle bir şeyi biz kabul etmiyoruz. Onların milli yas ilan etmeye bile hakları yok. Bugün dünyanın birinci sırasındayız iş cinayetlerinde bu şu anlama geliyor sermaye işçilerin iş güvenliğini tamamen göz ardı ediyor. Sadece kar amaçlı devlet de bunun destekçisi. Meclis önergesi reddedilmiştir. Bugün bu kaza geliyorum diye diye gelmiştir. Devlette buna göz yummuştur. Biz devletin bu cinayetlere göz yummasını protesto ediyoruz.” CİHAN

Yorumlar