İnsan ve Hayat'tan 'şeker' dosyası

İnsan ve Hayat Aktüel Kültür Dergisi temmuz sayısında 'şeker' ile ilgili bilinmeyenleri inceleyerek kapak konusu yaptı. Tarihi seyriyle ayrıntılı olarak ele alınan şekerin nasıl kanser tetikleyicisine dönüştürüldüğü dosyada ayrıntılı...

Google Haberlere Abone ol
İnsan ve Hayat'tan 'şeker' dosyası

İnsan ve Hayat Aktüel Kültür Dergisi temmuz sayısında 'şeker' ile ilgili bilinmeyenleri inceleyerek kapak konusu yaptı. Tarihi seyriyle ayrıntılı olarak ele alınan şekerin nasıl kanser tetikleyicisine dönüştürüldüğü dosyada ayrıntılı olarak veriliyor. Ferhat Kaya’nın araştırıp yazdığı 'Nabza Göre Şeker Damlası Yeter' başlıklı dosyada şeker konusunda pek bilinmeyen ancak mutlaka şekerli gıdaların tüketilmesinden önce öğrenilmesi gereken çok önemli bilgilere yer veriliyor. Ayrıca şekerin tarihçesine, türlerine ve üretim şekillerine yer verilirken dosyada, eskiden arıtılmamış şekerin tedavide kullanıldığına dikkat çekiliyor.

Yazıda, 'Nabza göre şerbet' deyiminin kalp ve bazı enfeksiyon hastalıklarının şeker şerbeti kullanılarak tedavi edildiği dönemde dilimize yerleştiği, ancak arıtılmış beyaz şekerin keşfedilmesi ve yaygın kullanılmasıyla kanser nedeni haline dönüştüğü anlatılıyor. Yapılan araştırmalar neticesinde arıtılmış şeker kullanan ile kullanmayan arasındaki fark, "Çoğu sanayi ülkesine özgü şeker düzeyi yüksek olan arıtılmış yiyeceklerle beslenenlere kıyasla Asya usulü beslenenlerde, hormonal nedenli kanserler on kat daha az. Kolon, prostat ve meme kanseri ise 7 ila 60 kat daha az görülmektedir.” şeklinde özetleniyor.

Uzman görüşlerinin ağırlık taşıdığı şeker dosyasında; Osmanlı döneminde şekere niçin tatlı tuz deniliyordu? Sentetik tatlandırıcılar nelerdir, nerelerde kullanılıyor? Zararları var mıdır? Avrupa şekerle nasıl tanıştı? Şeker kanseri besliyor mu? Şeker obezite ilişkisi nedir? Yediğimiz şekerler glikoz ya da früktoz ihtiva eder mi? Aspartam, Acesulfame-K, Saccarin, Sucralose ve Neotame adı verilen sentetik tatlandırıcıların şeker karşısındaki etkisi nedir, sağlığa zararı var mıdır? Türkiye’de niçin nişasta bazlı şekerlerin üretimi Avrupa’dan fazla? Şekeri doğru tüketmek için ne yapmalı? gibi sorulara cevap arıyor.

İnsan ve Hayat dergisinde yer alan diğer bazı yazılar da şöyle: Ümit Yüksel; Madencinin Her Günü Sanki Ömrünün Son Günü, Ahmet Pak; Sultanımızın Gelişi, Yavuz Selim Uysal; Bir Aileye Doğan İslam Güneşi, Doç. Dr. Sinan Güner; Uğruna Savaşlar Yapılan Ağaç Toros Sediri, Sadık Canlar; Babanın Kitap Mirası Kime Kalır, İdris Eren; Kork(m)ak Eğitimi, Arzu Akça; Bebekler Kime Ağlar, Mehmet Numan Tanır; Reklamda Çapa Tekniği, Ümit Yüksel; Çıbışka, Erhan Genç; Bir Ramazan Rüyası, Yaşar Erdoğan; İnsanı Ele Geçiren Korkular, Yavuz Selim Uysal; Tayın Belini Kırmak, Harun Tuncer; Önüm Arkam; Sağım Solum Gürültü ve Yunus Enes Özmen-Bestami Kozak; Temizlikte Zanaat Aynalı Süpürge.

CİHAN

Yorumlar