Irkçılarla karşıtları arasındaki şiddet gündemden düşmüyor

Almanya'nın Dortmund şehrinde ırkçılarla karşıt gruplar arasında çıkan kavga eyalet gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Irkçı ‘Die Rechte’ partisinin 25 Mayıs’ta belediye meclisi seçimlerinde bir milletvekili çıkardığı için başarılarını...

Google Haberlere Abone ol
Irkçılarla karşıtları arasındaki şiddet gündemden düşmüyor

Almanya'nın Dortmund şehrinde ırkçılarla karşıt gruplar arasında çıkan kavga eyalet gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Irkçı ‘Die Rechte’ partisinin 25 Mayıs’ta belediye meclisi seçimlerinde bir milletvekili çıkardığı için başarılarını kutlamak için Dortmund Belediyesi’nin binasının önünde olay çıkarmasıyla ilgili olarak Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Korsan Parti Meclis Genel Kurulu’na önerge verdi. CDU önergede, İçişleri Bakanı Ralf Jaeger’den çıkan kargaşada alkollü belediye meclisi üyelerinin de payının olduğu yönündeki emniyet raporunun arkasında durup durmadığını sordu.

Seçim akşamında gerçekleşen olaylara hazırlıklı olmayan polis ise sadece sekiz kişilik bir ekiple ortalığı yatıştırmaya çalışmıştı. Polis memurlarının geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan raporu eyaleti karıştırmaya yetmişti. Raporda ırkçılara karşı durmaya çalışanların da olayların büyümesinde etken olduğu yazıyordu. Jaeger ise CDU’nun önergesini eleştirerek “Irkçılığa karşı durmak mı istiyor yoksa bu tür hassas bir konuda parti siyaseti mi yapmak istiyor?” diye sordu.

Dortmund’da ırkçılar konusunda en büyük sıkıntıların yaşandığını hatırlatan Jaeger, Dortmundluların bu konuda aşırı duygusal davranmalarını anlayabildiğini söyledi. Dortmundluların demokratik bir mekanı karşılıksız olarak Nazilere bırakmak istemediklerini bildiğini ifade eden bakan, polise de görev ve sorumluluklarını hatırlattı. Bakan, “Polisin her vatandaşı koruması ve her vatandaşı suçlardan uzak tutması gerekir. İnsanları görüşlerine göre değil, sadece davranışlarına göre değerlendirebilir. Polis bir siyasi görüşü değil, yasalarda yeri olan temel hakları korur.” ifadelerini kullandı.

Dortmund’daki olaylarda Yeşiller’in KRV milletvekili Daniela Schneckenburger de gözünden darbe almıştı. Schneckenburger konuşmasında kendisinin de bir dönem Dortmund’daki mecliste oturduğunu, ancak bu kez ırkçıların yeni bir düzende geldiklerini ve bunun ırkçılıktan ziyade şiddetle alakası olduğunu dile getirdi. Yeşiller milletvekili, polise de diyalog çağrısında bulundu. CİHAN

Yorumlar