"İftarda yoğun sigara içilmesi, kalp krizi, felç, beyin kanamasına sebep oluyor"

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Osman Acar, iftarda aniden yoğun sigara içilmesinin, kalp krizi, felç, beyin kanaması, ritm bozukluğu gibi öldürücü ve sakatlayıcı birçok hastalığa davetiye çıkardığını söyledi....

Google Haberlere Abone ol
"İftarda yoğun sigara içilmesi, kalp krizi, felç, beyin kanamasına sebep oluyor"

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Osman Acar, iftarda aniden yoğun sigara içilmesinin, kalp krizi, felç, beyin kanaması, ritm bozukluğu gibi öldürücü ve sakatlayıcı birçok hastalığa davetiye çıkardığını söyledi. Ramazanda oruç tutanların özellikle iftar ve sahurda ağır yiyeceklerden uzak durması gerektiğini ifade eden Acar, normalde 3 ana ve 3 ara öğünden oluşan günlük beslenmede alınması gereken günlük karbonhidrat, protein, yağ, posa, vitamin, mineral ve sıvı miktarının, oruç tutulan günlerde de sahur ve iftar arasında ara öğünlere bölerek karşılanması gerektiğini belirtti. Acar, "Bu sene Ramazan ayı sıcak yaz günlerine rastladığı için özellikle sıvı kaybına çok dikkat etmeliyiz. Fakat aniden iftarda soğuk ve fazla miktarda sıvı alınması da boğaz enfeksiyonları, gastrit gibi bazı olumsuzluklara yol açabilir. Bu nedenle, günlük tüketmemiz gereken 2-3 litre suyu iftar ve sahur arasına bölmeliyiz. Sahurda, kahvaltılık gıdalar, süt ya da yoğurt, az yağlı yufka böreği, taze sebze, meyve ve tam buğday ekmeğini tercih etmeliyiz." dedi.

"İFTARDAN SONRA EN AZ 30 DAKİKA YÜRÜYÜŞ YAPILMALI"

Ramazanda bağırsak rahatsızlığı, tansiyon, mide rahatsızlığı ve ishal gibi şikâyetlerle hastanelere ramazanda başvuruların çok fazla olduğunu belirten Acar, ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için uyarıların dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Acar sözlerine şöyle devam etti: “İftardan sonra hareketsizlik sağlık riskleri oluşturabilir. Yaşamın her döneminde olduğu gibi ramazanda da fiziksel aktivitenin yapmak büyük önem taşıyor. Çünkü iftardan sonra hareketsizlik, obezite ve sindirim sistemi hastalıklarına yakalanma riskini arttırıyor. Bu yüzden mutlaka iftardan 1,5 ila 2 saat sonra 30 dakikadan az olmayan bir yürüyüş yapılmalıdır.” diye konuştu.

"ORUÇ SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN BİR FIRSAT"

Sigara içen tiryakilere de uyarılarda bulunan Acar, Ramazan ayında iftarda aniden yoğun sigara içilmesinin, kalp krizi, felç, beyin kanaması, ritm bozukluğu gibi öldürücü ve sakatlayıcı birçok hastalığa davetiye ifade etti. Acar, “Ramazan dolayısıyla oruç tutan sigara kullanan kişilerin bir ay boyunca gündüz 16-17 saat sigarasız kalabiliyor. Aslında bu durumun, sigara alışkanlığının zihinsel olarak kontrol altına alınabileceğinin görülmesi bakımından çok önemlidir. Aslında esas olay zihinde başlamaktadır. Burada esas olan, kişinin karar vermesi. 15 saat sigarasız kalabilen bir kişi, 24 saat de istese sigarasız kalabilir. Önemli olan kişinin sigarayı bırakmaya karar vermesi ve bu kararlılığını sürdürmesidir." şeklinde konuştu.

"HASTANELERİN İFTAR SONRASI VARDİYA POLİKLİNİKLERİ AÇIK KALACAK"

Hastanelerde Ramazan ayı boyunca iftardan sonra acil servislerde yoğunluk olabileceğini düşünerek gerek personel planlaması, gerekse fiziki alan düzenlemeleri yapıldığını anlatan Acar, ayrıca Denizli Devlet Hastanesinde saat 16:00–20:30 arası olan vardiya polikliniklerinin devam edeceğini, özellikle enjeksiyon-pansuman birimine iftardan sonra olabilecek yoğun başvurulardan dolayı personel sayısını attırdıklarını sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar