İspirli Kadızade Mehmed Arif Efendi ve Ömer Efendi Sempozyumu başladı

Atatürk Üniversitesi (AÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen 'Erzurum İspirli Kadızade Mehmed Arif Efendi ve Ömer Efendi Sempozyumu' Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi'nde açılış oturumuyla başladı. Sempozyuma İlahiyat...

Google Haberlere Abone ol
İspirli Kadızade Mehmed Arif Efendi ve Ömer Efendi Sempozyumu başladı

Atatürk Üniversitesi (AÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen 'Erzurum İspirli Kadızade Mehmed Arif Efendi ve Ömer Efendi Sempozyumu' Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi'nde açılış oturumuyla başladı.

Sempozyuma İlahiyat Fakültesi öğrencilerinden Arif Arifoğlu’nun Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlandı. Sempozyum koordinatörü İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Kaya, Kadızade Mehmed Arif Efendi ve Ömer Efendi hakkında bilgiler vererek, “Kadızade Mehmet Arif Efendi eğitimini Erzurum’da bitirdi. Sultaniye Medresesi'ne müderris olarak atandı, görevini 15 yıl boyunca sürdürdü. 30’a yakın eser yazmıştır. 1760 yılında da vefat etmiş. Ömer Efendi de İspir’de doğdu. 1734 yılına kadar Erzurum’da eğitim görmüş. Çeşitli medreselerde müderrislik yapmıştır. Böyle bir programı tertip ettiğimizden dolayı çok mutluyuz. Programa 40’ın üzerinde bilim adamı katılıyor. Açılış oturum dışında 13 oturum gerçekleşecektir. Program Pazar gününe kadar devam edecektir.” dedi.

ŞEYHÜLİSLAM SEYYİD FEYZULLAH EFENDİ SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLECEK

AÜ Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum’un tarih boyunca bir ilim, kültür ve maneviyat şehri olarak dillere destan olduğunu dile getirdi. Koçak şunları kaydetti: “Erzurum’un yetiştirdiği ilim adamlarını ve manevi önderlerini tanıtmak amacıyla İbrahim Hakkı ve Alvarlı Efe’yle başlayan, Şeyhülislam Musa Kazım Efendi ile devamla gelenekselleşen sempozyum dizimize, bu sempozyumumuz taşımış bulunmaktayız. Bundan 5 6 ay sonra da dizinin diğer bir halkasını Şeyhülislam Seyyid Feyzullah Efendi oluşturacaktır. Kendi içinden çeşitli alanlarda yetiştirdiği değerlerle hem kendi tarihini hem de devletinin tarihini yazmasını becermiştir. Geçmişi günümüzle buluşturmak; değerlerimizi insanımıza tanıtmak, mücevherleri yerin derinliklerinden gündemimize taşımak, tarih yazan kıymetlerimizi tarihselliğimizle bütünleştirmek. İşte bu dizinin halkası da, iki İspirli müderristir. Bunlardan biri Kadızade Muhammet Arif Efendi biri de Ömer Efendi'dir. Ömrünü ilim yoluna tüketen bu iki şahsiyeti, rahmetle anıyorum. Birikimlerinin neslimize, Erzurumlulara, bilim dünyasına ışık tutmasını diliyorum. Bu vesileyle sempozyumun ortaya çıkarılmasında emeği geçen değerli elemanlarımıza; Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden şehrimize, sempozyumumuza teşrif eden kıymetli bilim adamlarımıza, konuklarımıza hoş geldiniz diyor, şükranlarımı sunuyorum.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise şöyle konuştu: “Geçmişi ve geleceği bütünleştirmemiz gerekiyor. Bu konumumuzu bu güzel insanlar sağladı. Kendileri aramızda olmasalar bile eserleri kayıtlar altına alınmış. Onların yaptıkları çalışmaları eğitime sunmak en önemli çalışmalardan biridir. Milli ve manevi değerine bağlı bir nesil yetiştirebilmemiz lazım.”

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Faruk Karaca başkanlığında Kadızade Mehmed Arif Efendi: Hayatı, Eserleri, İlmi Şahsiyeti, Şeceresi, Terekesi ve Hizmetleri adlı oturum gerçekleştirildi. Oturumda Prof. Dr. Selami Bakırcı, Prof. Dr. Sadi Çöğenli, Prof. Dr. Hacı Ömer Özden, Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş ve Arş. Gör. Mehmet Hanefi Suluoğlu tebliğler sundu.

CİHAN

Yorumlar