İhsanoğlu: Madımak Oteli, ibret müzesi olmalı

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Sivas olaylarında 30'dan fazla insanın can verdiği Madımak Oteli'nin ibret müzesi yapılmasını teklif etti. İhsanoğlu, seçilmesi halinde teklifin takipçisi olacağını söyledi. 10 Ağustos'ta yapılacak...

Google Haberlere Abone ol
İhsanoğlu: Madımak Oteli, ibret müzesi olmalı

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Sivas olaylarında 30'dan fazla insanın can verdiği Madımak Oteli'nin ibret müzesi yapılmasını teklif etti. İhsanoğlu, seçilmesi halinde teklifin takipçisi olacağını söyledi.

10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde MHP ve CHP tarafından ortak aday gösterilen Ekmeleddin İhsanoğlu, yurt gezileri kapsamında memleketi Yozgat'tın ardından Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesini ziyaret etti.

Hacıbektaş'ın Havuç köyünde törenle karşılanan İhsanoğlu'na CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özpolat, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, MHP Nevşehir İl Başkanı Gürsel Taşcı, CHP İl Başkanı Mehmet Değirmenci, Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu da eşlik etti.

İhsanoğlu, Hacı Bektaş-i Veli Türbesi ve Müzesi'nin ardından Çilehane'ye geçti. Burada Ozanlar Yolu'nda yürüyen İhsanoğlu, Aşık Mahzuni Şerif ve ozanların mezarlarını ziyaret etti. İhsanoğlu, ardından Pir Sultan Abdal heykelinin bulunduğu alanı gezdi. Burada kısa bir konuşma yapan CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özpolat, 1993 yılında yaşanan Sivas olaylarının yıldönümü olduğunu hatırlattı. Bugün bütün Alevi dünyası ve kanaat önderlerinin Sivas'taki anma törenlerine katıldığını, kendilerinin de cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ile Hacıbektaş'ta olduklarını söyledi.

İhsanoğlu'nu Hacıbektaş'ta ağırlamaktan büyük bir onur ve gurur duyduklarını söyleyen Özpolat, "Biz bütün gücümüzle Sayın Cumhurbaşkanımızın yanındayız. Onu cumhurbaşkanı seçtirmek için gece gündüz çalışacağız." diye konuştu.

Burada kendisine yakın ilgi gösteren vatandaşlardan seçimlerde destek isteyen İhsanoğlu, gazetecilere Sivas olaylarının 21. yıldönümüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"SİVAS OLAYLARI, KARA TAASSUP VE TAHRİĞİN SONUCU OLARAK YAŞANDI"

Sivas olaylarının güzelliklerle dolu tarihimizin kara lekelerinden biri olduğunu söyleyen İhsanoğlu, "21 sene önce ülkemizde 30'a yakın insanımız kurban edildi. Niye kurban edildi? İki şeyden dolayı; kara taassup ve tahrik. Bin sene bu topraklarda beraber yaşayan insanlar, bu kara taassubun ve tahrikin neticesinde böyle bir faciayı yaşıyorlar. O yaşadığımız tek facia değil. Maalesef tarihimiz facialarla dolu. İşte Soma'daki facia. Bu da facia, o da facia. Burada da kaybolan canlardır, ve bütün canlar bizimdir. Ama biz kaybediyoruz ve bu kaybolan canların hesabı verilmiyor."

Olayın üzerinden 21 sene geçtiği, mahkemeler devam ettiği halde ortada suçlu ve hüküm giyen bulunmadığını hatırlatan İhsanoğlu, "Herkesin yaptığı yanına kâr kalıyor. Ben bu hadiseyi yapanları tel'in ediyorum. Vefat edenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine sabırlar diliyorum. Ben şunu temenni ediyorum; bu hadisenin cereyan ettiği Madımak Oteli, bir ibret müzesi olması lazım. Benim temennim budur. Bir ibret müzesi... Çünkü büyük şairimiz, milli şairimiz Mehmet Akif, benim baba dostumdur, diyor ki; 'Tarih tekerrürden ibarettir' derler, Ama ibret alınsaydı tekerrür eder miydi?' diyor. Şimdi bu hadisenin tekerrür etmemesi, buna benzer hadiselerin tekerrür etmemesi için ibret almamız lazım. Ben bu teklifi yapıyorum, bu temennide bulunuyorum. İnşallah seçildiğim andan itibaren bu teklifin takipçisi olacağım." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar