'İş yerinde gerekli önlemi almak, ödemekten daha kolay'

Mersin'in Silifke ilçesinde Toplum Sağlığı Merkezi ve Mersin İl Halk Sağlığı Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği İş Sağlığı ve Güvenliğini semineri Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirildi. Seminerde işyerlerirden gerekli...

Google Haberlere Abone ol
'İş yerinde gerekli önlemi almak, ödemekten daha kolay'

Mersin'in Silifke ilçesinde Toplum Sağlığı Merkezi ve Mersin İl Halk Sağlığı Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği İş Sağlığı ve Güvenliğini semineri Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirildi. Seminerde işyerlerirden gerekli sağlık ve güvenlik önlemlerinin alınmasının, daha sonra doğacak, kaza ve hastalıkları önlemeden daha kolay ve insani olduğu vurgulandı.

Silifke Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Yüksel Eren, sağlık çalışanlarının, kurum amirleri, çalışanları, iş yeri temsilcileri ve iş yeri sahipleri katıldı. Mersin İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Ali Koray Kenziman tarafından 6331 sayılı kanun kapsamında İşyeri Hekimliği, Çalışan Sağlığı ve Güvenliği, İş Kazalarının Önlenmesi ve Meslek Hastalıkları konusunda seminer verildi. Kenziman, İş Sağlığı ve Güvenliğini; iş yerlerinin incelenmesini, değerlendirilmesini ve çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının tanı ve tedavisi ile bu sorunlardan korunma yollarını inceleyen bilim alanı olarak açıkladı.

'ÖNLEMEK ÖDEMEKTEN DAHA KOLAY VE İNSANİDİR'

Kenziman, iş güvenliğinin önemini şöyle anlattı: “İş yerindeki çeşitli faktörler çalışanın sağlığını etkilerken, çalışanın sağlığı da iş verimini etkilemektedir. İş veren üretimi ucuza elde etmek isterken çalışanlar daha fazla kazanmak istemektedir. Bunun için devlet bazı kurallar koymak ve bu kuralların uygulanmasını sağlamak zorundadır. 6331 sayılı kanun gereği tüm işverenlerin veya yöneticilerin kendilerini çalışanlarının sağlık ve güvenliğinden bir babanın çocuğunun sorumluluğunu taşıması gibi sorumlu görmesi gerekmektedir.

Yapılan işin öncelikli olarak zarar vermemesi gerekir. Çalışanların meslek hastalığından korunmak için tedbirlerin alınması zorunludur. Bununla birlikte kurumlarının risk faktörlerinin belirlenmesi, acil eylem planı yapılması zorunludur. Çalışanlarının yapacakları iş için mutlaka eğitim almaları gerekli ve eğitim aldıklarına dair belgelerinin düzenlenmesinin önemini unutmayalım. 6331 sayılı kanun kapsamında; sayı sınırı olmaksızın memur, işçi, işveren, çırak, stajyer, tüm çalışanlar, kamu ve özel sektöre ait bütün işyerleri ve işler (Tarım vb. dahil tüm işkolları dahil) ele alınmıştır. Tam süreli işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı istihdam etmesi gereken iş yerlerinde iş yeri sağlık ve güvenlik birimi kurulmalıdır.

Devlet 10'dan az çalışanı olan işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini destekleyecektir. Çalışanlar belirli periyotlarda sağlık gözetiminden geçirilecektir.

İş Kazaları ve meslek hastalıklarının kayıtları daha etkin, düzenli tutulacak ve güncel hale getirilecektir.

50 ve daha fazla çalışanın bulunduğu kurumlarda 6 (altı) aydan fazla süren işlerin yapıldığı yerlerde iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturulacaktır.

Çalışanlar iş yerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerine aktif katılım sağlayacaklardır.

Hayati tehlike durumunda iş yerlerinin tamamında veya bir bölümünde iş durdurulabilecektir.

'Önlemek, ödemekten daha kolay ve insanidir' mantığını hepimiz gütmeliyiz.” CİHAN

Yorumlar