İşler, 'İsrail jetlerinin yakıtları Türkiye'den' iddiasına net bir cevap vermedi

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, İsrail’in pervasızca saldırılarının devam ettiği sürece bölgenin normalleşemeyeceğini söyledi. İşler, Filistin’de barış sağlanması konusunda Türkiye’nin her zaman üzerine düşeni yaptığını...

Google Haberlere Abone ol
İşler, 'İsrail jetlerinin yakıtları Türkiye'den' iddiasına net bir cevap vermedi

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, İsrail’in pervasızca saldırılarının devam ettiği sürece bölgenin normalleşemeyeceğini söyledi. İşler, Filistin’de barış sağlanması konusunda Türkiye’nin her zaman üzerine düşeni yaptığını ancak İsrail’in her zaman bunu bozduğunu kaydetti. Bir dizi temas ve temel atma töreni için Afyonkarahisar’a gelen İşler, Afyonkarahisar Valiliği'ni ziyaret etti. Burada Vali Hakan Yusuf Güner’den bilgi alan İşler, basın mensuplarının İsrail saldırıları konusunda sorunlarını cevapladı. İşler, 11 gündür İsrail’in Gazze’ye saldırılarının sürdüğünü, ancak bakıldığında bu saldırıları haklı kılacak bir gerekçe bulunamadığını belirtti. İsrail ile ticaretin askıya alınması ve İsrail jetlerinin yakıtlarının Türkiye’den temin edildiği yönündeki iddialarla ilgili net bir cevap vermeyen İşler, hükümetin Mavi Marmara saldırı sonrası yaptığı faaliyetleri anlatmakla yetindi.

Emrullah İşler, "İsrail’de Mavi Marmara saldırısından sonra temsil düzeyinde bir düşürülme söz konusu oldu. Bizim öne sürdüğümüz şartlar vardı. O şartlardan birincisi İsrail'in resmen özür dilemesiydi. Bu özür geldi. Bu özür İsrail tarihinde de bir ilk oldu. Çünkü biz haklıydık ve güçlüydük. Bu noktada talepler oldu. Sonra o saldırıda ölenlere tazminat meselesi vardı. O konuda da belli bir aşamaya geldik. Şu günlerde aslında o konuda çözümlenmek üzere. Bir üçüncü şart da abluka meselesiydi. Bu ablukanın kaldırılması meselesiydi. Bu üçüncü şart da bizim nasıl insan odaklı bir dış politika izlediğimizin bir göstergesiydi. Doğrudan bizi Türkiye’yi ilgilendiren bir şart olmamasına rağmen üçüncü şartımız ise oradaki mazlumları ilgilendiren bir şarttı. Biz mazlumları, garibanların haklarını koruyoruz. Onların haklarını savunarak oradaki zulme dur diyerek insan odaklı bir politika izlediğimizin bir göstergesi. Dolayısıyla İsrail maalesef yine bu son aşamaya gelmek üzereydik, yine Gazze’ye saldırısıyla bunun son aşamaya gelmesini engellemiş oldu. 2 ülke arasında diplomatik düzeyde de bir normalleşmeye bir geçiş olacaktı. Ama bu durumda bu saldırganlık bu pervasızca saldırgan tavırlar devam ettiği sürece bu normalleşme söz konusu değil." dedi.

    "2008’DE BARIŞI ÇOK YAKLAŞILMIŞTI"

    İsrail'in bu Ramazan’da da yine özellikle Müslümanların bu kutsal ayında Gazzeliler üzerine tonlarca bomba yağdırdığını belirten İşler, "2008 ve 2009 başında Gazze’ye yapmış olduğu saldırı neticesinde bu bölgede barışa huzura çok yaklaşmışken yine bozuldu. İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı görüşmeler de bizim aracılığımızla yürütülüyordu. Ve son noktaya gelinmişti. Burada geleceksiniz 6 saat Başbakanlık resmi konutunda görüşmeler yapılacaksınız 3 gün sonra gidip orada milletin tepesine bomba yağdıracaksınız böyle bir barış dünyanın hiçbir yerinde olmaz. Kimse kimseyi aldatmasın.” diye konuştu.

    Hamas’ın terörist bir örgüt olmadığını, bir direniş örgütü olduğunu ve onun siyasi kanadının da seçimlere girerek başarıyla çıktığını anlatan Emrullah İşler, şunları söyledi: "Ama seçimlerden başarılı çıktıktan sonra ne hikmetse terörist olarak yaftalanmışlardır. Bu şekilde muamele ediliyor dolayısıyla İsrail bölgede barış istiyorsa o zaman üzerine düşeni yapmak zorundadır. Bizde 2008 arabuluculuk yaptık. Gördük ki İsrail barışı istemiyor isteseydi zaten o zaman Gazze’ye saldırmazdı biz yine barış olsun huzur olsun diye büyük çabalar sarf ediyoruz. Bugün Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas Türkiye’ye geliyor Cumhurbaşkanı ve Başbakanımız ve Dışişleri Bakanımızla görüşmeler yapacak biz bu görüşmelerle de zaten burada barışın sağlanması için gayret gösteriyoruz."

Uzun zamandır Filistin uzlaşısının sağlanamadığını ve bir ayrışma söz konusu olduğun ifade eden İşler, şöyle devam etti: "Filistin’de el Fetih ile Hamas arasında. Şimdi bu ulusal uzlaşı hükümeti kuruldu. Ondan sonra bu saldırı geldi. Bu saldırılarında hedefi de yeniden Filistinlileri birbirine düşürme gayret ve çabalarının olduğunu net bir biçimde görüyoruz. Dolayısı ile İsrail maalesef Birleşmiş Milletler'in (BM) sessiz kalmasında, BM Güvenlik Konseyi'nin üzerine düşen görevi gerçekten yapmamasında, uluslararası toplumun, camianın bu konuda oradaki insanlık dramına Filistinlilerin yaşadığı drama sessiz kalmasından cesaretlenerek, cesaret alarak maalesef istediği zaman, aklına estiği zaman böyle Gazze’ye saldırıyor, bombalar yağdırıyor. Binlerce evi yıktı insanlara telefondan mesaj göndererek ‘evinizi yıkacağız evden çıkın’, ‘bombalayacağız’. Böyle bir şey artık kabul edilebilir bir durum değil. Dolayısı ile bugün BM Güvenlik Konseyi toplanacak. Umarım BM Güvenlik Konseyi ciddi kararlar alır ve İsrailli cesaretlendirecek, bu pervasız saldırganlığını teşvik edecek tavırlar sergilemez diye temenni ediyorum." CİHAN

Yorumlar