İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı, hukuk savaşını kazandı

İstanbul İl Emniyet Müdür yardımcısı Mahir Çakallı, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra başlayan tayin rüzgarında İstanbul'da bir ay içinde 4 kez görev yeri değiştirildi.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı, hukuk savaşını kazandı

İstanbul İl Emniyet Müdür yardımcısı Mahir Çakallı, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra başlayan tayin rüzgarında İstanbul'da bir ay içinde 4 kez görev yeri değiştirildi.
Müdür Çakallı'nın atamaların hukuksuz olduğu şeklindeki itirazını inceleyen Bölge İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulmasına hükmetti. Bölge İdare Mahkemesi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan itirazı da reddederek telafisi güç ve imkansız zararların oluşabileceğine ve yürütmenin durdurulmasına hükmetti.

'Yolsuzluk ve Rüşvet' soruşturması kapsamında 17 Aralık 2013 tarihinde yapılan operasyonların bir gün sonra İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Akkar'ın il içi görev yeri değiştirildi. İstanbul İnterpol Şube Müdürlüğü, Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü ile Narkotik, Organize ve Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüklerinden sorumlu il emniyet müdür yardımcısıyken Çakallı, Kartal, Adalar ve Sancaktepe ilçe emniyet müdürlüklerinin koordinasyonundan sorumlu il emniyet müdürü olarak tayin edildi. Daha sonra bir ay içinde üç kez daha görev yeri değiştirilen Çakallı, en son Şükrü Balcı Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü görevindeyken Valilik oluru ile görev yerlerinin değiştirilmesine ilişkin yürütmenin durdurulması talebi ile Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Talebi değerlendiren İstanbul 8. İdare Mahkemesi de 'Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği'ni gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına oy birliğiyle karar verdi.

GEREKÇEDE ÇAKALLI'NIN ÜSTÜN BAŞARILARINA YER VERİLDİ

Davacı Mahir Çakallı'nın görev değişiklikleri sıralanan kararda "Davacının meslek hayatında 7 adet kurs, seminer ve eğitime katıldığı, 448 adet maaş taltifi alıp, 163 adet başarı, üstün başarı ve takdirnameye sahip olduğu, meslek hayatında idari veya ceza soruşturma veya kovuşturma geçirmediği görülmektedir." dedildi. İl mülki idare amiri olan Valinin, İl İdaresi Kanunu ile Devlet Memuru Kanunu uyarınca memuriyetindeki kolluk kuvvetlerinin görev yerini değiştirebilme yetkisine haiz olduğunun tartışmasız olduğu ifadesine yer veriyen kararda, "Ancak bu yetkisinin sınırsız olmadığı, yetkisini kullanırken idari gereklilik ve kamuya yarar sağlanması durumunun gerçekleşmesi gerektiği açıktır." değerlendirmesi yapıldı.

KAMU YARARINA UYGUN OLMADIĞINA HÜKMEDİLDİ

Görev yeri değiştirilmesine ilişkin Çakallı'nın başarısız bulunduğuna dair bir tespitin bulunmadığı belirtilen kararda, "İdarece ibraz edilen hizmet belgesinden, mesleki hayatında disiplin soruşturması, ceza soruşturması- kovuşturması geçirdiğine dair kaydının bulunmadığı ara kararı ile sorulmuş olmasına rağmen yerine atanan kişi ile ilgili olarak bilgi ve belge ibraz edilmediğinden, davacı ile yerine atanan kişinin karşılaştırılmasının da yapılamadığı, bununla birlikte davacının hizmetine idarenin başka birimlerinde ihtiyaç duyulduğuna dair somut bir gerekçe de sunulamadığı görüldüğünden, salt davalı idare mülki amiri olan Valinin takdirine dayanılarak işlem tesisinde kamu yararı ve hizmet gereklerine uygunluk görülmemiştir." denildi.

İŞLEMİNİN UYGULANMASI HALİNDE TELAFİSİ GÜÇ VE İMKANSIZ ZARARLARIN OLUŞACAĞI

Kararda ayrıca, "Teknik bilgi ve uzmanlık gerektiren birimlerin koordinatörü konumunda bulunan davacının gerçekleştirmiş olduğu kamu hizmetinin akamete uğramamasını teminen görevlendirme işleminin uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararların oluşacağı göz önüne alındığında anılan işlemin yürütülmesinin durdurulması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi. Talebi değerlendiren mahkeme, "Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğini gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına oy birliğiyle karar verdi. Ardından, Emniyet Müdürlüğü tarafından karara itiraz edildi. Ancak İstanbul 8. Bölge İdare Mahkemesi, yapılan itirazın gerekçelerini yerinde görmeyerek reddi yönünde karar verdi. CİHAN

Yorumlar