İsviçre’de günde 1 milyon kişi trene biniyor

Dünyada kişi başına demir yollarını en fazla kullanan ülke olan İsviçre yeni bir rekora daha imza attı.

Google Haberlere Abone ol
İsviçre’de günde 1 milyon kişi trene biniyor

Dünyada kişi başına demir yollarını en fazla kullanan ülke olan İsviçre yeni bir rekora daha imza attı. İsviçre Devlet Demir Yolları (SBB) hafta içinde yaptığı bir açıklama ile 2013 yılında tren kullanan kişi sayısının ilk defa günlük 1 milyon rakamını geçtiğini söyledi. Bu rakam ülke nüfusunun 8 milyon olduğu düşünüldüğünde her gün 8 kişiden birinin trenle seyahat ettiği anlamına geliyor.

2007 yılında günde 840 bin kişinin kullandığı demir yolları geçen beş yıl için de 1 milyon rakamına ulaştı. Özellikle çalışan kesimin tren tercihinde bulunmasında devletin yaptığı yatırımların ve trenlerin dakik çalışmasının büyük bir önemi bulunuyor. Geçen yıl 3,5 milyar İsviçre frangı yatırım yapan demir yolları aynı zamanda dakiklik konusunda da yüzde 87’lik bir başarı elde ettiler.

Basın toplantısında konuşan SBB başkanı Ulrich Gygi, günlük 1 milyon yolcu sınırını geçtikleri için mutlu olduklarını fakat şirket karlarının yüzde 43 azaldığını açıkladı. Servis maliyet giderlerinin her geçen gün arttığını vurgulayan Gygi, aynı zamanda yoğunluğun arttığı saatlerde kullanılan vagon sayılarını arttırmak zorunda olduklarını anlattı.

Dünya genelinde 2012 yılı rakamlarında demir yolu kullanımında İsviçreliler kişi başı yıllık 2 bin 274 kilometre ile en fazla tren tercih eden ülke olmuştu. İsviçrelileri Japonlar 1912 kilometre ve Danimarkalılar 1365 kilometre ile takip etmişti. CİHAN

Yorumlar