İyot yetersizliği, tiroid hastalıklarını tetikliyor

Uzmanlar, iyot yetersizliğinin Türkiye ve dünyada en yaygın hastalık gruplarından biri olan tiroid rahatsızlıklarını tetiklediğini belirtiyor. Tiroid hastalıklarının, kadınlarda erkeklere göre 20 kat daha fazla görüldüğünü ifade ediyor.Memorial...

Google Haberlere Abone ol
İyot yetersizliği, tiroid hastalıklarını tetikliyor

Uzmanlar, iyot yetersizliğinin Türkiye ve dünyada en yaygın hastalık gruplarından biri olan tiroid rahatsızlıklarını tetiklediğini belirtiyor. Tiroid hastalıklarının, kadınlarda erkeklere göre 20 kat daha fazla görüldüğünü ifade ediyor.

Memorial Ataşehir Hastanesi Endokrinoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Gökhan Özışık, yaygın hastalık gruplarından biri olan tiroid rahatsızlıklarının önemli sebeplerinden birinin iyot yetersizliği olduğunu söyledi. Doç. Dr. Özışık, 24-31 Mayıs Dünya Tiroid Farkındalık Haftası öncesinde iyot yetersizliğine ve fazlalığına bağlı olarak gelişen tiroid hastalıkları hakkında bilgi verdi. Özışık, kilo kaybı, kilo verememe, halsizlik gibi şikayetlerle ortaya çıkabilen tiroid hormonundaki düzensizliklerin, zamanla kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü açıkladı. Bu hastalığın daha çok kadınlarda görüldüğüne dikkat çeken Özışık, “Tiroid hastalarının neredeyse yüzde 95’i kadındır. Kadınlarda erkeklere göre 15-20 kat daha fazla görülmektedir. Tüm yaşlarda ortaya çıktığı söylense de 30-50 yaş arasında daha sıklıkla ortaya çıkabilmektedir. Vücut sağlığı için büyük önem taşıyan tiroit hormonundaki dengesizlikler, diğer organ ve sistemlerin çalışmasını da olumsuz etkileyebilmektedir.” dedi.

Metabolizma için hayati bir element olan iyodun fiziksel ve zihinsel fonksiyonların çoğunda rol oynadığına dikkat çeken Özışık, iyodun doğada en çok toprakta ve deniz suyunda bulunduğunu belirtti.

GÜNLÜK İYOT İHTİYACI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirlenen günlük iyot ihtiyacı ise yaş durumuna göre değişiyor. 0-5 yaş arası kişilerin için günlük 90 mikrogram iyot ihtiyacı olurken, bu miktar 6-12 yaş arasındakiler için ise 120 mikrograma çıkıyor. Genç erişkinlerde bu rakam 150 mikrograma dayanıyor. Hamilelerde ve emzirme sırasında ise kişilerin günlük iyot ihtiyacı 200 mikrograma kadar çıkabiliyor.

SÜT, İYOT KAYNAĞI

Doç. Dr. Özışık, iyot için önemli bir kaynak olarak ise sütü gösterdi. Özışık, "Süt dışındaki yiyecekler ve içme suyundaki iyot miktarı insanlar için besi hayvanlarının doğal yemlerindeki iyot miktarı da hayvanlar için yetersizdir. Süt ve süt ürünleri en önemli iyot kaynağı besinlerdir. Doğal iyot içerenler işlenmemiş deniz tuzu ve kaya tuzudur. Organik süt ve süt ürünlerinde ilave yapılmadığı için iyot daha düşük olabilmektedir. Mevsimsel ve coğrafi farklılıklar da sütteki iyot miktarı üzerinde etkilidir. Genellikle kışın iki kat daha fazladır. Asıl işlem ve pastörizasyon da sütteki iyot miktarını yüzde 25’e varan oranlarda düşürmektedir." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar