'İngilizce ve Almanca, hastanın derdini anlayabilecek doktor sayımız 2 bin'

Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, Türkiye’de yabancı dil bilen hekim sayısı ile sağlık turizmini yönetmenin çok zor olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'İngilizce ve Almanca, hastanın derdini anlayabilecek doktor sayımız 2 bin'

Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, Türkiye’de yabancı dil bilen hekim sayısı ile sağlık turizmini yönetmenin çok zor olduğunu söyledi. Tontuş, “Bir hastanın derdini anlayabilecek düzeyde konuşabilecek seviyede İngilizce bilen doktor sayımız özel ve devlette bin 219 kişi. Almancayı filan da ilave ederseniz toplam 2 bin kişi. 2 bin kişilik bir orduyla Türkiye’de sağlık turizmini yönetemezsiniz, bu zor.” dedi.

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından Almira Otel’de “Sağlık Turizmi Çalıştayı” düzenledi. Programın açılışına, Vali Münir Karaloğlu, Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, Bursa Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Metin Yurdakoş ve BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk katıldı.
TONTUŞ: BAKANLIĞIN İNCAN GÜCÜ, SAĞLIK TURİZMİ YAPACAK KADAR GÜÇLÜ DEĞİL
Türkiye’nin sağlık turizmi hedefleri konusunda bilgi veren Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, 2018 yılına kadar, 750 bin medical, 1,5 milyon termal, ileri yaş için 150 bin turist hedefi bulunduğunu, 10 milyar dolara yakın bir rakam hedeflendiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı olarak Türkiye’deki bütün hastanelerde insan gücünün, sağlık turizmi yapacak kadar güçlü olmadığını ifade eden Tontuş, şöyle konuştu: “Yabancılar açısından da öyle, insan, emek açısından da öyle. Fiziki ve teknik alt yapının iyileştirilmesi bir sıkıntıdır. Şuan Türkiye’de hiçbir kuruluş size kaç tane termal turizm yatağı var, cevabını veremez. Turizm bakanlığı da veremez, TURSAB veremez, Sağlık Bakanlığı da veremez. Koordinasyon kurulu şuanda bu rakamları topluyor. Çünkü ruhsatlandıran kurumlar farklı. Sağlık Bakanlığı’nın termal tesis tanımı ile Kültür Bakanlığı’nın termal tesis dediği tesis farklı. Bu kavram kargaşasının ortadan kalkması için de çalışılıyor, tesisler belirleniyor.”
“HASTANIN DERDİNİ ANLAYABİLECEK KİŞİ SAYISI BİN 219”
Türkiye’de yabancı dil bilen hekim sayısının azlığına dikkat çeken Tontuş, şöyle devam etti: “Türkiye’de insan sayımız, aktif olarak bir dili, bir hasta ile her düzeyde konuşabilecek seviyede İngilizce bilen işçi sayısı bize verilen sayılara göre özel ve devlette bin 219 kişi. İngilizce bilen kişi sayısı fazla ama bir hastanın derdini anlayabilecek kişi sayısı bin 219. Almancayı filan da ilave etseniz toplam 2 bin kişilik bir orduyla Türkiye’de sağlık turizmini yöneteceğiz, bu güç, bu zor. Bizim 2,5 milyar dolar diye konuştuğumuz rakam Tayland’da sadece bir hastanenin yıllık cirosu. Dolayısıyla bizim oralardan, 10 milyar dolarlara çıkmamız için planımızı değiştirmemiz lazım. Odak noktaları belirlememiz lazım, 2 bin kişiyi en iyi şekilde kullanmamız lazım.”
“BURSA, ANTALYA VE İSTANBUL HEDEF İLLER”
Bakanlık olarak yaptıkları anketlerde yurt dışında en iyi bilinen şehirlerden Bursa, Antalya ve İstanbul olduğunu belirterek, Sağlık Turizminde bu üç şehrin hedef olduğunu ve iki şehrin daha ilave edileceğini sözlerine ekledi. Vali Münir Karaloğlu ise Bursa’nın sağlık turizminde hedef iller arasına konulması nedeniyle teşekkür ederken, bakanlığın kurmak istediği Serbest Sağlık Bölgesi’nin de Bursa’da kurulmasını istedi.
AKAN: 2013 YILINDA 5 BİN 723 HASTA GELDİ
Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan da Bursa’da sağlık turizminin geldiği nokta konusunda bilgi verdi. 2011 yılında bin 188 yabancı uyruklu insanın sağlık turizmi için Bursa’ya geldiğini hatırlatan Dr. Akan, bu rakamın 2013 yılında 5 bin 723 seviyesine çıktığını kaydetti. Bu hastaların yüzde 66’sının özel sağlık kuruluşlarını tercih ettiğini, yüzde 32’sinin kamu hastanelerine, yüzde 2’sinin de üniversite hastanelerinde hizmet aldığını vurguladı.
ÖZEL BAHAR HASTANESİ İLK SIRADA
Akan, özel sağlık kuruluşları arasında en fazla hizmet veren kurumun Özel Bahar Hastanesi olduğunu, bu hastaneyi Medical Park Hastanesi’nin izlediğini ve üçüncü sırada Şevket Yılmaz Eğitim Araştırma Hastanesi’nin geldiğini, ülkeler bazında ise en fazla hastanın Azerbaycan’dan Almanya’dan ve Rusya’dan geldiğini sözlerine ekledi.
CİHAN

Yorumlar