'İsrail'in Gazze'ye uyguladığı devlet terörü'

Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, son 2 haftada İsrail’in Gazze’ye havadan, karadan ve denizden yaptığı harekat ile resmen bir...

Google Haberlere Abone ol
'İsrail'in Gazze'ye uyguladığı devlet terörü'

Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, son 2 haftada İsrail’in Gazze’ye havadan, karadan ve denizden yaptığı harekat ile resmen bir devlet terörü uyguladığını söyledi.

    İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaların yıllardır sürdüğünü belirten Dede, “İsrail yıllardır Filistin’e ve Filistin halkına acımasızca, canice ve zalimce bir devlet terörü uyguluyor. Bu durum karşısında Filistin halkı çok çaresiz ve savunmasız kalıyor. Özellikle Filistin’in dünya devletlerince tanınan bir konumda bulunmaması, İsrail’in kendi kurallarını kendince insanlık dışı bir şekilde uygulamasına sebep oluyor.” dedi.

    BM AMERİKA'NIN ETKİSİYLE SESSİZ KALIYOR

    Dede, çocuk, kadın, yaşlı ve genç demeden herkesin hedef olarak seçildiği, bombardımana tutulduğu bu tür orantısız çatışmalarda Birleşmiş Milletler (BM) gibi üst erklerin sessiz kalmasının çok üzücü olduğunu belirtti. Dede, bu duruma Birleşmiş Milletler ‘de veto yetkisi bulunan beş büyük devletten biri olan ABD’nin sebep olduğunu söylerken, Avrupa devletlerinin de olaylara sessiz kalmasının İsrail’in rahat davranmasına yol açtığını açıkladı.

    ALMANYA'NIN İSRAİL'E DESTEK VERMESİNİN ALTINDA İDEOLOJİK SEBEPLER OLABİLİR

    Tarihsel süreçte ve Hitler zamanında Yahudilerle pek çok sürtüşme yaşayan ve herkesin bildiği malum tarihi olayların merkezi olan Almanya gibi bir ülkenin İsrail’e bu süreçte açık destek vermesinin çok ilginç olduğunu belirten Dede, bu durumun ideolojik bir alt yapıya sahip olabileceğini ifade etti.

    Dede, "Almanya ve İsrail arasında özellikler Hitler zamanında Yahudilerin aleyhine pek çok acı olay yaşandı. Almanya’nın bu tarihsel olayların gölgesinde Gazze’deki zulme açık destek vermesinin Merkel yönetiminin dünya görüşü ve siyasi çıkarları ile bağlantılı olabilir." diyerek Almanya’nın politik bir duruş sergilediğine vurgu yaptı.

    "TÜRKİYE'NİN YAKLAŞIMI TARİHSEL BİR SAHİPLENMEDİR"

    Türkiye’nin halk olarak olayı bu denli sahiplenmesinin ve en fazla tepki gösteren ülke olmasının altında Osmanlı’dan gelen tarihsel bağların etkili olduğunu söyleyen Dede, “Türkiye halkının olaylara ve yaşananlara bu kadar net tepki vermesinin altında Osmanlı’dan gelen tarihsel bağlar ve din faktörü son derece etkili. Bu olayların özellikle Ramazan ayı gibi kutsal bir aya denk gelmesi halk nezdindeki tepki oranını attırıyor. Diğer yandan aynı tepkinin Hükümet tarafından beklenin çok altında olması da çok düşündürücü. Bunun temel nedenin Türkiye-İsrail arasındaki ticari ilişkiler olduğu iddiaları var. Tabi bunların ne oranda doğru olduğunu bilemeyiz.” dedi. CİHAN

Yorumlar