İran Cumhurbaşkanı Ruhani’ye ‘siyah’ çelenkli protesto

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Türkiye’ye gelişini, İnsan Hakları Derneği (İHD) öncülüğündeki bir grup, elçilik önüne siyah çelenk bırakarak protesto etti. İdamlar ve insan hakları ihlalleriyle İran’ın gündemden düşmediğini...

Google Haberlere Abone ol
İran Cumhurbaşkanı Ruhani’ye ‘siyah’ çelenkli protesto

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Türkiye’ye gelişini, İnsan Hakları Derneği (İHD) öncülüğündeki bir grup, elçilik önüne siyah çelenk bırakarak protesto etti.

İdamlar ve insan hakları ihlalleriyle İran’ın gündemden düşmediğini belirten İHD, Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şubesi ve TUHADFED Ankara Temsilciliği üyeleri Kuğulu Park’ta bir araya geldi. ‘İran’da hak ihlali var, sessiz kalma’, ‘İdamlara son’, ‘İdam insanlık suçudur’ pankartları açtı. Ruhani’nin Türkiye’ye gelişi nedeniyle protesto gösterisi düzenleyen grup, buradan İran Büyükelçiliği’ne yürüdü. Grubun önü, elçilik önünde Çevik Kuvvet ekipleri tarafından kesildi.

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İran Cumhurbaşkanı’nın ülkemizi ziyareti vesilesiyle İran’daki idam cezalarına dikkat çekmek ve bu insanlık utancına son verilmesi nedeniyle çağrı yaptıklarını söyledi. İran’ın idam cezasını kaldırması gerektiğini belirten Türkdoğan, “İnfazlardan vazgeçmelidir. Bu açık bir insanlık suçudur. Son birkaç yıl içerisinde İran’da, Dünya’da en fazla infazların yapıldığı bir seviyeye ulaşıldı. Özellikle siyasi mahpuslar, Kürt mahpuslar çok acımasız bir şekilde ölüm cezasına çarptırılmakta ve cezaları infaz edilmektedir. İran bunu bir tehdit olarak, bir cezalandırma yöntemi olarak uygulamaktadır.” dedi.

Öztürk Tandoğan, İran’ı Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri onaylamaya ve ölüm cezalarını mevzuatından çıkartmaya davet etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Türkdoğan, ikili görüşmelerde bu sorunu dile getirmelerini istedi.

Yapılan açıklamaların ardından elçilik önüne siyah çelenk bırakan grup üyeleri, olaysız bir şekilde dağıldı.

CİHAN

Yorumlar