İsrail ile ABD Arasında Sert Rüzgarlar

İsrail'de 17 Mart'ta yapılacak seçimler öncesi kampanyasını sürdüren Başbakan Netanyahu, P5+1 ülkelerinin İran ile yürüttüğü nükleer müzakerelere sert bir şekilde yüklendi.

Google Haberlere Abone ol
İsrail ile ABD Arasında Sert Rüzgarlar

İsrail'de 17 Mart'ta yapılacak seçimler öncesi kampanyasını sürdüren Başbakan Binyamin Netanyahu, P5+1 ülkelerinin İran ile yürüttüğü nükleer müzakerelere katı bir biçimde yüklendi.

'HER YOLA BAŞVURMAK BENİM GÖREVİMDİR'

Batı Şeria sınırındaki Maale Adumin Yahudi yerleşim biriminde konuşan Netanyahu, kocaman ülkeler İran'ın nükleer silahlara kavuşması anlamında çıkarlarını adamış gözüküyorlar diyerek, Amerika Birleşik Devletleri'ne göndermede bulundu. Netanyahu, 'Beyaz Saray ve ABD Başkanı'na saygı duyuyorum lakin İsrail'in mevcut olup olmayacağını etkileyecek bulunan böylesi kritik bir konu ile ilgili (İran'ın nükleer faaliyetleri) her yola başvurmak benim görevimdir' dedi.

ABD YÖNETİMİNDEN EN SERT TEPKİ GELDİ

Öte yandan Netanyahu'nun, Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner vasıtası ile Beyaz Saray'a haber verilmeden çağrı edilmesi üstüne 3 Mart'ta Kongre'nin birlikte oturumuna hitap etme planına, Amerikan yönetiminden bugüne kadarki en katı reaksiyon geldi.

'SADECE TALİHSİZ DEĞİL, AYNI ZAMANDA YIKICI'

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice bir televizyon programında yaptığı izahatda, 'Kendi ülkesinde seçimlere iki hafta kalaya denk gelen bu daveti kabul etmesiyle ilişkilerin iki bölümüne da bir derece partizanlık sokulmuş oldu ki bu sırf talihsiz değil, tıpkı sürede ilişkinin dokusu bakımından yıkıcı' diye konuştu.

'NETANYAHU BUNDA HAKSIZDIR'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ndeki oturuma katılarak, 'İsrail, müzakerelere tanıdığımız ek vakit ve İran'ın nükleer programındaki ilerlemenin durdurulması göz önüne alındığında, bugün anlaşmadan önceki çağa nazaran daha güvenli ki Netanyahu bu anlaşmaya da karşı çıkmıştı. Netanyahu bunda haksızdır' dedi.

İLİŞKİLER YENİ BİR DÖNEME GİRDİ

Obama yönetimi başa geçtiğinden buyana vakit vakit çalkantılı bir seyir izleyen iki yurt ilişkileri son izahatlarla yeni bir çağa girmiş benzeri gözüküyor. İsrail'in seçim sürecine girmesi sonrası Tel Aviv'den izahatların tonu sertleşirken Washington yönetimi de bu mühim müttefikine katı uyarılarla karşılık veriyor.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar