Irak’ta Basra Başkonsolosluğu tahliye edildi

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Irak’ta yaşanan olayların ardından Basra Başkonsolosluğu’nun tahliye edilerek, çalışanların Kuveyt’teki Türk Büyükelçiği’ne geçtiğini açıkladı. Basra Başkonsolosu, 2 muavim ve 15 özel harekatçı...

Google Haberlere Abone ol
Irak’ta Basra Başkonsolosluğu tahliye edildi

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Irak’ta yaşanan olayların ardından Basra Başkonsolosluğu’nun tahliye edilerek, çalışanların Kuveyt’teki Türk Büyükelçiği’ne geçtiğini açıkladı. Basra Başkonsolosu, 2 muavim ve 15 özel harekatçı olmak üzere 18 personelin Kuveyt’e geçtiğini açıklayan yetkililer, “18 kişi, önümüzdeki günlerde Kuveyt üzerinden Türkiye’ye gelecekler.” dedi. Habur sınır kapısından 17 haziran itibariyle çıkış yapan bin 41 ve giriş yapan bin 661 kamyon olduğunu açıklayan yetkililer, “Gidenler azalıyor, dönenler artıyor. Ayrıca, kriz masasında kurulan çağrı merkezi üzerinden 723 başvuru aldık. Bunların 665’i sonuçlandırıldı. 58 başvuru üzerinde çalışmalar devam ediyor.” diye konuştu.

Irak’ta yaşanan son gelişmeler üzerine kurulan ‘Musul Kriz Masası’nın çalışmaları kapsamında düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Güvenlik krizinin Irak’ta devam ettiğini belirten yetkili, “Bugün çatışmalar devam etti. Telafer’in tamamen IŞİD’in eline geçmediği biliniyor. Orada bir karşı koyuş söz konusu. Türkmenlerin mücadeleleri söz konusu. IŞİD’in saldırılarının ardından Telafer’den ayrılan Türkmenlere AFAD yardım iletiyor. AFAD, Zaho’da 20 bin kişilik yardım malzemesini iletmekte. Önümüzdeki günlerde de yardım gönderimi devam edecek.” şeklinde konuştu.

Dün akşamdan itibaren Basra’yı da riskli şehirler arasına aldıklarını belirten yetkili, şunları ifade etti: “Basra Başkonsolosluğumuz tahliye edildi. Şu anda onlar bizim için hassas malzemelerle birlikte Kuveyt Büyükelçiliğimize geçtiler. Ancak Basra vatandaşlarımızın tamamen terk etmesi gereken bir şehir olarak görmüyoruz. Bizim geçici tahliyemizin sebebi başkonsolosluk binasının koruması yeterli değildi ve lokasyon olarak da çok korunaklı bir yere sahip olmaması. Her ne kadar 15 özel harekatçı olmasına rağmen zor ve büyük bir risk olduğu değerlendirildiği için geçici süreli faaliyetler askıya alındı, tekrar şehirde güvenlik sağlandığında başkonsolosluğumuzu yine taşıyacağız, hizmetlerimize devam edeceğiz. Uzun süreli bir gidiş olarak görülmesini arzu etmiyoruz.”

HABUR KAPISI'NDAN BUGÜN BİN 661 KAMYON GİRİŞ YAPTI

Basra Başkonsolosluğu'nda çalışan Başkonsolos, 2 muavin ve 15 özel harekatçı ile birlikte toplam 18 kişinin önümüzdeki günlerde Kuveyt üzerinden Türkiye’ye geleceklerini açıklayan yetkili, “Basra Başkonsolosluğu bugün tahliye edildi. Büyükelçiliğimiz onları orada misafir edecek. Bizim için onların Kuveyt’e geçmesiydi. Bağdat büyükelçiliği ile ilgili önemli bir durum yok, yeterli güvenlik personelimiz var, şehirde daha ileri güvenlik riski olursa ona göre bir yeni önlem alabiliriz.” diye ifade etti.

İş adamları ile bugün toplantı yapıldığını anlatan yetkili, “Basra ve civarındaki işçilerin durumu ele alındı. Bunların yerlerinin tespiti ve ihtiyacı olanların çıkması konusunda çalışmalar yürütülüyor.” dedi.

Habur sınır kapısından 17 haziran itibariyle çıkış yapan bin 41 ve giriş yapan bin 661 kamyon olduğunu açıklayan yetkililer, “Gidenler azalıyor, dönenler artıyor. Ayrıca, kriz masasında kurulan çağrı merkezi üzerinden 723 başvuru aldık. Bunların 665’i sonuçlandırıldı. 58 başvuru üzerinde çalışmalar devam ediyor.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar