İhsanoğlu: Suçu ispatlanmadıkça hiç kimse suçlu değildir

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, adaletten hiç kimsenin üstün olmadığını söyledi. İhsanoğlu, “Suçu ispatlanmadıkça hiç kimse suçlu değildir.” dedi.Çırağın Sarayı’nda başlatılan kampanya tanıtım toplantısında...

Google Haberlere Abone ol
İhsanoğlu: Suçu ispatlanmadıkça hiç kimse suçlu değildir

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, adaletten hiç kimsenin üstün olmadığını söyledi. İhsanoğlu, “Suçu ispatlanmadıkça hiç kimse suçlu değildir.” dedi.

Çırağın Sarayı’nda başlatılan kampanya tanıtım toplantısında konuşan İhsanoğlu, hukuk vurgusu yaptı. Hükümleri hukukun vermesi gerektiğini dile getiren İhsanoğlu, “Hukuka herkes güvensin. Hiç kimse adaletten daha üstün değildir. Suçu ispatlanmadıkça hiç kimse suçlu değildir. Adalete saygılı muhalefete saygılı farklı görüşlere sahip olanlara saygılı olmak için bu tarlaya saygı ekmemiz gerekecek. Saygı ekmek için verin elinizi. Ekeceğimiz bir diğer tohum da dirliktir. Dirlik bir insanın sağlığı huzuru ve güveni demektir.” diye konuştu.

Türkiye’de birçok insanın borçlu olduğuna dikkat çeken İhsanoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hem devlet borçlu hem millet borçlu. Zenginin borcu olabilir ama çocuklarının eğitimi aksamaz. Ya fakirin borcu. Türkiye’de fakir çok. Türkiye’nin büyük bir bölümü ödenemez şekilde kredi kartı borcu içinde. Vatandaşlar borç ödemek için yeme içmeden oluyor. Nereye gitsem duyduğum tek şey faizli borçluluk halidir. Cumhurbaşkanlığının icra yetkisi yoktur ama icra ile el ele vererek çağrı yaparak yetkisini ve pozisyonunu kullanarak yol gösterir. Cumhurbaşkanı yol yapmaz ama yol gösterir. Büyük kararlar büyük mutabakatlarla verilir. Türkiye’nin en yoksul kesimini bir basamak yukarı çıkarmak çok büyük bir siyasi mutabakat meselesidir. Zordur ama imkansız değildir. Eğer AK Parti’lisi, CHP’lisi, MHP’lisi, HDP’lisi el ele verirse bu devasa sosyal yaraya çözüm bulabiliriz. Bunun için herkesin elini taşın altına koyması gerekir. Dünyada hürriyet olmadan zenginliğe ulaşan hiçbir ülke yoktur. Hür düşünce toplumdaki zenginliğin baş şartıdır. Hür düşünce olmazsa Amerika’nın akıllı telefonuna Güney Kore rakip olamazdı. Demokratik bir ülkenin sunduğu bir hava gibidir hürriyet. Hürriyet olmazsa demokrasi olmaz. Bu hürriyet havasını keserseniz o ülke nefessiz kalır. Bunca gencimiz var, gençler kahve köşelerinde ömür tüketiyorlar. Dünyanın gittiği yer ilimdir, fendir, patenttir. Üreten insanın korunmasıdır. Bunlara dikkat etmezsek rakiplerimize göre iyi olur muyuz, esas soru bu. Biz bugüne kadar bir tek Nobel ödülü kazandık. O da romancımız Orhan Pamuk’un sayesinde. Ama biz bilimde fizikte kimyada Nobel kazanmadık. Yarışa bizden sonra kalkan ülkeler bunu elde ettiler.”

CİHAN

Yorumlar