İzmir Valiliği 'Yasak'tan Geri Adım Attı

İzmir Valiliği, kamuoyunun büyük tepkisini çeken gösteri, basın izahatsı ve yürüyüşlerin büyük ölçüde yasaklanması kararından geri adım attı.

Google Haberlere Abone ol
İzmir Valiliği 'Yasak'tan Geri Adım Attı

İzmir Valiliği, gösteri, matbuat izahatsı ve yürüyüşlerin iri ölçüde yasaklanması kararından vazgeçti.

'VALİLİK MAKAMINA YÖNELİK KARALAMA'

Valilikten yapılan izahatda, 'İzmir ilimiz sınırları arasında matbuat izahatları ile benzer yapıdaki etkinliklerin daha sorunsuz ve hür bir ortamda yapılmasına açıklık getiren düzenlemeye ilişkin yapılan eleştiriler makul sınırlar bünyesinde kalan tenkit ve demokratik hak kullanmak olmaktan daha çok aşırı benlik haklarına ve valilik makamına yönelik tezyif, karalama ve itibarsızlaştırma kampanyalarına maksatlı şekilde dönüştürüldüğünden dolayı konunun kamuoyunda ve medyada daha çok istismar edilmemesi ve halkımızın daha çok kusur yönlendirilmemesi hesabına yapılan bu düzenlemenin yürürlükten kaldırılmasına karar verilmiştir.' denildi.

'DÜZENLEME AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİNE UYGUN'

İzmir Valiliği'nden konuyla ilgili şekilde yapılan izahatda şu ifadelere yer verildi:

'İzmir ilimiz sınırları bünyesinde matbuat izahatları ile benzer yapıdaki etkinliklerin daha sorunsuz ve hür bir ortamda yapılmasına açıklık getiren bir düzenleme Valiliğimiz sebebi ile oluşmuş bulunmaktadır. Yapılan bu düzenlemede esas amaç; bütün bireylerin esas hak ve özgürlüklerinin korunması, matbuat izahatlarının düzenlenmesinde yeknesaklığın sağlanması ve yaşamın bitkisel ve rutin akışının devam ettirilmesidir. Farklı fikir, düşünce, görüş, teklif ve tepkilerin matbuat izahatları yolu ile toplumdaki öteki kişiler ile paylaşılmasının kültürel ve sosyal zenginlik şekilde görüldüğü bu düzenlemede matbuat izahatlarının yasaklanması yahut engellenmesi bu şeklinde bir hal muhakkak söz konusu değildir. Basın izahatları ve eşi yapıdaki her çeşitli toplumsal faaliyet ilimizde dün bulunduğu bu şeklinde bugün de tıpkı kolaylık ve rahatlıkta düzenlenmeye devam etmektedir. Ancak, yapılan düzenlemenin derhal peşinden bir kısım çevrelerce adeta bir çeşit karalama ve itibarsızlaştırma kampanyaları başlatılmış bulunduğu da aleni görülmektedir. Bu çerçevede, yapılan bu düzenleme ile bireylerin esas hak ve özgürlüklerinin elinden alındığı ve bu haliyle kanunları ve hatta uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiği ileri sürülmektedir. Hâlbuki bu düzenleme; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 'düşünceyi ve kanaati izahat ve yayma' hakkındaki ilgili Maddesi ile Anayasamızın 25, 26 ve 34. Maddeleri, 5442 sayılı İller İdaresi Kanununun, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun ve İçişleri Bakanlığının 2012 tarih ve 64 sayılı Genelgesinin ilgili hükümleri esas alınarak oluşmuş bulunmaktadır.'

'SİYASİ KARALAMA KAMPANYALARINA FEDA EDİLMEMESİ İÇİN'

Basın izahatlarına gelenların bulunduğu kadar, toplumdaki öteki bireylerin de haklarının korunmasını ve yaşamın bitkisel ve gündelik akışının sağlanmasını temin eden bu düzenlemeye yönelik şekilde yapılan eleştiriler; makul sınırlar bünyesinde yapılan tenkit ve demokratik hak kullanmak olmaktan daha çok aşırı benlik haklarına ve Valilik Makamına yönelik tezyiflere, karalama ve itibarsızlaştırma kampanyalarına ve son şekilde da ahlak ve edep sınırlarını aşarak şahsi hakaretlere dönüşmüş bulunmaktadır. Düzenlemenin bu haliyle kamuoyunda ve medyada bolca tyükselişılmasının gündemi son derece meşgul ettiği, halkı kusur bilgilendirdiği ve yönlendirdiği aleni görülmektedir. Söz konusu bu nedenlerden ötürüdür ki; yapılan düzenlemenin daha çok siyasal karalama kampanyalarına feda edilmemesi, konunun değişik mecralara çekilerek daha çok istismar edilmemesi ve halkımızın daha çok kusur yönlendirilmemesi hesabına yürürlükten kaldırılmasına karar verilmiştir. Bu anlamda, söz konusu düzenleme ile matbuat izahatlarının daha sorunsuz bir ortamda yapılmasını temin etmesi hedeflenen çerçeve, düzenlemeye hukuki dayanak yapan var kanunlarımız ve Bakanlık genelgelerimiz üstünden sağlanacaktır. Bundan böyle de her bir bölgede bulunduğu bu şeklinde bu konu için da yasa devleti ve mer'i mevzuatın hükümleri çerçevesinde vatandaşlarımızın esas hak ve hürriyetlerinin korunması ile umumi halk düzeni ve asayişin eksiksiz sağlanmasına devam edilecektir.'

TEPKİ ÇEKEN BEŞ MADDELİK AÇIKLAMA

İzmir Valiliği, geçtiğimiz günlerde beş maddelik izahat yaparak, siyasal partiler, sendikalar, cemiyetler ve sivil cemiyet kuruluşlarının başka bir siyasal parti, sendika, cemiyet ve sivil cemiyet kuruluşuna ilişkin yapı önünde matbuat izahatsı yapması yasaklamıştı. Ayrıca matbuat izahatsı yapmak amacıyla herhangi bir yer ve noktadan başka bir yere, halk düzenini bozacak biçimde gösteri amaçlı toplu yürüyüş yapılamayacağı, elle taşınabilir megafon vb. cihazlar haricinde ses yükselten cihazlar kullanılamayacağı, bu amaçla sabit platform kurulamayacağı duyurulmuştu. Basın izahatsı yasağının kapsamı arasında valilik ve kaymakamlık binaları, adliye binaları, il ve ilçe emniyet müdürlüğü binaları, polis merkezi amirlikleri, askeri yapı ve tesisleriyle ceza infaz kurumlarının içerisi, önü ve çevresi, eğitim öğretim kurumları, hastane ve sıhhat kuruluşları ile ibadethaneler de yer almıştı. Genel yollar, şehirlerarası karayolları ile cadde ve sokaklar üstünde yaya ve otomobil trafiğini engelleyecek şekilde, halkın gündelik yaşamını zorlaştıran ve mecbur ihtiyaçlarını karşılamasını engelleyici nitelikte matbuat izahatları yapılamayacağı da belirtilmişti. Valilik, yasaklara karşı çıkanların, 208 TL idari nakit cezasıyla cezalandırılacağını duyurmuştu.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar