"İngilizce yeterliliği olana Türkiye’de üniversite kapıları açık"

İstanbul Şehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erkan Türe, YÖK'ün uluslararası öğrenciler için sınav zorunluluğunu kaldırmasının Türkiye'deki üniversiteleri Avrupalı öğrenciler için bir cazibe merkezine dönüştürdüğünü...

Google Haberlere Abone ol
"İngilizce yeterliliği olana Türkiye’de üniversite kapıları açık"

İstanbul Şehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erkan Türe, YÖK'ün uluslararası öğrenciler için sınav zorunluluğunu kaldırmasının Türkiye'deki üniversiteleri Avrupalı öğrenciler için bir cazibe merkezine dönüştürdüğünü kaydetti.

Prof. Dr. Türe, Türkiye’deki yüksek eğitim ve burs imkanlarıyla ilgili bilgiler verdi. Türe, “Türkiye dünyanın her yerinden lisans ve yüksek lisans öğrenimi için gelen öğrenciler için bir cazibe merkezi oldu. Bu belki de Türkiye'nin son yıllarda yükselen profiliyle de ilgili. Avrupa'da çalışan soydaşlarımızın çocukları özellikle YÖK'ün onların ÖSYM sistemine girmeden gelebilmelerini sağlamaları oldu.” dedi.

Uyum sorunu yaşayanlara özel yardımların söz konusu olduğunu bildiren Prof. Dr. Türe, “Öğrencinin İstanbul gibi büyük bir şehre geldiğinde tutunabilmesi ve oradaki zorlu bir üniversite hayatında başarılı olabilmesi için doğru rehberlik sunulması gerekiyor. Türkiye artık Bologna sürecinin bir üyesi olduğu için Türkiye'de alınan diploma Avrupa'da da geçerli” hatırlatmasında bulundu. Burs imkanları da olduğunu kaydeden Türe şöyle devam etti: “Üniversitemiz bir vakıf üniversitesi olduğu için çok yüksek bir bursluluk oranına sahip. Bilim ve Sanat Vakfı'nın 30 yıllık bir geçmişi var. Tam burslular, yüzde 50 burslular, yüzde 25 burslular var. Bu oranlar öğrencinin akademik başarısına göre değişiyor. Hükümetin yurtdışından gelenlere yönelik verdiği bazı burslar var."

İstanbul Şehir Üniversitesi uluslararası ofis yetkilisi Hilal Yüksel ise, üniversitelerindeki 3 bin öğrencinin ortalama yüzde 20-25 kadarını uluslararası öğrencilerin oluşturduğunu aktardı. Yüksel, “öğrencilerimiz içinde çok sayıda Avrupa'dan gelen Türk öğrenciler var. Eğitim dilimiz İngilizce ve diğer dillerde de eğitim veriyoruz. YÖS sınavı yaptık ancak sınavsız olarak da Almanya'da lise ve meslek lisesi mezunu tüm öğrenciler bize online sistem üzerinden başvurabiliyor. Öğrencilerin eğer İngilizce yeterliliği varsa ön hazırlık okumadan direk lisans bölümünden başlayabiliyorlar. Almanya'dan gelenlerin çoğu da hazırlığa ihtiyaç duymayan öğrenciler. Mart ayından başlayan başvurulan 8 Ağustos tarihinde sona erecek. ” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar