İhsanoğlu: Ben tek partinin değil, 6 partinin desteklediği adayım

Sarıyer Belediyesi'nin düzenlediği iftar programına katılan cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, kendisinin tek partinin değil, 6 partinin desteklediği bir aday olduğunu söyledi. İhsanoğlu, "Milliyetçisinden sosyal demokratına,...

Google Haberlere Abone ol
İhsanoğlu: Ben tek partinin değil, 6 partinin desteklediği adayım

Sarıyer Belediyesi'nin düzenlediği iftar programına katılan cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, kendisinin tek partinin değil, 6 partinin desteklediği bir aday olduğunu söyledi. İhsanoğlu, "Milliyetçisinden sosyal demokratına, muhafazakarına kadar uzanan yelpazenin ortak adayıyım. Meclis'te olmayan partilerin de desteğine sahibim. AK Partili kardeşlerimin de desteğine sahibim." dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Sarıyer Belediyesi'nin düzenlediği iftar programına katıldı. Programda Belediye Başkanı Şükrü Genç, siyasi partilerin temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar da yer aldı.

İhsanoğlu, İstinye'deki Ramazan etkinlik alanına iftara yakın geldi. Başkan Genç ve küçük bir kız çocuğu İhsanoğlu'nu zeytin dalından bir buketle karşıladı. Daha sonra İhsanoğlu iftar masasına oturarak orucunu açtı. İftarın ardından kürsüye çıkan İhsanoğlu, vatandaşlara seslendi. Bir Sarıyerli olduğuna vurgu yapan İhsanoğlu, iftar programına katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. "Ben 1980'den beri Sarıyer'in vatandaşıyım." diyen İhsanoğlu, "Onun için bu iftarda bulunmaktan dolayı çok büyük mutluluk duyuyorum. Ve bir Sarıyerli olarak, uzun yıllardır Yeniköy'te oturan biri olarak, onun hizmetlerinden yararlanıyorum. iki haftadan beri Türkiye'nin çeşitli illerini dolaşıyorum. Şunu görüyorum; Halk yeni bir ses, yeni bir nefes, yeni bir düşünce, yeni bir ilgi istiyor. Halk sevgi istiyor, halk saygı istiyor, birlik ve beraberlik istiyor. Halk zıtlaşma istemiyor, cepheleşme istemiyor. Halk bin seneden beri bu topraklarda yaşıyor ve ilelebet beraber yaşayacağız. Hangi inançtan, mezhepten olursak olalım hepimiz bu ülkenin vatandaşıyız. Bu tarihi beraber yaptık, bu coğrafyayı şehitlerimizin kanını akıtarak vatan yaptık. Bugün bu vatanı bir arada beraber tutmak, bu vatanın birliğini beraberliğini korumak için hep beraber demokrasi mücadelesi vermemiz lazım. Demokrasilerde bir tek insanın ismi üzerinden siyaset yapılmaz." ifadelerini kullandı.

Halkın bu seçimlerde doğrudan cumhurbaşkanı nı seçeceğine vurgu yapan İhsanoğlu, "Onun için bu seçim fevkalade önemlidir. Önünüzde üç tane isim var. bunlardan birini seçeceksiniz. Seçtiğiniz insan, o makama yükseldiği zaman birlik ve beraberliğin temsilcisi mi olacak, yoksa kendi fikriyatını başkalarına mı forse edecek? Anayasa'da olmayan şeyleri mi uygulayacak? Bana yüzde 51 verdin. Öteki yüzde 49 ne olacak? Onun için cumhurbaşkanı olacak kişi 76 milyonu kucaklayacak, siyasi kimliğini saklayacak, yargıyla, basınla, sivil kuruluşalarla, toplumla, toplumun bütün dinamik güçleriyle yakın ilişkide olacak. Sosyal adaleti sağlayacak ve her şeyden önce adaletin yeniden tesis edilmesini sağlayacak, insanlara yanlış muamele yapılmasını önleyecek bir cumhurbaşkanı mı istiyorsunuz? Yoksa bunların aksini isteyen bir cumhurbaşkanı mı istiyorsunuz? Bence sorulacak sual budur? Türkiye'nin yanı başındaki alevlerin üzerine benzin değil, su serpecek birine ihtiyacı var. Türkiye'nin bugün komşularıyla sıkıntıları var. Bizim diplomatlarımız rehin tutuluyor. Biz istiyoruz ki, ülkemizin huzuru olsun, yurt dışında da istikrar olsun. Atatürk'ün dediği gibi, 'yurtta sulh, cihanda sulh' olsun. Siz, size oy vermeyenleri ötekileştirirseniz, karşınızda olanları vatan haini ilan edersneniz, hakimleri azarlarsanız, Merkez Bankası Başkanı'nı azarlarsanız, bu nasıl idare olur?" şeklinde konuştu.

Çankaya'nın devlet için önemli olduğuna dikkat çeken İhsanoğlu, "Çankaya'nın yeri devletin sübabıdır. Bu sigortanın atmaması lazımdır. Devletin reisi, ama milletin de babası olmalıdır. Onun görevi herkesi kucaklamak, okşamaktır. Allah korusun, memleketin sıkıntısı olduğunda, partileri bir masaya toplayıp çözüm aramaktır. Hükümeti azarlayan, bakanlarını azarlayan bir insanla bu nasıl olacak?" dedi.

Seçimlerin gereği olan şeyin yapılmaması durumunda demokrasinin büyük darbe alacağını kaydeden İhasanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: " Bazılarımız şu partiye, bu partiye oy verdi. Burada parti mülahazası yok. Ben tek partinin adayı değilim. Ben resmen 6 partinin desteklediği adayım. Milliyetçisinden sosyal demokratına, muhafazakarına kadar uzanan yelpazenin ortak adayayım. Meclis'te olmayan partilerin de desteğine sahibim. AK Partili kardeşlerimin de desteğine sahibim. Çünkü onlar da gerilimden, korkudan uzaklaşmasını istiyorlar. Biz bütün milletin adayıyız, tek partinin adayı değiliz. Birinci mertebede adaletin yeniden tesis edilmesini, Türkiye'nin Avrupa'ya yaptığı seferi daha kısa yapmak ve bir an önce AB'ye üye olmayı hedefliyoruz. Ben bu göreve talip olurken, veya bu teklifi kabul ederken memleketin hizmetinde bir daha olmak istedim. Bizim hedefimiz sevgi ekmektir, saygı ekmektir, birlik ekmektir. Türkiye'yi bütün olarak kucaklamaktır. Allah bu millete, bu devlete zeval vermesin."

Konuşmasının ardından küçük bir çocuk kürsüye gelerek İhsanoğlu'na ekmek verdi. İhsanoğlu da önce kendisi ekmeği öpüp başına koydu, daha sonra da çocuğa öptürdü. Ardından İhsanoğlu, Hollanda'da faaliyet gösteren bir kanalın canlı yayınına katıldı. Ramazan etkinlik alanınadaki vatandaşlarla sohbet eden İhsanoğlu, stantları gezerek vatandaşları selamladı. CİHAN

Yorumlar