İNSİAD, Hindistan’da 'Mobilya İş Forumu' düzenledi

Mobilya üretiminin önemli merkezlerinden Bursa İnegöl'de üreticiler ihracat payını artırmak için dünya genelinde pazar arayışını sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol
İNSİAD, Hindistan’da 'Mobilya İş Forumu' düzenledi

Mobilya üretiminin önemli merkezlerinden Bursa İnegöl'de üreticiler ihracat payını artırmak için dünya genelinde pazar arayışını sürdürüyor. Gelişmekte olan pazarları mercek altına alan mobilyacıların son durağı Hindistan oldu. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu(TUSKON) üyesi İnegöl Sanayici ve İşadamları Derneği(İNSİAD), Hint Türk İşadamları Derneği(İTBA), Hindistan Odalar ve Borsalar Birliği(FICCI) tarafından düzenlenen organizasyonla Hindistan'ın Yeni Delhi kentinde mobilya forumuna katılan iş adamları Hintli alıcılarla ikili görüşmelerde bulundu.

Hindistan Odalar ve Borsalar Birliği'nde gerçekleşen mobilya forumunda konuşan Türkiye'nin Hindistan Büyükelçisi Burak Akçapar, 1,2 milyar nüfusa sahip dünyanın 14. büyük mobilya pazarına sahip Hindistan'da orta sınıfın hızla genişlediğini belirterek, Türkiye'nin bu orta sınıfın beklentilerini karşılayabilecek mobilya üretim yapısına sahip olduğunu, bundan yararlanılması gerektiğini dile getirdi. Türkiye-Hindistan ilişkilerinin son yıllarda geliştiğine vurgu yapan Akçapar, "15 yıldır gerçekleşmeyen bir Cumhurbaşkanı ziyareti Hint tarafından gerçekleşti. 10 yıldır dışişleri bakanı Türkiye'ye gelmiyordu geldi. 2009 yılından beri karma ekonomik komisyon toplanmıyordu toplanıyor. Bu siyasi düzeydeki yoğun ilgi ve hareketliliğe eş olarak ekonomik ilişkileri de devreye sokabilmek için ihtiyacımız olan şey bilinç, öğrenme, piyasayı tanıma ve ortakları teşhis etme. Bu ziyaretlerle bunu yapıyoruz. Ve ticari ilişkilerde çok ciddi bir hareketlenmenin eşiğinde olduğumuza inanıyorum." dedi. Hindistan'nın dünyadan yıllık 500 milyar dolar ithalat yaptığını bildiren vurgu Akçapar, gelir düzeyinin yükselmesinden dolayı pazarın sürekli büyüdüğünü, bundan yararlanmak için Türk iş adamlarının Hindistan pazarını tanıması gerektiğini belirtti.

Türkiye-Hindistan ticari ilişkileri hakkında da açıklamalarda bulunan Akçapar, Hindistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin yıllık 7 milyar dolar olduğunu, bunun da 6 milyar dolarının Türkiye'ye ihracat olarak gerçekleştiğini belirtti. Akçapar, Türkiye'den Hindistan'a yıllık mobilya ihracatının da 1,8 milyon dolar olduğunu sözlerine ekledi.

İNSİAD Başkanı TUSKON Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akıskalı da Türk mobilyasının dünya genelinde daha fazla pazar payına ulaşması için çalıştıklarını belirterek, bu yıl Cezayir, Mısır, Rusya ve son olarak da Hindistan'da mobilya forumları düzenlediklerini kaydetti. Akıskalı, "Hindistan dünyanın en büyük ithalatçı 10 pazarından biri. 1 milyar 200 milyon nüfusu, 400 milyon orta düzey bireyi, yılda yüzde 6 gibi büyüme kaydeden mobilya talebi var. Türkiye mobilyada 80 ülkeye ihracat yaparken Hindistan pazarındaki payımız çok düşük. Son aylarda Çin mobilyacılarıyla alışveriş yapan Hintlilerin yönünü Türkiye'ye çevirmesi gelecek için bize umut verdi. Şimdiden bu pazarda yerimizi almak için kapıları dövüyoruz." diye konuştu. TUSKON organizasyonu ile yaptıkları ülke mobilya iş forumları ile ihracatı katladıklarını belirten Akıskalı, Hindistan mobilya forumundan da önemli mesafeler alacaklarına inandıklarını söyledi.

İTBA Genel Sekreteri Mehmet Ali Şeker, FICCI Genel Sekreteri Ambıka Sharma ve Türkiye'nin Hindistan Ticari Ataşesi Vural Çekinmez'in hazır bulunduğu forumda Türkiye'den gelen 30 kişilik mobilyacı grubu 2 gün boyunca Hindistan'ın çeşitli bölgelerinden gelen 100'e yakın mobilya alıcısı ile ikili iş görüşmelerinde bulundu. CİHAN

Yorumlar