İyi bakılmayan süt dişleri kalıcı dişleri olumsuz etkiliyor

Süt dişleri bebeklerde 6 aydan sonra alt ön bölgede çıkmaya başlıyor ve 3 yaşına kadar tüm süt dişleri tamamlanmış oluyor.

Google Haberlere Abone ol
İyi bakılmayan süt dişleri kalıcı dişleri olumsuz etkiliyor

Süt dişleri bebeklerde 6 aydan sonra alt ön bölgede çıkmaya başlıyor ve 3 yaşına kadar tüm süt dişleri tamamlanmış oluyor. 3 yaşında, alt ve üst çenede toplam 20 tane süt dişinin çıkmış olması gerekiyor. Ergenlik dönemine kadar işlevini sürdüren süt dişlerinin erkenden çürümesi ya da zamansız çekilmesi, kalıcı dişlerin dizilimini bozuyor ve çocuklarda ortodontik tedavi ihtiyacına neden oluyor.

    Zamanında çekilmeyen ve sağlıklı bakılmayan süt dişlerinde oluşacak iltihapların, kalıcı dişlerde kalsifikasyon bozukluğuna neden olabildiğini belirten Acıbadem Bursa Hastanesi Diş Hekimi Gizem Galın, “Süt dişleri geçici oldukları için aileler tarafından kalıcı dişler kadar önemsenmeyebiliyor ancak sağlıklı bir diş sağlığı süt dişlerinden başlıyor.” diyor.

    ÇOCUĞUNUZA ÖRNEK OLUN

    Süt dişleri geçici olsalar da kalıcı dişlerin diziliminde ve ilerleyen yaşlardaki diş sağlığında önemli rol oynadığını ifade eden Gizem Galın, şu bilgileri veriyor: “Aileler, bu dişleri kalıcı olmadıkları için çok fazla önemsemeyebiliyor. Ancak süt dişlerine iyi bakmamak beraberinde dizilim bozukluklarını ve kalisifikasyon bozukluklarını getirebiliyor. Çocuklarda çürüğün önlenmesi için, düzenli ve doğru diş fırçalama alışkanlığının erken yaşta edinilmesi gerekiyor. Bunun için ailenin sağlıklı beslenme ve düzenli diş fırçalama alışkanlığı olması gerekir. Anne-babaların bu konudaki farkındalıklarını artırmaları gerekiyor. Genelde çocuklar, anne-babalarını taklit etmekten hoşlanıyor. Düzenli olarak dişlerini fırçalayan anne ve babasını gören çocuğa bu alışkanlığı kazandırmak daha kolay oluyor. Akşamları dişlerin beraber fırçalanması ailece yapılan keyifli bir aktiviteye dönüşebiliyor.”

    KORUYUCU TEDBİRLER

    6 ayda bir diş hekimi muayenesi yaptırmak gerektiğine dikkat çeken Galın, şöyle devam ediyor: “Çürükler için erken tanıda ve koruyucu önlemler alınmasında son derece önem taşıyor. Bu koruyucu önlemlerden birisi ‘yüzeysel flor uygulaması’. Flor, diş minesini asitlere karşı koruyarak dişlerin çürümesini önleyen ve dişin oluşumu sırasında yapısına girerek dayanıklılığını arttıran bir element. 6 ayda bir uygulanan flor uygulaması, çürüğe karşı direnci arttıran önemli bir yöntem. Diğer bir koruyucu yöntem de ‘fissür örtücü’dir. Daimi azıdişlerinin çiğneme yüzeyinde fissür denilen küçük çukurcuklar bulunuyor. Çocuklar dişlerin üzerindeki girinti ve çıkıntıları doğru şekilde temizleyemediklerinde bu girintilere yerleşen yiyecek artıkları birikiyor. Diş yüzeyinde herhangi bir aşınmaya neden olmayan fissür örtücü uygulama ile girintilerin korunması sağlanıyor ve erken yaşlarda çıkan azı dişlerinin çürümesini engellenebiliyor.”

    DİŞ FIRÇALAMAYI SEVDİRMENİN YOLLARI

    Galın, diş fırçalamayı sevdirmenin yollarını şöyle anlatıyor: “Diş fırçası seçimi için çocuğunuzun fikrini alın. Seçenek sunmak motivasyonunu arttırmayı sağlıyor. Çocuğunuza şeker, çikolata, bisküvi yedirdikten sonra aynada dişlerinin üzerini gösterin. Sonra dişlerini fırçalatın ve fırçalama sonrasında dişlerinin ne kadar güzel, temiz ve beyaz olduğunu yine kendisine göstererek aradaki farkı görmesini sağlayın. Bir diş fırçalama panosu oluşturun ve her fırçalamadan sonra pano üzerinde işaretleme yapın. Banyoya bir kum saati yerleştirin ve her fırçalamada kum saatini ters çevirerek zaman tutun. Yaklaşık 2 dakikalık fırçalama yeterli olacaktır.”

    3 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR MACUNSUZ FIRÇALAMALI

    Galın, dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıralıyor: “3 yaş altı çocuklarda yutma riski fazla olduğu için dişlerin macunsuz fırçalanması gerekiyor. Fırça seçimi yaparken, çocukların ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan oluşan fırçaların tercih edilmesi önemli. 3 yaşından büyük çocuklar için, nohut büyüklüğündeki diş macunu kullanmak yeteri oluyor.” CİHAN

Yorumlar