İslam'da Evlilik Bir Emirdir

Ürdün Üniversitesi Öğretin Üyesi Prof. Dr. Muhammed Kudat, İslam’da evliliğin bir emir olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
İslam'da Evlilik Bir Emirdir

Geçici bir zevk olan mut’anın haram kılındığına dikkat çeken Kudat, “Çünkü mut'a geçicidir. Aynı kadına, baba ve oğlunun mut'a yapma ihtimali gibi bir durum var. Bunun 4 mezhepte de haram olduğunu görüyoruz. Hiçbir akıllı insan bunun caiz olduğunu söylemez.” dedi.

İslam alimlerine göre zinadan farkı olmayan mut'a nikahı, İstanbul’da düzenlenen Yeni Ümit Dergisi sempozyumunda ele alınıyor. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen akademisyenlerin de katıldığı sempozyumun açılış konferansında Prof. Dr. Muhammed Kudat konuştu. Daha önce de Hizmet Hareketi’nin daveti üzerine okulları ve üniversiteleri ziyaret ettiğini söyledi. Kudat, konuşmasına başlamadan önce, Fethullah Gülen Hocaefendi’ye sağlıklı bir ömür dileklerinde bulundu. Dünyanın neresine giderse Gülen’in izlerini gördüklerine dikkat çeken Kudat, “İslam’ın ve Müslüman’ın düşmanları ne kadar çabalarlarsa çabalasınlar onu küçük düşürmeye, bu hizmet ehlini küçük düşürmeye çalışsınlar, ama hiçbir bağırma çağırmalar bulutlara zarar vermez. Bulutlar yine yağmur yağdırır.” diye konuştu.

Allah’ın insanları dişi ve erkekten yarattığını belirten Prof. Dr. Kudat, insanların Allah katında en iyilerinin en takvalılar olduğunu ifade etti. Peygamber Efendimiz’den (sas) bunun anlaşıldığın kaydeden Kudat, “Evlilik, süreklilik vasfına sahip bir akittir. İslam mut'ayı haram kılmıştır. Çünkü geçici bir evliliktir o. Evliliğin maksadına ters bir şey geçicilik. Evlilik hayatının temellerinden bir tanesi her bir tarafın diğerini iyi seçmesidir. Mut'ada böyle bir şey yoktur. Onda sadece geçici bir zevktir. Bu süre geçince de herkes kendi yoluna gider. Salih bir zürriyetin tesis edildiği bir aile mut’a gölgesinde yetişmiyor. Meşru evlilikte Allah’ın uygun gördüğü bir ortam oluyor.
Mut’ada ilişki hırsız gibidir. Ama evlilikte insanların gözü önünde olur. Aile hayatında güzel bir ilişki gerekiyor. Meşru evlilikte eşlerden her biri Allah katında sorumludur. Her birimiz çobandır ve herkes sürüsünden sorumlusudur hadisi ışığında hareket edilmelidir.” şeklinde konuştu.

Bütün İslam alimlerinin evliliği tarif ederken bir erkek bir kadın arasında sürekli bir akittir şeklinde olduğunu hatırlatan Kudat, şöyle devam etti: “Mut’ada ne aile var ne de nesil söz konusu. İslam’da evliliğin meşruluğuna baktığımızda, Şeri nikah velinin izni şeklinde evlenme helal yolla olan kabul gören nikahtır. Mut’aya gelince o nefsi haramlara karşı korumaz. Mut’a nikahı yapan insanın mantığı şu. Mut’a yapan erkek birini bitirirken diğerini düşündüğü haram bir nikahtır. Mut'ada insanı koruma gibi bir amaç yok orada. Bizim ümmetimiz, hatta Şia’dan Yemen’dekiler mut'ayı haram kılmış. İnsanın bunu düşünmesi bile doğru olmaz. Mut’ayı caiz olarak ortaya atanlara kulak bile verilmez. Hz. Ali kesinlikle haram olduğunu görüyor. Şia’nın bunu caiz olmasını Hz. İbnü Abbas’tan bir rivayete dayanıyorlar. Ama Hz. İbnü Abbas vefat etmeden önce görüşünü değiştirmiş ve haram demiştir.”

Peygamber Efendimiz’den (sas) gelen hadislerin hepsinin mut’a’yı haram olarak nitelendiğini ifade eden Kudat, “Hadiste dikkat edin bu haramdır. Bugünden kıyamete kadar haram olacak demiştir. İslam ülkelerinde gençlerin arasına sızıyorlar mut'aya alıştırıyorlar ama bu zinanın ta kendisidir. Bizim üzerimize düşen görev bunların yayılmasına fırsat vermememiz lazım. İçtihadi yönüne gelince mut’anın haram olduğuna dair delil var. Çocuklar zayi oluyor. Özellikle kız çocuğu, ailesine bir utanma olayı yaşanıyor. Hele bir de çocuk olduysa daha kötü. Aynı insanla baba ve oğlunun mut'a yapma ihtimali gibi bir durum var. Mekke’nin fethinden sonra tamamen haram kılınmıştır. Bunu haram olduğunu 4 mezhepte de görüyoruz. Hiçbir akıllı insan bunu caiz olduğunu söylemez.” dedi.

Yorumlar