İstanbul Boğazı'nı insan, poyraz ve lodos kirletiyor

İstanbul Boğazı’nın kirliliğinde; insanların yanı sıra poyraz ve lodosun etkili olduğuna işaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, boğaz yüzeyinden en çok pet şişe, içecek kutusu ve bez atıklar çıktığını bildirdi. İstanbul’da...

Google Haberlere Abone ol
İstanbul Boğazı'nı insan, poyraz ve lodos kirletiyor

İstanbul Boğazı’nın kirliliğinde; insanların yanı sıra poyraz ve lodosun etkili olduğuna işaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, boğaz yüzeyinden en çok pet şişe, içecek kutusu ve bez atıklar çıktığını bildirdi. İstanbul’da hava şartlarına göre deniz yüzeyinde en çok çöplerin biriktiği yerler ise Büyükdere, Tarabya, İstinye, Baltalimanı ve Bebek koyları, Kuruçeşme sahili, Eminönü, Sirkeci, Balat, Eyüp, Yeşilköy, Beykoz (Tokatköy, Paşabahçe, Çubuklu) koyları, Kuleli, Kadıköy Koyu, Kurbağalıdere, Caddebostan ve Tuzla Marmados oldu.

Bakanlığın, 2013 yılında deniz çöpleriyle etkin mücadele amacı ile Kalkınma Bakanlığı destekli başlattığı 'Deniz Çöpleri Stratejik Eylem Planının Hazırlanması ve Pilot Uygulama Yapılması' projesi sonuçlandı. Ayrıca, geçen yıl İstanbul boğazının yüzeyinden 4 bin 357 metreküp katı atık toplandı. Boğaz yüzeyinden en çok pet şişe, içecek kutusu ve bez atıklar çıktı. İstanbul Eylem Planı kapsamında Bakanlık, geçen yıldan itibaren boğaz yüzeyinden katı atıkları toplayarak bertaraf etmeye başladı. Bakanlık, boğaz yüzeyinde en çok pet şişe, içecek kutusu ve bez atıklar ile karşılaştı. 2017 yılında ise denize kıyısı bulunan tüm illerde deniz çöpleri stratejik eylem planları uygulanacak.

İSTANBUL'UN KIYI TEMİZLİĞİ EKİBİ

İstanbul’da kıyı temizliği, 5 temizlik personeli ve 1 ekip sorumlusundan oluşan 29 mobilize ekip, 174 adet temizlik personeli, 4 şoför ve 16 idari personel ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından özenle gerçekleştiriliyor. Temizlik faaliyeti 12 ay boyunca haftanın 7 günü 08.00-18.00 saatleri arasında çöp yoğunluğu, günlük hava koşulları, kıyı temizlik haritası ve kamera görüntüleri göz önüne alınarak hazırlanan plan doğrultusunda yapılıyor.

İstanbul genelinde denizde yüzer vaziyette bulunan katı atıklar; deniz yüzeyi temizleme tekneleri ile denizden toplanıyor. Teknelerde, toplanan atıklar belirlenen kıyı tahliye noktalarından hidrolik sıkıştırmalı ve vinçli atık toplama aracı tarafından alınarak atık depolama merkezlerine götürülüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda gerçekleşen temizlik çalışmaları kapsamında geçen yıl İstanbul Boğazı'nın yüzeyinden 4 bin 357 metreküp katı atık toplandı. Boğaz yüzeyinde en çok pet şişe, içecek kutusu ve bez atıklar çıktı.

ÇÖPÜN HAREKETLİLİĞİNİ EN ÇOK ETKİLEYEN FAKTÖR RÜZGÂR

Yılın 120-130 günü Kuzeydoğudan esen Poyraz rüzgârı ve ortalama yılın 150 günü Güneybatıdan esen Lodos rüzgârı İstanbul’da deniz yüzeyinde çöplerin birikmesine sebep oluyor. Örneğin, deniz yüzeyi temizliği yapılacağı gün Lodos rüzgârı etkili ise mutlaka Kuleli Askeri Lisesi'nin önünde çöp birikiyor.

İstanbul Lodos ve Gündoğusu Rüzgarları etkisi altında iken, çöp birikme noktaları Beşiktaş, Ortaköy, Kuruçeşme, kazıklı yon önleri, Yenikapı İDO terminali ve balık hali, Kadıköy ve Bostancı civarı, yaz aylarında ise İstanbul’un batı (Trakya) kısmındaki plajlar olarak listeleniyor.

İstanbul Yıldız ve Poyraz Rüzgârları etkisi altında iken, kısaca çöp birikme noktaları Deniz Ticaret Odası önü, Eminönü Deniz Otobüsleri önü, Haliç’teki Deniz Ticaret Üniversitesi önü, Ağaçlı, Karaburun, yaz aylarında ise Şile ve köyleri olarak listeleniyor.

CİHAN

Yorumlar