İzmir, çamurunu güneş enerjisiyle kurutup gübre yapacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, atıksu arıtma çamurlarını güneş enerjisiyle kurutup ekonomik değere dönüştürecek ilk tesisi Menderes’te kurdu. Sırada Torbalı, Tire ve Çandarlı var. Çiğli’deki Atık Su Arıtma Tesisi sahası içinde...

Google Haberlere Abone ol
İzmir, çamurunu güneş enerjisiyle kurutup gübre yapacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, atıksu arıtma çamurlarını güneş enerjisiyle kurutup ekonomik değere dönüştürecek ilk tesisi Menderes’te kurdu. Sırada Torbalı, Tire ve Çandarlı var.

Çiğli’deki Atık Su Arıtma Tesisi sahası içinde Avrupa’nın en büyük kurutma ve dünyanın sayılı büyük çamur çürütme tesislerinden birini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre ilçelerde kurduğu arıtma tesislerindeki çamuru kurutmak için de çalışma yaptı, Menderes’te Solar Çamur Kurutma Tesisi kurdu. 634 bin euroya mal olan tesis, bu ayın sonunda hizmete girecek. Bin 440 metrekarelik tesiste yılda 2 bin ton yaş çamur kurutulacak.

İZSU bu çevre projesini 2013 yılında İzmir Kalkınma Ajansı’na sunmuş, İZKA tarafından kabul edilen proje 827 bin liralık destek almıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Kurutma işleminden sonra 480 ton kurutulmuş çamur elde edeceğiz ve bu çamur çimento sanayinde ek yakıt olarak veya tarım alanlarında gübre olarak kullanılabilecek. Bu konuyla ilgili özel sektörden gelen talepleri değerlendiriyoruz. Daha önce bu çamuru susuzlaştırma işleminin ardından 70 kilometre uzaklıktaki Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’ne taşıyorduk. Şimdi taşıma maliyetini de ortadan kaldırarak bu çamuru kullanım noktalarına ulaştırma imkanı bulacağız. Bu tesisimizin ardından Torbalı’da Ayrancılar ile Selçuk bölgesi, Tire’de Bayındır ve Ödemiş bölgesi, Çandarlı’da da Bergama ve Dikili bölgelerinin çamurlarını kurutacak benzer sistemi kurarak, bu çamurun kurutulması için harcayacağımız biyogazı başka alanlarda kullanacağız.” dedi.

CİHAN

Yorumlar