İzmir İl Özel İdare malları 'belediye hizmet alanı' ilan edildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, temmuz ayı olağan toplantısını yaptı. Toplantıda Başkan Aziz Kocaoğlu, ulaşımda yeni sisteme yapılan eleştirileri cevapladı. Yeni sistemin oturduğunu ve başarılı olduğunu iddia ederek, “Aka kara demekle...

Google Haberlere Abone ol
İzmir İl Özel İdare malları 'belediye hizmet alanı' ilan edildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, temmuz ayı olağan toplantısını yaptı. Toplantıda Başkan Aziz Kocaoğlu, ulaşımda yeni sisteme yapılan eleştirileri cevapladı. Yeni sistemin oturduğunu ve başarılı olduğunu iddia ederek, “Aka kara demekle ak kara olmuyor. Çamur at izi kalsın mantığı, doğru mantık değildir. Güneş balçıkla sıvanmaz.” dedi. AK Parti’li üyelerse yeni sistemi kördüğüm olarak nitelendirdi. Toplantıda ayrıca önergeler bölümünde AK Parti ve CHP’li meclis üyeleri arasında sert tartışma yaşandı. Valilik tarafından Maliya Hazinesi'ne devredilen İl Özel İdare malları, satılmasını engellemek için "belediye hizmet alanı" ilan edildi. Karar, komisyonlarda da mecliste de AK Parti’li üyelerin ret oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.

Meclis toplantısında ESHOT yetkilileri tarafından, 29 Haziran 2014'te başlayan yeni ulaşım planına ait bir sunum yapıldı. Ardından söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, “Yeni ulaşım planı, 10 gün geçmesine rağmen kördüğüm olmuştur. Uygulama sisteme girerken kimseye sorulmadı. Plan hazırlanırken engellilerin, hamilelerin, çocukların düşünülmediği açıktır. Engelliler, bu ulaşım sistemiyle sıkıntıya düşmüşlerdir. Bu çilenin bir an önce düzeltilmesini istiyoruz. 30 yıllık sistem değiştirilirken bilgilendirme yapılmadı. Bu belediyecilik sistemiyle sorunların çözüleceğini düşünmüyoruz. 90 dakika uygulaması da yeterli gelmeyecektir. Bu işin çaresi, metro hatlarını bitirmektir.” şeklinde konuştu.

Toplantıda, belediyenin 192 milyon kredi alması kararı da gündeme geldi. AK Parti grubu, kredinin çekilmesinin gerekçesini sordu. Başkan Kocaoğlu, ulaşımda belediyenin zarar ettiğini söyleyerek, “Bir kişinin maliyeti 1,70 kuruş, bizse 2 liraya adam taşıyoruz. Bedavaları da düştüğünüzde her biniş başına bizim 70 kuruş zararımız var. Kredinin alınması lazım.” dedi. Yeni ulaşım sistemine de değinen Kocaoğlu, “Aktarmalı sistem, dünyanın her yerinde var. Raylı sisteme hemşehrilerimizi alıştırmak için yaptığımız 90 dakikada tek bilet uygulaması yürüyor. Sizin sistemi karalama kampanyanıza, İzmirli hemşehrilerimiz itibar etmedi. Bana göre sistem çok iyi olmuştur ve oturmuştur. Okullar açıldığı zaman da hazırız.” diye konuştu.

RAMAZAN BAYRAMI'NDA ULAŞIM YÜZDE 50 İNDİRİMLİ

Meclis toplantısında ayrıca Ramazan Bayramı’nda ulaşımın yüzde 50 indirimli olması kararı alındı. AK Parti grubu, sistemin tamamen ücretsiz olmasını istedi. Bunun üzerine Kocaoğlu, “Ücretsiz olduğunda sıkıntı yaşanıyor. Bir kere, yani son ücretsiz yaptığımız dönemde vapur neredeyse batıyordu. Vatandaş kontrolsüz biniyor. Bakanlar Kurulu zaten tamamen ücretsiz yapmıyor. İstanbul ve Ankara da ücretsiz değil, indirimli karar alıyor.” dedi. Söz alan AK Parti’li Meclis Üyesi Özen Kızılırmak ise Kocaoğlu’na, otobüse birlikte binme teklifi getirdi. Kendisine ulaşımla ilgili tepkilerin geldiğini aktararak, “Sayın Başkan, ikimiz de Bornovalıyız. Yarın Bornova’da buluşalım, ikimiz de Çiğli’ye gidelim. Neler oluyor bakalım.” şeklinde konuştu. Bunun üzerine Kocaoğlu, “Ben kendim giderim.” cevabını verdi. CİHAN

Yorumlar