'İş güvenliği kazalarda gündeme gelip sonra unutuluyor'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanı Burhanettin Kurt, Türkiye’deki işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği şartlarının iyileştirilmesi amacıyla yürütülen proje kapsamında 35 ilde inşaat...

Google Haberlere Abone ol
'İş güvenliği kazalarda gündeme gelip sonra unutuluyor'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanı Burhanettin Kurt, Türkiye’deki işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği şartlarının iyileştirilmesi amacıyla yürütülen proje kapsamında 35 ilde inşaat ve tarım sektörlerinde iş güvenliği uzmanlarına iş güvenliği ve yönetim sistemleri ve kriz değerlendirmeyle ilgili eğitimler düzenlediklerini söyledi. Kurt, Denizli Anemon Otel'de düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği Projesi (İSGİP) toplantısından önce yaptığı açıklamada, amaçlarının 35 ilde toplam 3 bin 157 iş güvenliği ve sağlığı uzmanına eğitim verebilmek olduğunu ifade etti.

Denizli’de eğitime gerçekten çok büyük bir katılım olduğunu belirten Daire Başkanı Kurt, “Bu katılımla uzmanlarımızın, alacakları eğitimlerle işyerlerinde yönetim sistemlerini kurmak ve aynı zamanda risk değerlendirmelerini yapıp tehlikeleri önleyerek iş kazalarının azaltılmasına çok büyük katkıları olacağını düşünüyoruz. Bu anlamda toplumda, ortamda bir güvenlik kültürü oluşturmak, iş sağlığı ve güvenliği farkındalığını arttırmak amacıyla da bu tip eğitimlerin faydalı olacağını düşünüyoruz.” dedi. Asıl isteklerinin iş sağlığı ve güvenliği konularının üzerinde her zaman en üst seviyede ve hassasiyetle durulması olduğunu vurgulayan Burhanettin Kurt, “Maalesef iş güvenliği ülkemizde, genellikle Türkiye’yi yasa boğan böyle elim kazalardan sonra gündeme geliyor daha sonra gündemden düşüyor. Bizim amacımız bu tip eğitimlerle, toplantılarla, çalıştaylarla iş sağlığı ve güvenliği konusundaki hassasiyeti her zaman en üst seviyede tutup bütün kesimlere bununla ilgili önlemleri almada tüm desteğin verilmesini sağlamak.” diye konuştu.

İş-Kur Denizli İl Müdürü Ferudun Giresun ise 6331 sayılı kanunun birtakım işveren ve diğer kurumlara getirdiği yükümlülüklerin farkındalık oluşturmasını amaçladıklarını belirtti. Giresun, “İlimizde bu konuyla ilgili olarak da kurumsal firmaların, inşaat, metal ve maden gibi iş sağlığı ve güvenliği unsurlarında sıkıntı olan sektörlerin temsilcilerinin bu proje kapsamında bilinçlendirilerek, istenmeyen durumların en aza indirilmesi çalışanlarımızı da işverenlerimize sunuyoruz.” dedi.

Hiç kimsenin hukuk kurallarına uymama lüksüne sahip olmadığını vurgulayan Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği (DEİM) Başkanı Demirten de işyeri sağlık ve güvenlik birimleriyle ortak sağlık ve güvenlik birimleri hakkında çıkarılan yönetmeliğin, iş hayatına ciddi tedbirler getirdiğini anlattı. Demirten, “Türkiye, dünyada en fazla iş kazalarının yaşandığı ülkelerden birisi. İnşaat, risk analizlerine göre en tehlikeli sektörlerin içine giriyor ancak burada da tedbirlerin uygulanmamasından dolayı sıkıntılar yaşanıyor. Biz DEİM olarak, bu tür organizasyonları ciddi manada önemsiyoruz. Önümüzdeki günlerde İş-Kur, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve derneğimizin ortaklaşa gerçekleştireceği bir iş güvenliği konferansı yapacağız. Bu organizasyonla sektörün büyük bölümüne ulaşmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar