İhsanoğlu'ndan kadınlara: Seçilirsem kadın konseyi kuracağım

Ekmeleddin İhsanoğlu, kadın konusunun Türkiye ve toplum içini büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Osmanlı döneminden itibaren Cumhuriyet dönemine kadar büyük tecrübeleri olan bir toplum olduklarını hatırlatan İhsanoğlu, "Kız mektepleri...

Google Haberlere Abone ol
İhsanoğlu'ndan kadınlara: Seçilirsem kadın konseyi kuracağım

Ekmeleddin İhsanoğlu, kadın konusunun Türkiye ve toplum içini büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Osmanlı döneminden itibaren Cumhuriyet dönemine kadar büyük tecrübeleri olan bir toplum olduklarını hatırlatan İhsanoğlu, "Kız mektepleri 1860'larda 70'lerde açıldı. Öğretmen okulları açıldı, sonra üniversiteye alınmaya başladılar. Aynı çatı altında değil de farklı yerlerde okumaya başladılar. Osmanlı devletinin son döneminde kızlarla erkekler aynı yerlerde okumaya başladılar. O zaman kadınlarımız da bilim, sanat ve edebiyat hayatında önemli roller almaya başladılar. Mesela Halide Edip. Cumhuriyet döneminde ise daha ileri noktaya taşındı. İlk mebus seçildi, ilk kadın bakan seçildi." dedi.

Toplumun yarısının kadınlardan oluştuğu için kadınların yaşamda daha aktif olmalarını istediklerini belirten İhsanoğlu, "Biz bunu yapmaya muktediriz .Yeter ki toplumun değişik kesimleri arasında fikir alışverişleri serbest, hür ve saygılı bir şekilde olsun. Kimse kimseye zıtlaşma,cepheleştirme, ötekileştirme, tepeden bakma, nefret söylemi içinde bulunma gayretlerinden uzak olarak ülkeyi birlik ve beraberlik içinde sevgi saygı birlik ve dirlik tohumları ekerek herkesi kucaklamakla başlasın bu iş." değerlendirmesinde bulundu.

İLK İCRAAT KADIN KONSEYİ

Cumhurbaşkanı seçildiği taktirde kadın meselesine daha fazla önem vereceğini vaad eden İhsanoğlu, kadın meclisi kurulacağını belirterek eşinin de bu konuda kendisine yardım edeceğine inandığını anlattı. İhsanoğlu, "Allah'ın izni, sizlerin desteğiyle seçildiğim zaman ilk yapılacak işler kadın meselesine daha büyük önem vermek. Kadın meseleleriyle yakından meşgul olmak için kadın konseyi oluşturmak. Böylece bu kadın konseyinde değişik kadın kuruluşları, değişik sivil toplum kuruluşları beraber çalışacak. Bu konuda eşimin bana çok yardımcı olacağını biliyorum. Çünkü o bana bütün hayatım boyunca her konuda destek olmuştur." dedi.

KADER Başkanı Gönül Karahanoğlu ise kadınlarla ilgili ulusal ve uluslararası günlerde Meclis'in özel gündemle toplanması gibi talepleri olduğunu belirten Karahanoğlu, sadece kadınlara değil, çocuklara din ve mezhep ve benzeri ayrımları gözetmeksizin bütün yurttaşlara eşitlik umudu verecek bir cumhurbaşkanı görmek istediklerini kaydetti.

CİHAN

Yorumlar